Järjestötoiminta

Tulosta

Säännöt pdf-muodossa muutoksineen

Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13.3.2018

VETERAANIEN VALTAKUNNANSARJAN SÄÄNNÖT 2018–2019

1. Sarjamuoto
Suomen Keilailuliiton alaiseen veteraanien valtakunnansarjaan saavat osallistua rekisteröidyt seurat joko yhdellä taikka useammalla joukkueella. Veteraanien valtakunnansarjassa on kolme (3) sarjaporrasta:

– 18-joukkueinen kolmilohkoinen (3) mestaruussarja,
– 36-joukkueinen kuusilohkoinen (6) ykkössarja ja
– kakkossarja, jonka 5-7 joukkueen lohkot laaditaan ilmoittautuneiden joukkueiden mukaan siten, että lohkojen kärkijoukkueista voidaan muodostaa sopiva määrä karsintalohkoja 12 joukkueen valitsemiseksi ykkössarjaan.

Kussakin sarjassa pelataan viisi (5) kierrosta. Mestaruussarjassa pelataan alkusarjan jälkeen finaali, johon kutsutaan kunkin lohkon alkusarjan kaksi parasta. Ykkössarjan voittajat nousevat suoraan mestaruussarjaan. Kakkossarjan lohkovoittajat karsivat erikseen määrättävissä karsintalohkoissa pääsystä ykkössarjaan.

Mestaruussarjassa voi seuraa edustaa vain yksi joukkue. Mikäli ykkössarjassa on samasta seurasta useampi kuin yksi joukkue, nämä sijoitetaan samaan lohkoon.

2. Pelitapa
Veteraanien valtakunnansarjan kierroksilla lohkon joukkueet keilaavat toisiaan vastaan aikaisemmin laaditun peliohjelman mukaisesti. Joukkueessa saa heittää sukupuoleen katsomatta neljä (4) asianomaisena kalenterivuonna 60 vuotta täyttävää tai vanhempaa rekisteröityä veteraanikeilaajaa virallisia ikähyvityspisteitä käyttäen, mutta vain kolmen (3) parhaan tulos kussakin sarjassa lasketaan joukkuetulokseen. Naisveteraaneille annetaan 8 pisteen lisätasoitus sarjaa kohden.

Otteluun nimetyssä joukkueessa saa olla vain yksi (1) farmipelaaja.

Jokaiselle joukkueessa heittävälle lasketaan silti henkilökohtainen tulos keskiarvoineen pelipöytäkirjan ao. kohtaan. Vaihtopelaajia ei kierroksella sallita. Joukkue pelaa samassa kokoonpanossa ja ensimmäisen sarjan mukaisessa pelijärjestyksessä koko kierroksen ajan. Joukkueen kapteeni vahvistaa allekirjoituksellaan jokaisen pelin pöytäkirjaan vastustajan tuloksen.

Kamppailut käydään amerikkalaisella pelitavalla. Joukkueille annetaan 15 minuutin lämmittelyaika aloitusrataparilla.

3. Kierroskirjanpito
Tulokset syötetään SKL:n valtakunnansarjojen peliohjelmaan siitä annettujen ohjeiden mukaisesti. Kierroksen päätyttyä joukkueille annetaan kierroksen tuloslista sekä oman joukkueen yhdistelmälomake.

4. Pisteet ja sijoitukset
Joukkueen sijoituksen sarjataulukossa määräävät keilailun pistelaskun mukaiset pisteet sekä voitoista, tasapeleistä ja ikähyvityksistä saadut lisäpisteet. Voitetusta sarjasta joukkue saa 60 ja tasapelistä 30 lisäpistettä.

