SM-Liiga

Tulosta

Ratkaisujen päivä

19.03.2017

Miesten SM-liigassa on tänään monien ratkaisujen päivä. Kärkipäässä ratkaistaan kolme joukkuetta mitalipeleihin ja häntäpäässä se, mikä joukkue matkaa ykkösdivisioonaan ja mikä karsintaan.

5. ottelut

Kauden runkosarjan viimeisessä matsissa oli monilla joukkueilla paljon pelissä. Panoksena oli kierrosvoittoa, mitalipelipaikkaa ja sarjapaikan säilyttämistä. GB ja TKK kävivät jännittävän mittelön, joka ratkesi kymppiruudussa. GB johti siihen lähdettäessä 39 pisteellä. Sami Lampo muurasi lopun umpeen ja kavensi eron 18 pisteeseen. Markus Heinonen teki saman tempun ja ero kutistui viiteen pisteeseen. Petri Mannosen täydellä kymppiruudulla TKK siirtyi jo 10 pisteen johtoon. Takaisin johtoon GB nousi Pyry Puharisen tuplalla, mutta ero oli vain yksi piste. Joonas Jähillä olil tupla alla ja tilaisuus viedä GB voittoon. Yhden kaadon hän hieman onnekkaasti sai, mutta ei toista. Perttu Jussila pudotti pakan kolme kertaa ja Joonaksen ysipaikko loppuun sinetöi pelin tasanumeroihin 1059-1059.

GB:lle se riitti varmistamaan paikan mitalipeleihin pisteen erolla Mainareille päätöspelin hävinneeseen TPS:iin. Tosin tasapisteetkin olisivat vieneet GB:n mitalipeleihin paremman voittoeron turvin. Mainareille 1129-1060 voitto TPS:sta tiesi kierrosvoittoa, kun ET hävisi viimeisen pelinsä Patterille 1052-1122. Patterille voitto oli arvokas, sillä se varmisti joukkueelle paikan SM-liigassa myös ensi kaudella. Karsimaan lähtee viimeisessä pelissä Ysisadan tuloksin 1005-879 voittanut GH. Ysisata lähtee ensi kaudeksi divariin.
Bay voitti päätöspelissä TKK kakkosen 1018-931 ja All Stars RäMen 1036-954.


4. ottelut

GB:n ja TPS:n peli oli tosiaankin sitten se ISO peli. Kimmo Lehtonen ja Teemu Raatikainen pitivät GB:n ruodussa alkujonoilla, joista Teemun jatkui aina ysiruutuun saakka, kunnes jäi kymppikeila. TPS oli hieman niskan päällä, mutta sitten tuli synkkä hetki kuudenteen ruutuun, Juuso Rikkola teki 7/2 missin, Jarno Marjakangas ysimissin ja Jere Oksanen 7-10 reiän. GB kuittasi 33 pisteen johtoon. Sen Tepsin miehet raapivat kiinni ja lähtivät kymppiruutuun 11 pisteen johtoasemasta. Juuso ei saanut tuplalle jatkoa, Kimmo sai ja muurasi lopun umpeen, GB johti 10 pisteellä. Jarno teki kymppiin yhden kaadon tuplan päälle, mutta sitten jäi 6-reikä. Olli-Pekka Pajari kasvatti kahdella kaadolla GB:n johdon jo 25 pisteeseen. Pyry Puharinen teki kymppiin triplan päälle vielä yhden kaadon, mutta ei enempää ja Samu Valaranta iski tuplalla eron 14 pisteeseen. Sen GB piti, kun Joona Jähi pudotti kymppiruutuun jonon päälle yhden kaadon lisää. GB voitti 1138-1111 ja nousi tasapisteisiin TPS:n kanssa.

Mainarit voitti helponlaisesti GH:n 1119-991 ja varmisti sillä itselleen paikan välierään. Patteri hävisi RäMelle 952-1011 ja sarjapaikan säilyttäminen jäi viimeisen matsin varaan, sillä GH:lla on parempi voittoero. Taistelu kierrosvoitostakin jatkuu vielä, sillä ET hävisi TKK kakkoselle 986-1116, Bay voitti All Starsin 1113-1002 ja TKK Ysisadan 1190-1050.

