Ranking

Tulosta

Jari Ratialle tunteikas voitto

04.02.2017

Kauden kolmas Rankingturnaus päättyi Jari Ratian tunteikkaaseen voittoon, jonka eteen hän sai kyllä tehdä täyden päivätyön. Voitto ratkesi vasta round robinin viimeisessä sarjassa, vaikka eroa Petteri Saloseen tuli lopulta 60 pistettä. Sanna Pasanen oli kolmas.

Jari Ratia nousi kilpailun kärkeen round robinin toisen sarjan jälkeen, kun Sanna Pasanen oli aloittanut kahdella tappiolla ja Jasu kahdella voitolla. Sannan edelle olivat nousseet myös Juhani Tonteri ja Petteri Salonen. Kaksi peliä myöhemmin Tonteri nousi johtoon, kun Jari Ratia hävisi Jarmo Sinilaaksolle 169 sarjalla. Bayn kaverusten välinen ero oli kuitenkin vain yksi piste. Petteri oli kolmantena 19 pisteen päässä Tonterista.

Viidennestä pelistään Jasu otti 236-206 voiton Sannasta ja nousi takaisi kärkeen. Tonteri voitti Mikko Hirvosen 192-191 tuloksin ja eroa oli ennen kahta viimeistä peliä 13 pistettä ja vielä oli Petterilläkin sanansa sanottavana, vaikka hän hävisikin kitkerästi Tomas Käyhkölle 201-206. Kitkerän tuosta tappiosta teki se, että kymppiruudun 2-10 paikkoyrityksessä kakkonen meni kympin edestä ohi. Petteri oli Jasusta 53 pisteen päässä.

Viimeiseen sarjaan tilanne tiivistyi entisestään, kun Petteri voitti Jasun tasokkaasti 248-226 ja nousi Tonterin edelle ja pisteen päähän Ratiasta. Tonteriin eroa oli kärjestä jo 50 pistettä.
Päätöspeliin Juhani Tonteri joutui kaikille haastavaksi osoittautuneelle 17-18 rataparille ja hänen mahdollisuutensa hiipuivat jo sarjan alkuruuduissa. Jari Ratia oli tiukalla Tomas Käyhkön kanssa, mutta sinetöi viimeisessä ruudussa pelin 214-208 voitoksi. Se riitti hänelle, sillä Petteri hävisi viereisellä rataparilla Sanna Pasaselle 185-191.

Voitto nosti tunteet pintaan ja helpotus huokui Jari Ratian kasvoilta.
- En ole seitsemään vuoteen voittanut mitään suurta henkilökohtaista, Jasu tuumasi. Väsymys paistoi ilonkin läpi miehen ilmeistä.
- Ei tällaisen kisan voitto ikinä helpolla tule. Kaksitoista tuntia keilailua, niin on se aikamoinen suoritus fyysisesti ja henkisesti, Jasu huokaisi.
- Minulla on ollut aika kova viikko tässä takana, en ole päässyt kertaakaan illalla kotiin ennen yhdeksää. Sanoin kyllä aamulla, että ehkä tänään pääsen ennen yhdeksää, mutta en nyt sitten päässyt. Mutta en ole siitä mitenkään pahoillani. Kyllähän se, kun tulee tällainen loppu, kruunaa koko päivän, Jasu mietti.

Seitsemän vuotta ilman isoa voittoa on pitkä aika ja syö varmasti miestä kuin miestä. Jonkinlainen apinakin siitä hartioille ilmaantuu.
- On ollut vaikeaa. Ihan henkisestikin se, etten ole voittanut mitään. Paljon olen pelannut hyviä pelejä, mutta sitten on tullut isoja tappiota. On ollut myös sitä, että minut on yksinkertaisesti voitettu, mutta sitäkin, että voitto olisi ollut otettavissa, mutta en vaan ole pystynyt ottamaan. Onhan se häviäminen ollut aika paljon takaraivossa, Jasu kertasi vuosien tapahtumia ja tunnelmiaan.
- Viime kevään SM-kisat ja pari Rankingia viime kaudella. Siinä ne isoimmat. Kyllä siinä tietynlainen voittamisen pakkokin tulee, haluaa päästä siitä tunteesta irti. Mutta, toisaalta se on myös ruokkinut sitäkin tunnetta, että mennään eteen päin. Tarpeeksi kauan, kun kalassa käy, niin viimein nappaa, Jasu virnisti.

Nyt saavutetun voiton merkityksen vaistosi koko olemuksesta, kun Jasu tunteitaan sulatteli.
- On kyllä huojentunut olo, ja tyhjä olo. Nyt olen kyllä niin loppu kuin olla voi, hän tuumasi.
- En kertaakaan katsonut tuloksia koko round robinin aikana, mutta tiesin kyllä viimeisessä sarjassa pelaavani voitosta. En tiennyt sitä, että oli vaan pinnan eroa. Yritin sulkea ajatuksista kaiken muun pois ja pitää siellä vain sen itse suorittamisen, hän kertoi.
Huomenna Jari Ratia sulattelee voittoa pitkään kaivatun vapaapäivän puitteissa.
- Toivottavasti, toivottavasti, on vapaapäivä, Jasu huokaili.
- Nyt kerään kimpsuni ja lähden tällä kertaa kotiin vähän paremmalla fiiliksellä, Jari Ratia päätti. Alimmassa kuvassa Jasun viimeinen heitto kisassa, sillä hetkellä hän jo tietää voittaneensa, huokauksen saattoi lähes kuulla katsomoon. 

Jari Ratia keilasi päivän 21 sarjaa kovimmalla keskiarvolla 222,1, voitti round robin peleistään viisi ja teki lopulta selvän eron Petteri Saloseen. Sanna Pasasen hieno jakso ja menestykset Talissa saivat jatkoa, kun hän sijoittui kolmanneksi. Jarmo Sinilaakso nousi lopussa neljänneksi, takanaan Juhani Tonteri, Tomas Käyhkö, Mikko Hirvonen ja Santtu Tahvanainen.

Tämän kauden Rankingin osakilpailut on saatu pakettiin. Parin viikon kuluttua keilataan Talissa Rankingin finaali, josta voittajat ottavat rahapalkintojen lisäksi Suomen edustuspaikat ensi syksyn maailmancupiin.

Seija Lankinen

Lopputulokset


« Palaa