Suomen Keilailuliiton puheenjohtajan Olli Hossin uudessa blogikirjoituksessa päivitetään keilailun tilannetta korona-arjen keskellä, mutta samalla käännetään katseita kohti tulevaa.

Olli Hossin kaikki blogikirjoitukset pääset lukemaan osoitteessa keilailu.fi/puheenjohtajanblogi.

Tuorein kirjoitus kokonaisuudessaan myös tässä:

Puheenjohtajan blogi,

Koronakeilailun toinen ja viimeinen kevät, 6.4.2021

Hei keilaajaystävät,

Kirjoitan tätä pääsiäisenä 2021 kesämökilläni Kanta-Hämeen Hattulassa. Vapaa-aikaa on taas monelle meillä riittänyt tavallista enemmän, koska ikävä kyllä suurin osa keilahalleista ainakin täällä Etelä-Suomessa mennyt kiinni.

Viime kevään 2020 täyden sulun jälkeen kesällä ja vielä syksyllä 2020 koronatartunnat olivat alhaalla joka puolella Suomea ja Suomen kisakeilahallit olivat auki ja lähes kaikissa eli tarkasti sanottuna 89 niistä pidettiin virallisia keilakisoja. Syksyn-2020 kilpasarjamäärätkin olivat lokakuuhun asti liki samalla tasolla kuin edellisellä kaudella ja mm. kaikki 2020 SM-kisat saatiin pelattua.

Mutta sen jälkeen marras-joulukuussa alkoivat koronatartunnat taas lisääntyä. Vaikka keilahallit eivät ongelmalliseksi missä vaiheessa tulleetkaan, keilaajat vähensivät keilaamistaan ja jouduimme jo silloin siirtämään joitakin sarjakierroksia ja tammikuulta siirrettiin mm. perinteikäs BM-turnaus.  Marras- joulukuussa sarjamäärät laskivat ennen koronaa verrattuna noin 20 % ja tammi-helmikuussa jo noin 30 %.  Maaliskuun alusta liikuntapaikka- ja ravintolarajoitukset iskivät sitten tosissaan ja viikko viikon perään yhä useampi keilahalli joutui sulkemaan tilansa.

Nyt pääsiäisviikolla tilanne oli se, että mainituista 89 keilahallista enää 32 eli 36 % Suomen halleista oli auki ja pystyi järjestämään virallista kisaa. Samalla valtakunnalliset kilpasarjamäärät ovat romahtaneet alle neljäsosaan, siitä mitä oli ennen koronaa.

Nyt on kutenkin taas valoa tunnelissa. Ensinnäkin tartunnat ovat alkaneet taas laskea, ja mikä vieläkin parempi, koronakuolonuhrien määrä on laskenut koko ajan. Iso osa meidänkin jäsenistöstämme – joka tunnetusti on iäkästä – on saatu rokotettua ja rokotusten määrä vain kiihtyy. Lisäksi valtiovalta eli tässä tapauksessa aluehallintavirastot ovat 1.4.21 sivuillaan todenneet, että keilailu ei ole tartuntatautilain 58g-pykälän mukaista korkean tartuntariskin liikuntaa. Uskonkin, että tästä eteenpäin tilanne alkaa pikkuhiljaa toipua ja alue alueelta myös hallit aukeavat sitä mukaan, kun koronatilanne paranee. En onneksi ole vieläkään kuullut yhdestäkään kilpakeilailussa tulleesta koronatartunnasta, mutta jotta emme tätä mukavaa tilastoa pilaa, pitää hallien avautuessakin jokaisen meistä toimia edelleen vastuullisesti ja tiukasti koronaohjeidemme mukaan.

Jotkut ovat kysyneet, mitä järkeä on pyrkiä jatkamaan sarjakautta kaudelle 2020-21, kun kilpakeilaaminen on taas mahdollista.  Minusta tämä on hyvin perustelua. Useimmista lohkoista on jo yli puolet pelattuja ja olisi väärin nollata saavutetut suoritukset jo toisen kerran perättäin. Tämä on tärkeää jo koko sarjan uskottavuuden takia. Toisaalta sarjojen jatkaminen auttaa juuri keilahalliyrittäjämme, jotka ovat saanet kokea koronasta todella raskaan taloudellisen iskun erityisesti, kun vapaa-ajan ja yrityskeilailu ovat totaalisesti romahtaneet.

Uskonkin, että me kilpakeilaajat, jotka olemme saaneet eli joutuneet pitämään pakkotaukoa, motivoidumme kyllä pelaamaan kolmen pelaajan sarjakierroksia myös touko- ja kesäkuussa ja saamme samalla tuettua keilahallejamme, joita ilman kukaan ei meistä keilaa. Myös kesämökiltään voi lähteä keilaamaan.

Ensi kausikin jo häämöttää ja positiivisena henkilönä uskon, että se kausi keilataan kokonaisuudessaan. Lopetankin tämän kertaisen blogini mainostamalla jo nyt, että uusi kausi 2021-22 on tarkoitus aloittaa komeasti 14.8.21, jolloin on suunniteltu avauskisaerät sekä vuoden 2021 Ballmaster Open -turnaukselle että Vantaan Tikkurilan miesten SM-kisoille samalle päivälle. Elämä ja keilailu voittaa taas!

keilailuterveisin,

Olli Hossi,

puheenjohtaja

Suomen Keilailuliitto