Kilpailutoiminta

Tulosta

Kilpailutoiminta

Keilailun kilpailutoiminta on erittäin vilkasta. Käytännössä Suomen jokaisessa keilahallissa on aina kilpailu, parhaissa useampikin, menossa.

Valittavana on niin henkilökohtaisia, kuin joukkuekilpailujakin.

Mukaan pääsee joko ensilisenssillä tai täyslisenssi rekisteröinnillä. Molemmissa tapauksissa etuna on lisenssivakuutus ja Keilaaja-lehti kotiin kannettuna.

Ensilisenssillä voi osallistua kilpailuihin ja totutella ”totiseen” kilpailemiseen ja virallisiin sääntöihin. Kun harrastaja haluaa edetä pidemmälle, on edessä rekisteröityminen keilaseuraan. Silloin astuvat mukaan ns. erikoiskilpailut, joissa on jaossa rahapalkintoja, sekä sarjapelit seurajoukkueissa.

Useimmat kilpailut nykyisin ovat erikoiskilpailuja. Nämä pelataan pääasiassa tasoituskilpailuina, jossa tasoitus lasketaan keilaajan keskiarvon perusteella. Keskiarvo taas määräytyy kaikkien aiemmin keilattujen kilpailujen perusteella.

Kaikki kilpailulisenssin lunastaneet voivat osallistua myös SM-kilpailuihin, joita on vuosittain viisi eritasoista, miesten, naisten, juniorien ja nuorten sekä senioreiden ja veteraanien SM-kilpailut.

Sarjapelit ovat olennainen osa keilailun kilpailutoimintaa. Valtakunnansarjoissa pyörii mukana viitisen sataa joukkuetta eri tasoilla. Sarjoja on miehille, naisille, senioreille (yli 50 v.) ja veteraaneille (yli 60 v.). Lisäksi useimmilla jäsenliitoilla on omaa sarjatoimintaa. Sarjoissa keilaavat seurajoukkueet 3-5-henkisin joukkuein.

Monilla paikkakunnilla on lisäksi firma- tai puulaakikeilailua, jolla on oma keskusjärjestönsä, Suomen Firmakeilailuliitto.