Muut uutiset

Tulosta

Miesten Liittomyllyn finaali päättyi Mikkelin voittoon

04.11.2018

Mikkeli varmisti paikan suoraan loppuotteluun tappiottomalla pelillä. Vastaan asettui Lahti, joka venytti finaalin kahteen sarjaan, mutta hiipui toisessa taipuen hopealle.

Miesten Liittomyllyn finaali pelattiin amerikkalaisella pelitavalla ilman alkukilpailun pisteitä. Joukkueet keilasivat kahdesta häviöstä (1 sarja/ottelu) ulos -periaatteella, kunnes voittaja oli selvillä. Samalla kierroksella pudonneiden paremmuuden ratkaisivat otteluissa kaadetut keilat.

Lahti hallitsi alkuerien tavoin myös sunnuntain finaalia pitkälle iltapäivään. Ratkaiseva ensimmäinen tappio päästi kuitenkin Mikkelin suoraan finaaliin ja tästä seuraava ottelu olikin lähellä koitua lahtelaisten kohtaloksi. Koskaan ei voi kuitenkaan tietää, ja näin ollen loppuottelussa vastakkain nähtiin päivän tappiotta pelannut Mikkeli sekä Lahti.

Jännittävä finaali ratkesi vasta toisessa sarjassa Mikkelin voittoon.

- Tämä viimeinen sarjahan muuttui tosi vaikeaksi. Lahden ensimmäisen sarjan pelillähän olisi luullut, että menevät mennen tullen voittoon, mutta siitä kului alta pois kokonaan. Oli hankalaa. Mutta taisteltiin voittoon! hehkutti ankkurina Mikkelille keilannut Ville Haapanen.

- Hyvin pelattiin, tasaisesti. Pelattiin joukkueena ja saatiin tiukat paikat käännettyä meidän puolelle, loppu joukkue komppasi vieressä.

- Keilailutuuri oli ehkä myös kohdillaan, Haapanen nauroi. - Onnihan pitää ansaita!

Miesten Liittomyllyn mitalistit, Lahti, 4.11.2018
1. Mikkeli
2. Lahti
3. Keski-Savo

Henkilökohtaisella tuloslistalla kärjessä oli kolmen sarjan ja 246 keskiarvon jälkeen Hyvinkään Sami Luoto. Kaikki kahdeksan sarjaa keilanneista paras oli Lahden Jesse Ahokas keskiarvolla 220,88.

Henkilökohtaisen tulokset
Alkukilpailun tilanne ym. tarkemmat tiedot ja sijoitukset 

 

1. ottelut

Ensimmäisessä ottelussa vastaan ottivat Lahti ja Kouvola, Hyvinkää ja Keski-Savo, Mikkeli ja Raisio, Kotka ja Keski-Uusimaa, Lohja ja Turku, Hämeenlinna ja Rauma, Kuopio ja Helsinki sekä Riihimäki ja Pori.

Kaatojonoja löytyi joka radalta kiitettävän paljon, joten ihan hankalimmasta päästä radat eivät tänään näyttäneet olevan. Lahden paras oli Jarno Aalto sarjallaan 246, kun Lahti rökitti Kouvolan 886-719. Hyvinkää kompuroi eikä Sami Luodon 267 auttanut, kun liitto otti tappion Keski-Savosta 781-872. Keski-Savoa kannatteli Lauri Huttusen sarja 257. Mikkeli ja Raisio taas kisasivat viimeiseen ruutuun saakka. Lopullisen ero jäi vain kahteen pisteeseen, ja Mikkeli jatkaa toiseen otteluun yhdellä voitolla lukemin 773-771. Keski-Uusimaan Arto Piiponniemen 264 ei kantanut kokonaispisteissä kauas ja Kotka vei voiton 889-775. Kotkalaisilla oli tasaiset sarjat, joiden paras oli Jyri Hämäläisen 233. Lohjan ja Turun kamppailusta voiton vei Lohja pistein 857-795, Lohjan parhaan ollessa Jesse Lindholm, 258. Rauma vei Hämeenlinnaa tuloksin 803-780 ja Pori voitti tiukan ottelun Riihimäestä 791-788. Sami Päiväniemen 255 taas johdatti kuopiolaiset voittoon Helsingistä.

 

2. ottelut

Päivän toisissa otteluissa vastakkain olivat Riihimäki ja Turku, Kouvola ja Keski-Uusimaa, Raisio ja Hyvinkää, Hämeenlinna ja Helsinki, Rauma ja Mikkeli, Keski-Savo ja Kuopio, Pori ja Lahti sekä Lohja ja Kotka.

