Järjestötoiminta

Tulosta

Ballmaster

Tässä kun on taas talissa kuullut viikonlopun aikana vasurintöristä ja kuinka taas on vasurit telkkarissa jnejne. Ihmettelempä vain  miten on mahdollista että round robinissa lohkossa jossa on 4 vasuria ja 4 oikeekätistä, niin vasurit pystyy pelaaman viel suht alhaalta isoa tulosta, mutta oikeekätiset painelee rännin yli vitosesta ja ties mistä heittäen huonoa tulosta? Varmasti vasureilla on pienempi kulutus radoilla kun on paljon pelaajia, mutta miksi kuitenkin kun vasurit ja oikeekätiset on 50/50 niin silti vasurit pärjäsi paremmin?

mäkgaiveri, 14.01.2019 00:06

Kommentit, 5 KPL Kirjaudu sisään ja kommentoi


Kokemukseni ja kuulemani mukaan perän pito oikealla heikkenee mitä enemmän päivän aikana pelataan ja tehdään hoitoja, kun vanhat kulkeumat eivät kokonaan peseydy pois. Tällöin breikki siirtyy koko ajan lähemmäs taskua, pelipaikka siirtyy ylemmäs ja tiukempaan linjaan jolloin myös tila ja kaatoprosentti pienenee. Vasemmalla kulkeumaa on päivän aikana tullut vähemmän ja ongelmaa ei esiinny yhtä paljon. Sama ilmiö näkyy lähes joka hallissa.


Riittävän epäsymmetrian käyttäminen helpoilla olosuhteilla on ainoa oikea vaihtoehto tai sitten pitäisi olla vaikeampia kelejä. Toki hallista riippuen. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että tätä ei tunnuta ymmärrettävän riittävästi monessa hallissa. Ikävää on myös, että jotkut vasenkätiset tuntuvat vähättelevän ongelmaa. Tämä on tietysti ymmärrettävää, sillä osa heistä tekee melkoista sivutuloa nyt.


On olemassa iso riski, että Ballmasterin osallistujalistalla ei ensi vuonnakaan ole kovin montaa ulkomaista huippua vasenkätisten ja maksettujen staffien lisäksi. Jo tänä vuonna olen kuullut useamman ulkomaisen pelaajan jättäneen kisan väliin kisan maineen takia. Valitettavasti he tekivät oikean päätöksen. Juhlavuoden turnauksen onnistuminen vaatii, että pelaajat uskovat ensi vuoden Ballmasterin olevan reilu kilpailu, muuten boikottilistasta voi tulla pitkä ja kilpailusta floppi. Viiden vuoden jälkeen monen voi olla vaikea uskoa muutokseen.


Toivon suomalaisen keilailun puolesta, että kilpailun arvo saadaan palautettua ja turnaus onnistuu pelaajamäärältään myös ensi vuonna. Toivon samaa kriittisyyttä olosuhteisiin ja kilpailujen formaatteihin myös monessa muussa kilpailussa Suomessa.


Hyvä asia tämänkertaisessa vasenkätisten dominoinnissa oli se, että oikea mies voitti.

Keijo, 14.01.2019 17:51

Kyllä se kone pesee sen oikeankin puolen ihan yhtälailla. Tuolla logiikallahan kaikkien hallien oikea reuna tulvisi öljyä kun hoitoja tehdään päivittäin useempaan otteeseen. Round robinissa muistakseeni yksi ruotsalaisista heitti pallonpalauttimen edestä koko rataa round robinin lopussa, joten en nyt kutsuisi sitä hirveän tiukaksi linjaksi varsinkaan kun breikki oli lähempänä ränniä kun taskua. Muistuttaisin myös edelleen, että round robinissakin oikea kätiset aloittivat jo valmiiksi melkein 2 merkkiä ylempää pelaamaan vasenkätisiin nähden. Miksei oikeakätiset heittäneet myös sieltä reunasta suorempaa round robinin alussa tämmöisessä kelissä missä siellä selvästi on paikka heittää ja sieltä saa tulosta.

Epäsymmetriset hoidot on varmasti hyvä tapa tasata radankäytön eroa varsinki alkukilpailussa kun oikeakätisiä on huomattavasti enemmän.  Uskoisin tuon myös olevan täyttä höpöhöpöä, että maailman huiput jätti kisan välistä maineen takia. Onhan Ballmaster yksi arvostetuimpia kisoja USA:n ulkopuolella. Sattumalta PBA:ssa nyt oli kisa Ballmaster turnauksen kanssa päällekkäin, joten tästä syystä moni huippu ei saapunut paikalle vaan oli jenkeissä keilaamassa.

 

mäkgaiveri, 15.01.2019 16:35

Voi toki olla, että ilmiölle on muitakin selityksiä, mutta varmuudella voin sanoa, että useamman hoidon jälkeen perän pito heikkenee monessa hallissa ja reuna palauttaa koko ajan vähemmän. Toistaiseksi luotettavin selitys ilmiölle jonka olen kuullut, on ollut juuri tämä kulkeuman osittainen jääminen radalle. Öljyhän haihtuu radalta yön aikana, joten ylimääräistä öljyä ei jää seuraavalle päivälle. Muutenkin puhutaan äärimmäisen pienistä öljymääristä, joilla on kuitenkin merkitystä pallon liikkeeseen. Toinen selittävä tekijä voisi olla radanhoitokoneessa.

