Järjestötoiminta

Tulosta

Tarina 3D tulostetun switch gripin hankinnasta

Allekirjoittaneen 3D tulostettu switch grip on herättänyt odotetun mukaisesti suurta kiinnostusta sekä toisaalta vähän ihmetystäkin keilahallilla joten kerronpa tähän nyt koko tarinan aiheesta.

Kaikki alkoi noin vuosi sitten kun kyselin missä ongelmapeukaloisen kannattaa teettää poraus:
https://www.keilailu.fi/content/fi/1025/40647/Mist%C3%A4%20pallon%20poraus%20ongelmapeukalolle%20p%C3%A4%C3%A4kaupunkiseudulla%3F.html
Taustaksi kerrottakoon, että minulla on aika lyhyt peukalo ja epäsopivan sovituksen vaatima peukalon puristaminen aiheutti sen aika voimakasta turpoamista jolloin teippaaminenkaan sopivaksi ei ollut kovinkaan helppoa, koska teippejä täytyi olla jatkuvasti säätämässä kesken pelin.

Ensimmäiseksi ratkaisuksi vaihtoehdoksi ongelmaan porarimestari teki peukaloreijän joka on kääntyy jonkun verran ns. kämmentä kohti (amerikan pojat käyttää termiä "forward pitch").

 

Koska tuokaan ei ratkaissut ongelmaa täysin niin seuraavana testasin tehdä kerrostetun teippauksen tämän videon ohjeiden mukaisesti: https://www.youtube.com/watch?v=tynDuZljFzE

 

Tuolla pääsin jo varsin hyvään lopputulokseen, mutta teippien kanssa säätäminen ei allekirjoittanutta aivan älyttömästi kiinnosta joten seuraava vaihe oli hankkia switch grip TOPS 3 porauksella (http://bowlingknowledge.info/images/stories/tops%203_%20tiered%20oval%20process_slowinski_version_3_btm.pdf).

Tuota lähdettiin hakemaan sillä ajatuksella, että porari teki vanhaan käytöstä poistettuun keilapalloon puolen kymmentä erillaista versiota kahdella terällä poratuista reijistä jotka porattiin siis ensin pienemmällä terällä ja vain alkuosa isommalla terällä. Kun pääsimme mielestäni riittävän hyvään lopputulokseen tehtiin vastaava sitten switch grippiin ja minun pallo muutettiin sen kanssa käytettäväksi.

Tuota switch grippi olen sittemmin muotoillut puukon, hiomapaperin ja porakoneeseen tulevan hioma"tikun" kanssa ainakin yhden työpäivän verran jotta lopulta pääsin mieleiseen lopputulokseen. Nyt ongelmaksi vain muodostui se, että olisin halunnut paikkopalloon täysin identtisen switch gripin ja sellaisen toteuttaminen käsityönä osoittautui ainakin minun taidoilla mahdottomaksi.

 

Viimeiseen ongelman lähdin etsimään ratkaisua nykytekniikan puolelta, koska tiesin 3D -skannaus ja -tulostin tekniikan olevan jo aika pitkällä eikä keilapallon tekniset määräyksetkään näyttäneet tätä ratkaisua kieltävän niin kauan toteutuksen pystyy tekemään täysin ei-metallisista aineista.

Lopputuloksena minulla on nyt kaksi CADilla piirrettyä ja 3D tulostimella täysin identtiseksi tulostettua switch grippiä. Sovituksesta tuli lopulta jopa vielä tarkempi mihin olin itse päässyt, koska harjoituskappaleita tehtiin kaksi ja koko säädettiin koneella niiden perusteella sopivaksi. Lisäksi tulostimen jättämä pinta on on vähän karkea josta johtuen en ole enää tarvinnut edes sitä karkeaa valkoista teippiä.

Kesää varten täytynee tilata pari vähän isommalla sovituksella olevaa versiota, mutta niiden toteuttaminen on myöskin varsin helppoa, koska 3D mallia voi tietokoneella säätää tarpeen mukaan ja tuosta tulostuksessa käytetystä PLA muovista löytyy eri värejä riittävästi joten eri versioiden tunnistaminenkin hoituu jatkossa helposti.