Neljässä ensiksi mainitussa ottelussa keilasivat ensimmäisissä otteluissa hävinneet, joten kotiinlähtijöitä oli tiedossa.

Riihimäki ja Turku olivat puolen välin kohdilla hyvinkin tasapisteissä, mutta loppua kohden Turku kasvatti eroa ja vei lopulta voiton selvin pistein 856-748. Turun paras oli Marko Saarni, 235.

Sama tilanne oli Kouvolalla ja Keski-Uusimaalla pelin puolivälissä. Ero säilyi pienenä viimeiseen ruutuun saakka, mutta kun Piiponniemi lopetti sarjansa kahteen reikään, Kouvola piti johtoasemansa ja huolimatta ankkurina toimineen Rami Mukkulan reikätyhjästä, voitti ottelun seitsemällä pisteellä 752-745.

Tiukin ottelu hävinneiden joukossa oli kuitenkin Raisiolla ja Hyvinkäällä. Yhdeksän ruudun jälkeen ero oli yhden pisteen. Kaksi ruutua mentiin vielä rinta rinnan, mutta ikävä reikä Hyvinkäälle antoi Raisiolle muutaman pisteen etumatkan ennen viimeistä ruutua. Sami Luodon pää kesti ja hän täytti kymppinsä triplalla. Vieressä Kari Murtomäki vastasi yhdellä, mutta toisen jäädessä puuttumaan ero jäi lopulta Hyvinkään hyväksi neljä pistettä. Lopputulos 821-817.

Helsinki johti Hämeenlinnaa käytännössä koko ottelun ajan ja lunasti lopulta jatkopaikan tuloksella 906-829. Helsingin paras oli Pyry Puharinen, 259.

Pallojaan pääsivät pakkaamaan tämän kierroksen jälkeen siis Riihimäki, Keski-Uusimaa, Raisio ja Hämeenlinna.

Voittajien kesken panokset olivat henkisesti vielä asteen pienemmät. Mikkeli johti peliä vakuuttavasti ja veikin ottelun nimiinsä Raumalta 851-776. Mikkeliläisistä parhaimman tuloksen keilasi Pekka Horttanainen, 264. Savolaisten keskinäisen kamppailun voitti Kuopio 886 Sami Päiväniemen 246 sarja etunenässä. Keski-Savo keilasi vastaan 833 pistettä. Lahti jatkoi voittokulkuaan ja kukisti Porin 854-739. Lahden kärjessä oli jälleen Aalto, 234. Lohja vei Kotkan 853-802, Lohjan parhaan sarjan ollessa Lindholmin 258.

 

3. ottelut

Tappiottomia pareja oli jäljellä enää kaksi: Kuopio ja Mikkeli sekä Lohja ja Lahti. Putoamista vastaan taistelivat Keski-Savo ja Kotka, Hyvinkää ja Helsinki, Rauma ja Pori sekä Turku ja Kouvola.

Mikkeli johti Kuopiota muutaman kymmentä pistettä lähes koko pelin ajan. Loppuun mennessä ero kasvoi lisää ja lopun lukemat 758-698 toi Kuopion tilille ensimmäisen häviön.

Lahti johti, mutta Lohja ei suostunut taipumaan taistelutta. Kymppiruudussa ero oli kutistunut lähes olemattomiin. Teemu Asplund jatkoi ysiruudun kaatoaan vielä kahdella ja vakiinnutti lahtelaisten asemaa. Aalto tasoitti tilannetta lopettamalla tyhjään, jonka lohjalaisten Sami Salin kuitenkin kopioi kolmanteen sarjaan. Tarvittavia kaatoja ei kuitenkaan Lohjan kymppeihin ilmestynyt, joten lopputulos jäi Lahdelle 776-751. Asplundin 252 kannatteli haparoivia joukkuetovereita hienosti.

Keski-Savo nosti itsensä Kotkan ohi ja pelin edetessä ainoastaan kasvatti johtoaan. Loppulukemat selkeät 885-795 ja Kotka joutui kotimatkalle. Keski-Savon parhaimmasta sarjasta vastasi Lauri Huttunen, 243.

Viereisellä rataparilla Hyvinkää ja Helsinki olivat aivan tasapisteissä pelin puolessa välissä, mutta Jari Mattilan ja varsinkin Markku Petäjämaan kaatojonot nostivat Helsingin johtoon, johon Hyvinkää ei yrityksestä huolimatta pystynyt enää vastaamaan. Helsinki jatkoon lukemin 890-865, paras sarja oli Petäjämaan 249.