3. ottelut

Ennen taukoa asetelmia rustattiin taas uuteen uskoon. TKK voitti GH:n 1102-1035 ja Mainarit hävisi GB:lle 905-978. Näillä numeroilla varmistui TKK:n runkosarjan voitto. Kun kaksi peliä on pelaamatta se johtaa Mainareita neljällä pisteellä ja se homma on selvä. Sitten onkin kimurantimpaa, sillä myös TPS hävisi kolmannen pelinsä. Turkulaiset saivat vastaansa Ysisadan, joka varmasti halusi omalta osaltaan tasoittaa Mainareiden tietä mitalipeleihin. Ysisadan voittopisteet olivat 1032-1009. Pelin ratkaisivat viimeisen ruudun kaadoillaan Petri Riikonen, Heikki Ruohoaho ja Jari Hurri.

Mainarit on nyt 56 pisteessä, TPS siitä kahden pisteen päässä ja GB edelleen kahden pisteen päässä TPS:stä. Tauon jälkeen toisensa kohtaavat TPS ja GB isossa pelissä. Voitolla TPS varmistaa jo paikan mitalipeleihin, GB puolestaan nousee voitolla TPS:n kanssa tasapisteisiin. GB:llä on tästä kolmikosta suurin voittoero eli tasatilanteissa se on vahvin. Mainareilla on seuraavana vastassaan GH ja viimeisessä pelissä TPS eli jännitys voi hyvinkin säilyä aivan loppuun saakka. GB:n viimeinen vastustaja on TKK.

Patteri hävisi kolmannen pelinsä TKK kakkoselle 965-1001 ja on edelleen kahden pisteen turvin säilyttämässä sarjapaikkansa ja passittamassa GH:n karsintaan. RäMen tie jatkui tuskaisena, viikonlopun kahdeksas tappio tuli Bayta vastaan sarjoin 1011-1054, näin vaikka Matti Juselius latoi 261.

ET voitti All Starsin 1016-925 ja tarvitsee enää yhden otteluvoiton varmistaakseen kierroksen joukkueen tittelin. Sillä on nyt 16 pistettä, 12 pisteessä ovat Mainarit, TPS, TKK ja Bay.

2. ottelut

Toisella ottelukierroksella tuli jo pikkuisen ratkaisun makua kielelle. TKK hävisi jo toisen kerran, nyt TPS:lle 1084-1142. Jarno Marjakangas 256 ja Samu Valaranta 267 olivat Tepsin avainpelaajat. TKK:n Jussi Turtiainen merkkautti 244. Mainarit pisti kotikylän ”pikkuveljensä” Ysisadan mattoon musertavin numeroin 1133-887 ja, kun vielä GB hävisi GH:lle 1011-1180, olikin sarjataulukko hieman erinäköinen. Mainarit oli jahdannut eron TKK:n enää kahteen pisteeseen ja näytti hamuavan jopa runkosarjan voittoon. Kolme peliä oli jäljellä ja niistä TKK:n oli voitettava kaksi, mikäli Mainarit voittaisi kaikki kolme.

GH:n peliä rakensivat Markus Melanen 277 ja Jouni Mäenpää 276. Mainaripelissä paras mies oli Mika Heino 262 sarjallaan, Pasi Uotila teki 254. Savolaista huumoria oli Ysisadan Jari Hurrin kommentti, että parannettiin hieman ensimmäisestä pelistä, kun ensin tuli 879 ja sitten 887.

Sarjan häntäpäässäkin tilanne tiivistyi GH:n voitettua ja Patterin hävittyä Baylle 1058-1097. Nyt Patteri oli enää kaksi pistettä GH:n edellä. Tosin sille riittäisi tasatilannekin sarjapaikan säilyttämiseen, sillä voittoero on reilusti parempi kuin GH:lla. Patterin Saku Konttila pudotti 247.

TKK kakkonen voitti All Starsin 1095-1060. Matti Virta 256 ja Simon Susiluoto 247 joukkueidensa parhaat. ET kukisti RäMen 1092-1058 ja oli matkalla kierrosvoittoon, kun TKK hävisi toistamiseen tänään. RäMen joukkueessa tänä viikonloppuna liigadebyytin tekevä Topi Rautiainen keilasi 246, ET:n Otso Kahila 267.