Varsinaisesta 3D -mallinnus ja -tulostusprosessista sekä tuon homman hinnoista löytyy tarkemmin homman toteuttaneen kaverin omilta sivuilta: https://www.playfulpixels.com/FI/mallinnusta-sormista-mittatilauksena

 

LittleTiger, 25.11.2015 09:16

Kommentit, 3 KPL Kirjaudu sisään ja kommentoi


Tulipas itselle ajankohtainen postaus tänne. Piti oikein rekisteröityä käyttäjäksi, jotta pääsee kommentin heittämään. Olen jo pitemmän aikaa tutkinut ja suunnitellut keilapallon peukalo/sormiholkkien valmistamista 3d-tulostuksella ja kehitellyt sille toimivaa menetelmää joka olisi sovellettavissa helposti myös muiden peukaloille. Moni keilahallilla itse asiassa luuli, että olin ketjun alkuperäinen postaaja, kun oli ollut asiasta puhetta.

Taidat muuten tarkoittaa tuolla kämmentä kohti poratulla peukaloreiällä Amerikan termiä ”lateral right” (tai vasenkätisillä ”lateral left”), sillä ”Front/reverse pitch” kuvaa peukaloreiän auki/kiinni poraamista. Ellet sitten juuri tarkoittanut nimenomaan, että peukalo on porattu hieman kiinni päin (eli peukalo osoittaa enemmän sormia kohti pallossa). Amerikan poikien porausraamattu ”wikifit” neuvoo muuten lyhyellä peukalolla (alle 1 7/8”) lisäämään 1/8” porauskulmaa kiinni päin, eli juuri tähän suuntaan (http://wiki.bowlingchat.net/wiki/index.php?title=File:MorichFitting.pdf). Lisätään vielä, että nykyinen IBPSIA –”porausstandardi” antaa peukalon kulmaksi keskimäärin 1/8” ”wikifittiä” enemmän kiinni päin (forward) porausta peukalolle.

Itseäni kiinnostaa tuon PLA-materiaalin kestävyys switch grip-kiinnitysmekanismin osalta pitemmällä aikavälillä. Oletko kauan käyttänyt tuota vaihtoholkkia keilapallossasi ja usein sitä irroittanut/kiinnittänyt? Normaali tulostettava PLA on hieman hauraamman puoleinen aine, eli olen miettinyt sen kestävyyttä pitemmällä aikavälillä. Varsinkin peukaloholkin ollessa hieman suurempi halkaisijaltaan ja reunojen pyöristykset minimissä, kolahtaa holkkiosa väistämättä keiloihin. Itse käyttäisin mieluummin toista materiaalia myös tuon PLA:n heikon hiottavuuden ja sen rakenteen vuoksi. Jotenkin särähtää silmään myös laittamasi linkin vertaus, jossa myydään kaupallisessa mielessä käytännössä 1/1-kopiota Amerikkalaisvalmisteisesta massatuotteesta ja vielä alkuperäisen kuvalla viitaten. Toivottavasti on ko. yrittäjä varmistanut, ettei riko alkuperäisvalmistajan immateriaalioikeuksia kiinnitysmekanismin suhteen. Eräs keino välttyä näiltä harmeilta ja samalla varmistaa kiinnitysmekanismin kestävyys on käyttää tuollaista valmista switch gripin sisempää kehystä (ilman uretaanituppia), joita käytetään esimerkiksi valettuja peukaloholkkeja tehdessä ja ovat ihan kaupasta saatavilla. Myös vanhasta käytetystä switch gripistä voisi koittaa tuon uretaanitupin porauttaa hätätapauksessa pois ja liimata siihen tuo tulostettu versio tilalle.

Noilla pelkillä sormen mittatiedoilla, joita kyseinen mittatilaustyön tarjoaja pyytää, saadaan peukaloreikä melko-tarkkaan-sopivaksi silloin, kun sekä peukalo, että switch grip ovat molemmat ”porattu” nollakulmaan, eli suoraan pallon keskipistettä kohti. Tilanne on hieman monimutkaisempi siinä vaiheessa, kun peukalon kulmat muuttuvat ja pitää samalla huomioita pallon ulkomuodot tuohon tulostukseen. Jos peukalon kulma on porattuna esimerkiksi 1” verran johonkin suuntaan (mikä on vielä ihan normaalia esimerkiksi ADT-tyylisessä porauksessa), on sillä suuri vaikutus peukaloholkin ulkoreunan muotoihin. Switchgrip-holkki, sekä siinä oleva peukaloreikä voivat olla siis myös lähtökohtaisesti eri kulmissa.