Pori otti Raumasta niskalenkin jo varhain, eikä luopunut asemastaan, vaikka Rauma onnistuikin eroa hieman kirimään. Sami Heinosen 245 sarja etunenässä kokonaistulos oli 884 Rauman 783:a vastaan.

Turku tanssahteli jatkoon Kouvolan kitkutellessa yhteistuloksen 718. Turun tasaisten sarjojen paras oli Karri Oksmanin 220, yhteistulos 838.

Kotimatkalle lähtivät näiden sarjojen jälkeen siis Kotka, Hyvinkää, Rauma ja Kouvola.

 

4. ottelut

Tauon ja hoidon jälkeen tippumista vastaan keilasivat Lohja ja Kuopio, Turku ja Keski-Savo sekä Pori ja Helsinki. Lahti ja Mikkeli ottelivat ainoana tappiottomana parina panoksena suora finaalipaikka.

Lahti kamppaili reikien kimpussa ja antoi Mikkelin siirtyä johtoon ottelun ensimmäisellä puolikkaalla. Ero kasvoi seuraavien parin ruudun aikana, mutta kahdeksannessa ruudussa Mikkelille ilmestyi kaksi tyhjää ja Lahti puolestaan kasvatti kaatonsa kahteen tuplaan. Ennen viimeistä ruutua ero oli neljäkymmentä pistettä, mutta Lahdella oli alla yksi tripla ja yksi kaato enemmän kuin mikkeliläisillä, joilla lisäksi oli ysiruutuun jäänyt yksi reikä. Aleksi Märkälä ei saanut jatkettua kaatoaan Mikkelille, ja kun Asplund kasvatti triplansa neljään, ero kaveri hieman. Aalto ei saanut jatkettua kaatoaan ja ero säilyi. Janne Huotari sai Mikkelille kymppiinsä tuplan ja kasvatti johtoasemaansa ennen ankkureita. Jesse Ahokas kasvatti ysiruutunsa kaadon tuplaksi ja piti lahtelaisten toiveet elossa. Kaksi reikää aiempiinsa keilannut Ville Haapanen heitti vasemmalta yli ja jätti kolme keilaa pöydälle. Paikko kuitenkin riitti vastaamaan Ahokkaan toiseenkin kaatoon niin, että ero oli ennen viimeistä heittoa kolme pistettä Mikkelille. Ahokas lunasti odotukset ja lopetti kaatoon, joka velvoitti Haapasta kaatamaan voittoon vähintään kahdeksan. Pöydälle jäi yksi, ja finaaliin siirtyi Mikkeli lopputuloksella 803-801. Parhaat sarjat Ahokas 249 ja Horttanainen 228.

Lohja otti johtoaseman Kuopion sortuessa useisiin tyhjiin. Harri Korkka koitti tasoittaa peliä viiden suorallaan ja Päiväniemi kaatoi joukkuensa parhaimman 224, mutta näistä huolimatta ero säilyi ja siirsi Lohjan viidennelle kierrokselle lukemin 834-759. Lohjan paras oli Lindholm, 222.

Tyhjät vaivasivat myös Turkua, kun Keski-Savo lasketteli voittoon tuloksella 864 Turun 733:a vastaan. Keski-Savon huippumies oli Joonas Jehkinen sarjallaan 246.

Pori ja Helsinki olivat puolessa välissä aivan rinta rinnan. Sarjan loppupuolella Helsinki siirtyi muutaman askelen edelle, mutta Porin Lauri Nenonen päätti lopettaa sarjansa seitsemään kaatoon ja nosti joukkueensa jälleen tasapisteisiin. Ennen viimeisen ruudun viimeistä keilaajaa eroa oli kaksi pistettä. Helsingillä oli alla kaato, Porilla paikko. Panu Nurmilo teki kaadon ja jätti ratkaisun avaimet Helsingille. Mattila ei pystynyt vastaamaan ja siirsi kapulan jälleen Porille. Nurmilo ei kuitenkaan saanut tehtyä tuplaa, mutta paikko riitti, kun Mattila jätti ylimääräisellään kolme ja lopputulos oli Porille 773-772.

 

5. ottelut

Lahti vastaan Pori. Keski-Savo vastaan Lohja. Voittajat varmistavat itselleen mitalit. Häviäjät lähtevät kotiin.