1. ottelut

Päivän pelit saatiin auki ilman suurta draamaa. Ainoa ottelu, jossa ratkaisu saatiin viimeisessä ruudussa, käytiin TKK:n ja Mainareiden kesken. TKK:n Jussi Turtiaisella ja Sami Lampolla oli alussa vaikeuksia, mutta Petri Mannonen, Petteri Salonen ja Perttu Jussila pitivät kepeästi joukkueen pelissä. Sarjan puolivälissä Mainarit nousi edelle ja johti kymppiruutuun lähdettäessä 17 pisteellä. Tomas Käyhkö muurasi loppuun kaadon päälle tuplan ja Mainareiden johto oli 23 pistettä. Sama lukema oli taululla, kun ankkurit tulivat vuoroon. Pertulla oli neljä kaatoa alla, Pasi Uotilalla kaato. Perttu ei saanut jonoon jatkoa ja Mainarit voitti 1072-1047. Jehkinen pudotti 243, Mannonen 257.

TPS aloitti heti lujaa ja karisti GH:n jo puoliväliin mennessä sadan pisteen päähän poimien helpon voiton 1088-994. Jere Oksanen keilasi pöydän parhaana 235. Vieläkin tulisemmin päivään starttasi GB. Ensimmäiseen ruutuun tuli kolme paikkoa, sitten neljänteen ruutuun asti pelkkiä kaatoja, Ysisata jäi telineisiin. GB painoi samalla sykkeellä loppuun asti ja murskavoitto kirjattiin pistein 1161-879. Kimmo Lehtonen avasi 238 sarjalla, Joonas Jähi ankkuroi 255 lukemalla. Pyry Puharinen merkkautti 232, liigadebyytin tehnyt Olli-Pekka Pajari kiitti GB:n kippari Sami Heinilää luottamuksesta 223 sarjalla.

Neljäs tärkeä peli oli Patterin ja All Starsin mittelö. Siinä AS otti komennon ensiruuduista alkaen ja marssi voittoon hurjalla tuloksella 1228, Patterin vastaus oli 964. Mika Oksanen keilasi 265, Joni Oksanen 264, eilisen päivän pelaaja Simon Susiluoto 257 ja Niko Oksanen 237.

ET taipui Bayn edessä viikonlopun ensimmäiseen tappioonsa pistein 1107-1007. Juhani Tonteri ankkuroi Bayn pelin 241 sarjalla, Kaaron Salomaa teki 238. TKK kakkonen voitti RäMen 1117-1039, Matti Virran 273 ja Henrik Puumalan 246 vetojen siivityksellä.

Mainareiden, TPS:n ja GB:n tilanne säilyi ennallaan, joukkueet ovat sarjataulukossa sijoilla 2-4 kahden pisteen eroilla toisistaan. Myös Patterin ja GH:n tilanne on sama kuin eilisen jälkeen, eroa neljä pistettä Patterin eduksi.

Lähtöasetelmat päivään

Koska tämän päivän peleissä merkitystä on noiden kärki- ja häntäpään joukkueiden edesottamuksilla, keskityn sivullamme seuraamaan niitä. Kärjessä TKK on jo varmistanut paikkansa mitalipeleissä, se ykköspaikka eli tie suoraan mestaruusotteluun ratkennee tänään jo varhaisessa vaiheessa. Kolme seuraavaa joukkuetta Mainarit, TPS ja GB käyvät taistelun kahdesta välieräpaikasta. Ne ovat sarjataulukossa kahden pisteen eroilla toisistaan.

Häntäpäässä Ysisata on tällä hetkellä matkaamassa kohti ykkösdivaria. GH on sen edellä karsintaan vievällä paikalla. Eroa on kuusi pistettä, eikä edes tuon eron kiinni kurominen vielä riitä Ysisadalle, sillä sen voittoero on huimasti kehnompi kuin GH:n. Patteri on sarjassa kymmenentenä, neljä pistettä GH:n edellä eli aivan kuivilla sekään ei vielä ole.
Tässä siis tämän päivän mielenkiinnon kohteet.

Seija Lankinen

Sarjatilanne
Online scoring


« Palaa