Keilailu harrastuksena

Tulosta

 

Keilailun ABC

Maailmalla tunnetaan useita eri keilapelejä. Meidän tuntemamme versio on kotoisin USA:sta, ja sitä on harrastettu siellä jo 100 vuotta. Nimi Ten Pin Bowling erottaa sen kaikista muista keilapeleistä. Keilailumuoto tuli Suomeen jo vuonna 1924, eli yli 80 vuotta sitten. Vuosikymmenten saatossa tuhannet suomalaiset ovat joutuneet pelin lumoihin. Leikillisesti on sanottu, että keilailu aiheuttaa harrastajissaan tiettyä riippuvuutta, mutta aika harmitonta sellaista.

Pelin idea
Pelin ideana on yrittää kaataa painavalla (max. 7.2 kg) pallolla noin 18 metrin päässä olevan patterin kaikki 10 keilaa. Jos keiloja jää ensimmäisen heiton jälkeen pystyyn, saa pelaaja yrittää toisella heitolla kaataa loput eli paikata. Nerokas pistelaskujärjestelmä palkitsee onnistumiset kannustavalla tavalla ja varsinkin perättäiskaadot tuntuvat lopputuloksissa. Kaikkien keilaajien unelmana on tehdä samaan sarjaan 12 kaadon jono, joka merkitsee täydellistä 300 pisteen sarjaa. Aloittelijan ensimmäisenä tavoitteena on 100 pisteen rajan rikkominen, joka onnistuu monelta jo ensimmäisellä harjoituskerralla.

Missä sitä voi harrastaa?
Keilailu on Suomessa levinnyt lähes kaikille suuremmille paikkakunnille. Keilailu on levinnyt myös kaikkialle maailmaan ja siitä on muodostunut kiehtova harrastus kymmenille miljoonille ihmisille.

Kenelle se sopii?
Keilailu sopii aivan kaikille. laji ei tunne ikä-, eikä muitakaan rajoituksia. Vuonna 1973 yleisen Suomen mestaruuden vei nimiinsä 58-vuotias Matti Nieminen ja muutama vuosi myöhemmin saman kilpailun voittajana oli vasta 16-vuotias Sami Luoto. Tämä kertoo paljon lajin luonteesta. Keilailu sopii erinomaisesti myös naisille, jotka usein kilpailevat miesten kanssa tasavertaisina ja samoissa kilpailuissa. Vuonna 1994 helsinkiläinen Leena Pulliainen ja vuonna 2001 turkulainen Piritta Kantola veivät Euroopan tärkeimmän kilpailun Ballmasters-turnauksen voitot maanosan parhaiden miesten nenän edestä.

Kuinka sen oppii?

Kaikilla maan keilailupaikkakunnilla toimii useita koulutettuja ohjaajia. Kokeneet ohjaajat toimivat tehtävissään yleensä oman toimen ohella, mikä merkitsee sitä, että arvokas oppi on lähes ilmaista. Monet keilahallit järjestävät lisäksi säännöllisesti alkeiskursseja, joiden avulla tekniikan perusteet oppii alusta alkaen oikein.

Tule mukaan!
Keilailusta saat helposti elinikäisen harrastuksen, joka tuottaa sinulle riemukkaita elämyksiä ja kohentuvaa kuntoa. Tasoitusjärjestelmän ansiosta voit halutessasi kilpailla jo vasta-aloittajana. Kilpailun avulla tutustut uusiin ihmisiin niin kotihallissasi kuin kaikkialla muuallakin missä käyt pelaamassa. Ota yhteyttä lähimmän hallin henkilökuntaan tai ohjaajaan. He neuvovat sinua mielellään mikäli olet kiinnostunut siirtymään harrastuksessasi uudelle tasolle ja haluat liittyä esimerkiksi keilaseuraan. Lisätietoa lajista, kursseista, jäseneduista ja yhteyshenkilöistä saat myös näiltä www-sivuiltamme.