En seurannut tämän vuoden round robinia, mutta nykypäivänä asia on niin, että menestyäkseen oikeakätisillä pelaajilla pitää useimmiten olla iso kierrosmäärä. Näin ollen he myös pelaavat isommalla kierteellä kuin suorempaa heittävät vasenkätiset, joille riittää yksinkertaisempi tekniikka. Tietysti tämänkin takia pelipaikka menee nopeammin ylemmäs oikealla kuin vasemmalla. Joka tapauksessa on myös yleisesti tiedossa, että reuna palauttaa useamman hoidon jälkeen vähemmän ja pelipaikka on jo lähdössä ylempänä. 

Olen valitettavasti itse kuullut useamman ulkomaisen ja kotimaisen huippupelaajan harmitelleen turnauksen viimeaikaista tilaa ja kuullut joidenkin pelaajien jättäneen kisan väliin sen takia. Tämä on kuitenkin myös heidän mielestä enemmän ongelma suuressa kuvassa, kuin vain Ballmasterissa. Työkseen kisoja kiertävät pelaajat valitsevat kisoja sen mukaan, missä he näkevät olevan tasavertaiset tai parhaat mahdollisuudet itselle menestyä. Vastaavasti jotkut naiset ja vasenkätiset pelaajat saapuivat tänä vuonna paikalle samasta syystä. Julkista kritiikkiä aiheesta on esittänyt facebookissa mm. PBA-pelaaja Martin Larsen toissa vuonna. Kritiikki kohdistui silloin pääasiassa siihen, että hän oli kotimaassaan ylistänyt turnausta ja saanut pelaajia kiinnostumaan tapahtumasta, mutta yhdessä joutunut pettymään kilpailun tason laskuun yöfinaaleineen ja toistuvaan vasenkätisten huomattavaan etuun.

Toivotaan muutosta ja ennen kaikkea näiden symmetristen helppojen olosuhteiden käytön lopettamista koko maassa (lukuunottamatta niitä harvoja halleja, jotka ovat lähtökohtaisesti suosiollisia oikeakätisille). Tämä olisi iso palvelus suomalaiselle keilailulle.

Keijo, 15.01.2019 19:47

Keijo on kommentoinut aihetta jo erittäin hyvin ja valaisevasti. Pienenä lisäyksenä Talin ominaisuuksista mainitsen lisäksi itse radan erilaisuuden oikealla ja vasemmalla eli oikea puoli rataa on huomattavasti enemmän kulunut tai "lasittunut" kuin vasen puoli. Näin ollen oikealla eli ole samanlaista kitkaa kuin radan vasemmalla puolella. Toinen erityispiirre on se, että Talissa lähtee parhaiten keilat kun pelaa mahdollisimman suoraa linjaa ilman suurempaa pyörintää. Tämä taitaa johtua hallin erityisen kitkaisista keilapöydistä. Suuremmalla kierteellä/tulokulmalla ja myöhäisemmällä breikillä jää tuskastuttavan paljon kiertävää kymppiä eli pallo on siis keiloissa liian vahva. Oikealla kädellä on kuitenkin mahdotonta heittää kakkosesta suoraan koko päivää johtuen suuremmasta kulutuksesta, joten vasurit saavat tästä(kin) seikasta johtuen suuren edun oikeakätisiin nähden.

Ballmasterin kelin nähtyäni veikkasin heti vasureiden putsaavan pöydän tänä(kin) vuonna ja niinhän siinä kävi. Toivottavasti ensi vuoden kisassa olisi jo vihdoin asiat toisin.

Lopuksi vielä tilastot viideltä viimeiseltä vuodelta pudotuspeleihin päässeistä pelaajista:

Nainen 4

Vasurinainen 3

Vasuri 9

Oikeakätinen 4

Yhteensä 20

Melko vinoutunut tilasto, kun ottaa huomioon vasureiden osuuden (alle 10%) kaikista pelaajista.

Pasi Uotila, 16.01.2019 13:10

Aikaisempiin kommenteihin:Varmasti osa pitää paikkansa,mutta ilman dataa kaikki on vain mututietoa.Ratojen kuluneisuus ei näy paljaalla silmällä, vaan mittaamalla.Radathan pestiin ensin pesevällä koneella ja toinen kone vielä pesi ja öljysi.Jonkin verran ko. konetta käyttäneenä pesutulos on kyllä niin hyvä kuin vain voi järjellisesti tehdä,voihan sitä hinkata vaikka kuinkamonta kertaa jos aika ei olisi rajoitettu.

Mitä tulee vasuri/oikea kätisyyteen pitäsi siihenkin olla paremmat argumentit käytettäväksi,voihan olla että vasurit ovat vain olleet yksinkertaisesti parempia heittäjiä.

Ensivuoden järjestelyt lienevät jo alkaneet, nyt kannattaisi kerätä testitiimi tekemään sellainen profiili joka olisi sitten kaikille mahdollisimman tasapuolinen.Tähänhän tuskin koskaan päästään kun muuttujia on niin paljon.Laitteistoa tiedon keruuseen varmaan löytyy ja testaajistakin tuskin jää kiinni.

shark, 16.01.2019 14:36


« Palaa