Arvokilpailut

Tulosta

Yllätyksiä MM-kisaisänniltä

24.11.2017

Las Vegasin MM-kilpailuissa on päästy siihen vaiheeseen, että huomenna on ensimmäinen virallinen osuus, treenit kisakelissä. Paljon on jo ääntä silti riittänyt, kun joukkueenjohtajien palaverissa pöytään lyötiin kaikille iso yllätys.

Joukkueenjohtajien palaverissa tänään ilmoitettiin kisan olosuhde, mikä on 39 jalkaa pitkä Peking. Suomen miehistä muutamat sitä ehtivät hieman puntaroimaan ja arvio oli, että tiukka keli se tulee olemaan. Yleensä olosuhteen julkaisu on tämän palaverin kiinnostavin asia, nyt huomio meni täysin muualle. Järjestäjät ilmoittivat, että kilpailujen televisiointi oikeudet on myyty ja kaikki video- tai TV-kuvaaminen ja sen lähettäminen minnekään on kiellettyä kaikissa kilpailutapahtumissa. Käytännössä tämä on World Bowlingin diili, mutta ainakin Malesia ja Hongkong ovat TV-oikeudet itselleen hankkineet.

Tuo ilmoitus herätti luonnollisesti paljon puhetta ja tunteet olivat monilla pinnassa, kun porukka tuli ulos palaverista. Esimerkiksi Islannista oli saapunut paikalle TV-ryhmä, jonka oli tarkoitus tehdä lähetystä kisoista kotimaahan. Nyt se kiellettiin. Myös Suomella oli tarkoitus kuvat kisoista materiaalia ensi vuoden puolella lähetettävään keilailuohjelmaan, sekään ei nyt taida onnistua. Sitä, miten järjestäjät kuvaamista valvovat, kukaan ei tiedä. Tietenkin on hienoa, että oikeudet on saatu myytyä, mutta kyllä se tieto olisi pitänyt olla osallistuvilla mailla jo paljon aiemmin.
- Oli taas aikamoinen riman alitus World Bowlingilta, Suomen joukkueenjohtajana toimiva puheenjohtajamme, Perttu Jussila tuumasi.

Kielto ei rajoitu pelkästään mediaväen toimintaan, vaan koskee myös pelaajia ja muita joukkueisiin kuuluvia henkilöitä. 48 tunnin aikana pelien päättymisestä ei millään kanavalla (facebook, snapchat, twitter, instragram…) saa julkaista mitään videoita, kuvia eikä tuloksia. Tässäkin on varmasti käytännön sanelemia ongelmia, miten tätä valvotaan, eikä edes sanktiota ole kerrottu.
Lehdistössä akreditoiduille on listattu säännöt, mitä ei saa tehdä. Vähän sellainen olo tässä on, että kaikkea muuta saa tehdä, mutta ei omia töitään. Rikkomuksesta seuraa akreditoinnin välitön peruuttaminen, eli uima-altaalle komennus.

Suomen joukkue on viettänyt päivää ennen iltapäivän yllätyksiä rennoissa merkeissä. Aamu otettiin rauhallisesti, päivällä joukkueet kävivät keilaamassa. Kuvassa Juhani Tonteri, Niko Oksanen, Sami Konsteri, Osku Palermaa ja Perttu Jussila. 
Kylkeen vähän shoppailua, ruokailua ja oleskelua, ehtivätpä muutamat piipahtamaan altaallakin.
Pelaajista neljä on nyt ensimmäistä kertaa MM-kilpailuissa. Heistä jokainen vaikutti tyynen rauhalliselta tänään treenin jälkeen.
Jari Ratia on nyt ensimmäisissä MM-kilpailuissaan joukkueen kanssa, aiempi edustus hänellä on singlen MM-kilpailuista. Hän oli varsin luottavaisella mielellä.
- En ole yksiinkään kisoihin valmistautunut paremmin kuin näihin, enkä ollut koskaan keilailullisesti niin hyvässä kunnossa, kuin nyt olen. Se luo vahvaa itseluottamusta, että pystyisi täällä hyvin suorittamaan, Jasu tuumasi.
- Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka on kunnossa, tulee yllätyksiä kisojen aikana. Pitää vain pitää focus keilaamisessa, että pystyy sopeutumaan muutoksiin, kun niitä tulee. Tämä on pitkä prosessi, pitää menä blokki, sarja, ruutu ja heitto kerrallaan. Tehdä viikko nousujohteista peliä, Jasu mietti.

Miesten joukkueen rookie Niko Oksanen oli rennolla tuulella ja hänkin luottavainen.
- Päästiin Meksikon maailmancupin jälkeen viikko treenaamaan hyvin, on tullut paljon laadukkaita suorituksia. Heitto tuntuu nyt paljon paremmalta kuin maailmancupissa ja siinä mielessä on ok fiilis, Sanna Pasasen ja Sami Konsterin kanssa väliviikon Jenkeissä viettänyt Niko kertoi. Ensimmäinen kerta kokeneiden konkareiden kanssa samassa joukkueessa ei Kouvolan nuorta miestä hätkäytä.
- Onhan tämä erilaista kuin junnujoukkueissa, mutta hyvin minut on otettu joukkueeseen mukaan. Ei ole mitään ongelmia. Paljon enemmän nyt on joukkueessa tietotaitoa ja varmasti saa apua tarvittaessa, Niko totesi. Plussaksi hän listasi myös sen, että äiti ja isä Oksanen tulevat maanantaina kisoja seuraamaan.
- On siitä hyötyä, kun tukijoukot tulevat paikanpäälle.

Naisista ensimmäisen MM-kokemuksen nyt saavat Elice Piksilä ja Petra Eriksson-Sola.
- Lähden täältä hakemaan kokemusta ja katsomaan missä oma taso on maailman huippujen tasoon nähden. Tavoitteena on, että saisi hyvän oman suorituksen tehtyä. Mahdollisimman korkealla listoilla ja ehkäpä paikka mastersfinaalissa, vasta 17-vuotias Elice totesi.

Petra on edustanut Suomea EM-kisoissa kerran, viime vuoden kesällä, siitä oli apua näitä kisoja ajatellen.
- Koen, että olen paremmin osannut valmistautua nyt, silloin en oikein tiennyt, mitä piti tehdä. Minun on nyt tosi hyvä olla, olen henkisesti ja fyysisesti tasapainossa ja keilailu tuntuu hyvältä, Petra kertoi.
- Totta kai MM-kilpailut aina hieman painetta luovat, mutta olen todella realistisin tavoittein täällä. Jos pelaaminen on hyvää, olen tyytyväinen. Se, että saa pelata maailman parhaiden naisten kanssa, on aivan huikeaa, Petra päätti.

Huomenna sitten varallista treeniä ja avajaiset, sitten lauantaina naisten singlen kimppuun. Kilpailuaikataulu on jo virallistettu, mutta pelieriä ei ole julkaistu.

Seija Lankinen

MM-sivuille


« Palaa