Jos näin lasketut pisteet ovat tasan ja jos sijoitus ratkaisee nousun, palkitsemisen, putoamisen tai selviytymisen mitalipeleihin, tutkitaan paremmuutta seuraavassa järjestyksessä:

a) Tasapelitilanteessa korkeammalle sijoittuu se joukkue, jolla on enemmän voittoja alkusarjassa.
b) Voittojen määrän ollessa sama, korkeammalle sijoittuu se, joka on voittanut viimeisimmän keskinäisen ottelun.
c) Mikäli viimeisimmän keskinäisen ottelun perusteella ei ratkaisua löydy, korkeammalle sijoittuu se, joka on voittanut toiseksi viimeisimmän keskinäisen ottelun, jne.
d) Mikäli ratkaisua ei löydy keskinäisistä otteluista, sijoituksen määrää arpa.

5. Mestaruussarja
Veteraanien mestaruussarjassa on kolme (3) lohkoa, joissa kussakin on kuusi (6) joukkuetta. Kolmella ensimmäisellä kierroksella yksi lohko pelaa sisäisen ottelun ja kaksi muuta siten, että toisen lohkon joukkueet pelaavat toisen lohkon joukkueita vastaan laaditun peliohjelman mukaisesti. Kaksi viimeistä kierrosta ovat kaikilla lohkoilla sisäisiä. Viiden pelatun alkusarjakierroksen jälkeen kunkin lohkon kaksi (2) parasta joukkuetta pääsee myöhemmin pelattavaan finaaliin. Kunkin lohkon kaksi (2) heikoimmin menestynyttä joukkuetta putoaa seuraavaksi kaudeksi ykkössarjaan.

Finaalissa pelataan sarja (1) kutakin joukkuetta vastaan 60/30 hyvityspistein virallisten ikätasoitusten lisäksi.
Finaalipelit pelataan kaikille joukkueille vieraassa hallissa ja aloitetaan nollapisteistä.
Finaalipelien perusteella jaetaan kolmelle parhaalle kulta-, hopea- tai pronssimitalit sekä kaikille finaalijoukkueille harjoitus- ja valmentautumisrahaa seuraavasti:

I/500,-, II/400,-, III/300,-, IV/200,-, V/200,- ja VI/200,-.

SM-sarjan alkusarjan lohkojen kolmanneksi (3) parhaat joukkueet palkitaan 100,- euron harjoitus- ja valmentautumisstipendillä.
Mestaruussarjan osallistumismaksu on 85,- euroa joukkueelta sekä lisäksi joukkueet maksavat kunkin kierroksen pelimaksut a.o. keilahalleille.

6. Ykkössarja
Veteraanien ykkössarjassa on kuusi (6) lohkoa, joissa jokaisessa on kuusi (6) joukkuetta.
Viiden (5) pelatun kierroksen jälkeen kunkin lohkon voittaja nousee seuraavan kauden mestaruussarjaan.
Jokaisen lohkon kaksi (2) heikoimmin menestynyttä joukkuetta putoaa seuraavaksi kaudeksi kakkossarjaan.
Kunkin lohkon kolmelle (3) parhaalle joukkueelle jaetaan harjoitus- ja valmentautumisrahaa seuraavasti:

I/160,-, II/130,- ja III/100,-.

Ykkössarjan osallistumismaksu on 75,- euroa joukkueelta sekä lisäksi joukkueet maksavat kunkin kierroksen pelimaksut a.o. keilahalleille.

7. Kakkossarja
Veteraanien kakkossarja jaetaan ilmoittautuneiden määrän mukaan sopivaan määrään lohkoja siten, että kuhunkin lohkoon on sijoitettu 5-7 joukkuetta.
Viiden (5) pelatun kierroksen jälkeen lohkovoittajat karsivat noususta seuraavan kauden ykkössarjaan.

Karsintalohkot määritetään siten, että niistä voidaan valita 12 joukkuetta seuraavan kauden ykkössarjaan. Kakkossarjan karsintalohkot muodostetaan viimeisen kierroksen jälkeen ottaen huomioon joukkueiden alueellinen sijoittuminen. Karsintapelit pelataan kaikille joukkueille vieraassa hallissa ja valtakunnansarjan pelitavalla.
Kunkin alkusarjan lohkon kahdelle (2) parhaalle joukkueelle jaetaan harjoitus- ja valmentautumisrahaa seuraavasti:

I/150,- ja II/75,-.