Viestin tarkoitus ei ole kritisoida, eikä millään tavalla provosoida, vaan tuoda aiheellista rakentavaa keskustelua kyseisestä asiasta, josta joku mahdollisesti saisi hyödyllistä tietoa tulostetun holkin suunnittelua varten. Laitetaanpas vielä viestin loppuun linkki Amerikkalaiselle foorumille, jossa aiheesta lisää allekirjoittaneen puolesta (kuvien näkyminen vaatii rekisteröitymisen):
http://forum.bowlingchat.net/viewtopic.php?f=7&t=11493

vil_le, 30.11.2015 18:05

Tuon 3D -tulostettua vaihtoholkin olen saanut käyttöön noin viikon ennen tuota postaustani tänne joten pitkänaikavälin kestävyydestä en osaa sanoa vielä mitään. Tosin jos näyttää, että PLA -muovi ei kestä niin pitää testata sitten myöhemmin toista tulostusmateriaalia.

Ymmärtääkseni oma peukoreikäni poraus on juurikin kiinnipäin eli forward pitchinä, miten paljon niin se pitäisi varmistaa porarilta. Tuosta syystä vaihtoholkista tehtiin vähän alkuperäistä matalampi jolloin se on vähän syvennyksessä eikä näin ollen myöskään osu keiloihin. Lisäksi tuon vaihtoholkin ulkokehästä tehtiin vähän alkuperäistä tiukempi joten se vähentää vähän lukitusmekanismiin kohdistuvia voimia.

PLA muovin hiottavuus ei mielestäni ole ongelma, koska sovituksesta voi tehdä tarkan tietokoneella eikä noita näin ollen ole tarvetta hioa.

Peukalokulmien muutoksetkaan ei mielestäni ole suuri ongelma tuossa. Ensimmäisen tuloste version kanssahan on helppo katsoa miten päin niitä täytyy muuttaa ja korjata ne sitten tietokoneella. Omastani esim vasta kolmas tulosteversio oli sopiva.

 

Immateriaalioikeudet onkin sitten vähän haateellisempi juttu. Omani osaltahan tuossa ei ollut mitään ongelmaa, koska tilasin kopion omasta vaihtoholkistani enkä noita kopioita tule koskaan myymään eteenpäin. Periaatteessa sama koskee ketä vaan joka tilaa vastaavaa ja antaa alkuperäisen switch gripin malliksi, mutta asiaan liittyvä mainostus on kieltämättä silti jo varsin harmaalla alueella.

Paras ratkaisu olisi tehdä "open source" versio lukitusmekanismista joka on riittävän erillainen kuin alkuperäinen. Tällöin tosin myös ulkoholkki täytyisi tehdä tulostamalla tai tilata niiden valmistus jostain. Näin toimimalla mekanismista voisi tehdä myös alkuperäistä vahvemman.

Kiitos tuosta amerikkalaisen foorumin linkistä. Tutkin noita foorumeita ennen kuin omani tilasinkaan enkö löytänyt aiheesta yhtään keskustelua, mutta näköjään tuo postauksesi sinne onkin tehty muutama viikko myöhemmin kuin olin alkanut keskustelut tuon vaihtoholkin mallintaneen ja tulostaneen kaverin kanssa joka selittää tuon asian.

LittleTiger, 06.12.2015 12:28

Tuon vaihtoholkin mallintanut ja tulostanut kaveri pyysi pastemaan tänne oman kantansa noihin immateriaalioikeuksiin liittyen:
"Kyseessä on tarvike osa alkuperäiseen kuten iPhone kuori sopii iPhoneen. Kyseessä ei ole massa tuote ’kopio’ vaan jokaiselle tehdään räätälöity tuote heidän tarpeisiin, joka vain sopii switch grip valmistuotteeseen. Tälläiseen custom sovittamista ei voi suojata mallisuojella tai muulla tavoin."

LittleTiger, 06.12.2015 21:40


« Palaa