Järjestötoiminta

Tulosta

Ääntä on pidettävä

03.11.2017

Euroopan keilailuliiton kongressissa Wienissä keskusteltiin paljon maailman keilailuliiton tilasta. Henkilökohtaisesti olen nykyisestä kurssista äärimmäisen huolestunut, ja saman huolen jakaa moni muu.

Maailman keilailuliiton edellisen puheenjohtajavalinnan ratkaisi raha. Delegaattien tuki ostettiin. Tästä puhuvat kaikki, mutta ei silloin kuin pitäisi; lähinnä naureskellaan korruption läpinäkyvyyttä kokousten ulkopuolella. Kirjallisia todisteita ei joko ole tai niitä ei haluta tuoda esiin, koska se saattaisi henkilön itse kiusalliseen tilanteeseen. Tämä on kuitenkin vain kirsikkana muutoinkin kyseenalaisen kakun päällä.

Maailmanmestaruuskilpailujen pelkkä järjestämisoikeus on tällä hetkellä hinnoiteltu yli 100 000 dollariin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että MM-kisoja ei tulla Euroopassa näkemään, ellei systeemi muutu. Rahoitus hoidetaan joko öljy- tai kasinorahoilla. Vuodesta 2014 arvokilpailuja on järjestetty Qatarista, Emiraateissa kahdesti ja tulevien kilpailujen oli alun perin määrä olla Kuwaitissa. Aivan kuin ei olisi jo riittävän ongelmallista, että näillä järjettömillä maksuilla rahoitetaan puheenjohtajan (tällä hetkellä toimitusjohtajan) 100 000 taalan vuosipalkka, niin tuo se mukaan myös toisen eettisen ongelman.

Israel on tasa-arvoinen maailman keilailuliiton jäsen velvollisuuksineen ja oikeuksineen, mutta nykyinen systeemi on vienyt sen mahdollisuuden osallistua suureen osaan MM-kilpailuista. Eikä ratkaisuksi auta edes raha, kun viisumia ei ole mahdollista saada.

Yhdenvertaisuuden on oltava arvoistamme keskeisin. Euroopassa tästä vallitsee ainakin kongressissa käytyjen keskustelujen perusteella konsensus. Asiasta toivottiin pidettävän puheenvuoroja Vegasissa, voimakkaitakin sellaisia. Olen ollut vastaavissa tilanteissa niin monta kertaa, että voin olla tämän toteutumisesta oikeutetusti skeptinen. Pahoin pelkää, että silloin kun pitäisi olla äänessä, moni hiljenee.

Yhden asian voin kuitenkin luvata - Suomi ei.

Perttu Jussila