Jos lohkovoittaja kieltäytyy karsintapeleistä, palkintorahat maksetaan lohkon kakkoselle ja kolmoselle ja kakkonen kutsutaan karsintapeleihin.
Kakkossarjan osallistumismaksu on 65,- euroa joukkueelta sekä lisäksi joukkueet maksavat kunkin kierroksen pelimaksut a.o. keilahalleille.

8. Muut asiat
Kun samasta seurasta on samassa sarjassa mukana useampi kuin yksi joukkue, niiden kokoonpano sinetöityy pelaajien osalta ensimmäisen ottelun perusteella, ts. pelaajien on pelattava samassa joukkueessa. Mahdollinen täydennys on näin ollen otettava reservistä, aikaisemmin pelaamattomista seuran veteraaneista.

Kauden kolmella ensimmäisellä kierroksella alemmasta sarjasta saa nostaa pelaajan ylempään sarjaan, mutta noston jälkeen tämä ei enää saa pelata näillä kierroksilla alemman sarjan joukkueessa. Vuodenvaihteen jälkeen yksi (1) joukkueen pelaaja saa vaihtaa vapaasti sarjaa alemmaksi kaikilla sarjatasoilla. Sarjatason nostot muiden pelaajien kohdalla ovat sallittuja kuten aiemmin.

Kierrokset alkavat yleensä klo 12.00. Poikkeukset on selvitetty lohkojaossa internetissä.

Turnausjohtajan on sijoitettava parittoman joukkuemäärän lohkoissa pitkämatkaisimman joukkueen lepovuoro pelien alkuun tai loppuun. Mikäli samassa lohkossa on useampia saman seuran joukkueita, turnausjohtajan on laadittava peliohjelma niin, että nämä joukkueet kohtaavat kierroksen ensimmäisessä (-issä) pelissä (-eissä).

Muut mahdolliset alkamisajat hyväksyy tai hylkää veteraanivaliokunta. Valtakunnansarjan vastuuhenkilö on Jaakko Virkajärvi, Vasamakatu 7 D 31, 15100 Lahti, GSM 044–5174345 ja Email jaakko.virkajarvi@gmail.com. Ennen siirtoanomusta asia on sovittava ao. joukkueiden kesken.

Mahdolliset pelipöytäkirjavirheet on oikaistava välittömästi. Mahdolliset tuloksia koskevat protestit on jätettävä puolen tunnin (30 min) kuluessa viimeisen pelin päättymisestä.

Jos joukkueesta puuttuu 1 - 2 keilaajaa, tulos lasketaan saavutettujen pisteiden mukaisesti. Joukkuetta voidaan täydentää vain uuden sarjan alussa. Ellei vastustaja tule pelipaikalle, on paikalla olevan joukkueen heitettävä sarjansa. Jos joukkueelle sattuu voittamaton viivästymiseste (esim. autovaurio), on sen niin pian kuin mahdollista ilmoitettava järjestäjälle asiasta. Järjestäjän on tässä tapauksessa joustettava kilpailun alkamisajassa, mutta korkeintaan yksi (1) tunti.

Järjestävän liiton/hallin on huolehdittava, että kilpailuolosuhteet ovat kaikin puolin kunnossa ja että tulospalvelu toimii osaavien (myös ATK) toimesta rikkeettömästi, oikein ja kohtuullisen nopeasti.

Muilta osin veteraanien valtakunnansarjassa noudatetaan SKL:n kilpailu-, sarja- ja edustussääntöjä sekä SKL:n veteraanivaliokunnan ohjeita ja määräyksiä.

SKL:n veteraanivaliokunta hyväksyi nämä säännöt kokouksessaan 8.3.2018.