Muut uutiset

Tulosta

Rämänen Tapolan selostaessa voittoon

Areksen kilpailun kärkikolmikko Sami Luoto (vas), Alex Rämänen ja Jarno Aalto.

11.12.2017

Lahden keilahallissa keilattiin sunnuntaina päätökseen kaksi viikkoa kestänyt Areksen kilpailu. Voittajaksi keilasi 18-vuotias Valtin Alex Rämänen. Oman mausteensa finaaliin toi Pertti Tapolan selostus.

Sunnuntaina kello 16.30 alkaneessa finaalissa radoille askelsi 19 keilajaa, kaikista finaaliin selviytyneistä 20:sta. Ainoastaan Bayn Simo Leskinen oli estynyt pääsemästä finaaliin. Finaalin ensimmäisen viiden sarjan osion aloitti tehokkaimmin Iken Ville Peni sarjoin 289 ja 246. Sitten tuli sarjat 161, 174 ja 164, joilla hän jäi ensimmäisenä ulos kahdeksan parhaan jatkopeleistä. Loppuun asti kyllä jatkopaikkoja jännitettiin ja kotiyleisö kannusti hienolla loppukirillä jatkoon Bayn Wiljami Hämäläisen. Hän ei suinkaan ollut lopulta viimeinen jatkaja tuloksellaan 1115, vaan viimeisen jatkopaikan otti Valtti B.E.T.:n Jesse Launia tuloksella 1199. Tästä tuloksesta hyvin aloittanut Peni jäi vain 10 pistettä. Kärkipaikkaa tässä kohtaan piti PC:n Jarno Aalto tuloksella 1212.

Aallon takana pelejä jatkoivat Sami Luoto, Alex Rämänen, Harri Tuomalainen, Jesse Ahokas, Petri Uotinen sekä Hämälainen ja Launia. Tämä kahdeksikko jatkoi vielä kaksi sarjaa, viiden sarjan tuloksiin. Ensimmäisen sarjan jälkeen kärjessä jatkoi edelleen Jarno Aalto, mutta toiselle sijalle kiilasi 229 pisteen sarjalla Valtti B.E.T.:in Rämänen. Viimeisessä sarjassa voitto oli lähinnä kolmen kauppaa, johon mukaan pyrki myös Bayn Jesse Ahokas, kärkikolmikon jättäessä hieman tyhjiä ruutuja. Ahokas oli kuitenkin lopulta neljäs. Pahiten tässä tilanteessa kävi Jarno Aallolle, joka heitti kerran keilasta ohitse, sekä jätti kolme kertaa viiden keilan reiän. Sarja 155 pudotti hänet lopulta kolmanneksi. Myöskään Pinjetsin Sami ”Päällikkö” Luoto, ei venynyt parhaimpaansa ja tulosta taululle vain 191 ja lopputulos 1596. Alex Rämänen keilasi lopulta myös viimeiseen sarjaansa saman 229 ja oli lopputuloksella 1654 suvereenisti voittaja.

- Aika sanaton nyt olen. En ollenkaan osannut odottaa mitään tällaista. Aika junnaamista on ollut, ja kausi on lähtenyt hitaasti käytiin. Eilen vasta sain tietää, että menin jatkoon parhaan juniorin paikalta. Se on aina jo voitto päästä finaaliin keilaamaan isoja poikia vastaan, kertoili Rämänen Pertti Tapolan loppuhaastattelussa.
Pelipaikka oli aika ylhäällä, mutta se sopi Rämäsen tapaiselle keilaajalle. Lopussa keilattiin jo viitosmerkissä ja kahdella kädellä keilaava Jesse Ahokas keilasi jopa rännin yli.
- Tämä suosi minunlaisia keilaajia, jotka heittävät hiljaa, mutta pallossa on pyörintää. Moni ei tätä muutosta ylöspäin osannut tehdä, vaan kolmannessa ja neljännessä sarjassa alkoi jäädä aika paljon reikiä. Itse siirryin aika systemaattisesti aina vain keilaamaan ylemmäs öljyn päälle.

Voitto oli Alex Rämäselle jo toinen erikoiskilpailun voitto Lahdessa. Tulevaisuudessa Rämänen tavoittelee paikkaa Suomen kärjessä ja jopa maajoukkueessa, mutta se kuulemma tulee sitten joskus. Kova intohimo ja motivaatio tällä juuri täysi-ikäiseksi tulleella keilaajalla kuitenkin on.

Selostaja palasi radoille 

Kuten jo pariin kertaan on mainittu, oman jännityksensä finaaliin, varmasti myös pelaajillekin, toi paikalla ollut kuvausryhmä. Suomen Keilailuliitto on alkanut lähettää nettilähetyksiä tämän syksyn aikana ja nyt he tulivat täysin kokeilumielessä testaamaan uutta kalustoaan sekä toimintatapaansa Lahteen ja Areksen kilpailuun. Uusi kamera saatiin viime viikolla ja tuotantokolmikko Olli Janatuisen, Timo Palermaan sekä selostajalegenda Pertti Tapolan aikataulut osuivat hyvin yhteen tähän finaaliin.

- Itse olen aikaisemmin työskennellyt isojen kalustojen ja miehistöjen kanssa. Nyt on ollut hieman opettelua, että saadaan kameratekniikka toimimaan ja tulokset näkymään halutulla tavalla. Meillä oli ajatuksissa päästä testaamaan ennen joulua ja tulevaa Junnu Touria ja tämä kilpailu sattui meille nyt todella hyvin, Tapola kertoi.

Tapola on tutustunut keilailuun jo 1980-luvun lopulla, mutta eläkepäivillä vasta laji niin sanotusti räjähti silmille. Hän on äärettömän innostunut jälleen lajista ja lähtenyt keilaamaan enemmänkin tänä syksynä Jouko Kuossarin valmennettavana.
- Sopuleissa ja Ruusulankadulla keilasin joskus Sulkavan Esan innostamana. Tuli kuitenkin pitkä tauko, kun tein ampumahiihtoa ja reissutöitä Euroopassa. Vaikka on seitsemän lastenlasta, jotka kaikki harrastavat urheilua, niin nyt on ollut aikaa palata lajin pariin. Olen tavannut valtavasti uusia ihmisiä ja he ovat ottaneet kyllä todella myönteisesti vastaan, maanantaina keilattavaan Lehdistöliigaan valmistautuva Tapola kertoi lopuksi.

Hannele Impola

Tulokset« Palaa