Lahti oli tukevassa johtoasemassa pelin puolen välin tienoilla, mutta Pori löysi kaatopaikkansa ja aloitti kirin. Porin asemaa helpotti lahtelaisten pari tyhjää ja äkkiä tilanne olikin tasan. Kahdeksannessa ruudussa porilaiset kaatoivat kaikki ja iskuasetelma oli viimeisille ruuduille valmis. Kolme neljästä jatkoi ja porilaiset siirtyivät johtoon. Ruutu ruudulta tilanne pysyi Porin hallinnassa, mutta silti tiukkana, kunnes viimeisessä ruudussa kaikki jäi kiinni Ahokkaasta ja Nurmilosta. Nurmilo heitti tuplan jälkeen 5 ja 1. Ahokas jatkoi ysin kaatoaan tuplalla ja lahtelaiset lunastivat jatkopaikan lopputuloksin 846-830.

Keski-Savon ja Lohjan kamppailu oli alkupuolikkaan tiukempaa ja tilanne säilyi vielä muutaman ruudun tämän jälkeenkin. Ennen viimeistä ruutua Keski-Savo johti parikymmentä pistettä. Lindholm kuitenkin jatkoi kaatojonoaan Lohjan kymppiruutuun, kun Huttunen vieressä jätti reiän paikkaamatta, ja ennen ankkureita Lohja oli johdossa vajaat 10 pistettä. Molemmilla oli alla kaato. Lohjan Topi Rautiainen aloitti, mutta jätti pystyyn huimasta kaverin kannustuskarjahduksesta huolimatta yhden. Jehkinen onnistui vieressä jatkamaan kaatoaan ja piti Keski-Savon toiveita yllä. Myös toinen heitto toi odotetun kaadon ja tätä myöten myös jatkopaikan tuloksella 823-811. Jehkinen oli Keski-Savon paras sarjalla 238, Lindholm Lohjan, 259.

 

6. ottelut

Lahti aloitti vahvasti, kun sekä Aalto että Simon Susiluoto aloittivat sarjansa triplalla. Samaan aikaan Keski-Savo lipsautti kaksi yhden keilan missiä, ja eroa oli näiden kolmen ruudun jälkeen jo useamman kymmentä pistettä. Pelin puolivälissä lukema oli jo n. 60 pistettä Lahden eduksi. Lahtelaisetkin onnistuivat haparoimaan muutaman tyhjän verran, mutta kaadot kantoivat ja tulos oli lopuksi selkeä 913-763. Lahtelaisten näyttävät sarjat Asplund 222, Aalto 248, Susiluoto 216 ja Ahokas 227. Keski-Savon paras oli Petri Riikonen, 206.

Lahti siis finaaliin Mikkeliä vastaan. Keski-Savo tienasi itselleen pronssia.

 

Finaali

Päivän tappiotta pelannut Mikkeli sai finaaliin vastansa isäntäliitto Lahti-Bowlingin. Koska kahdesta tappiosta pääsee laulukuoroon, Lahden tulisi voittaa Mikkeli kahdesti ennen korkeimman sijoituksen saavuttamista. Mikkelille tähän riittäisi yksi voitto.

Lahti aloitti jälleen vahvemmin. Nuori Ahokas käynnisti sarjansa tyylikkäästi pelkillä kaadoilla ja vieressä painoi vakuuttavasti loppukin joukkue. Viidennen ruudun jälkeen tilanne oli lahtelaisten eduksi vajaat 50 pistettä. Seitsemänteen ruutuun mennessä ero oli kaventunut hieman, mutta Jesse Ahokas kannatteli Lahtea siinä vaiheessa edelleen pelkkää kaatoa tehden eikä Mikkeli päässyt suuremmin hyökkäämään.

Kahdeksannessa ruudussa ero kuitenkin kasvoi jälleen lahtelaisten hyväksi, kun Mikkeli missasi yhden, ei onnistunut jatkamaan kaatojaan ja vieressä lahtelaiset vastasivat kaadoin. Ero oli ennen kahta viimeistä ruutua ”virallisesti” 54 pistettä, mutta lahtelaisilla oli tässä vaiheessa alla kaato, tupla, tripla ja kahdeksan jono. Kun tupla muuttui triplaksi ja vieressä Mikkeli missasi, tilanne alkoi jo näyttää selvältä. Ennen viimeistä ruutua eroa oli satakunta pistettä. Kympissä ei liiemmin tarvinnut jännittää, ja Lahti siirsi ratkaisun toiseen otteluun kokonaislukemin 922-783. Henkilökohtaisen päivän parhaan teki Jesse Ahokas, 278.

Toinen sarja alkoi huomattavasti tasaisemmin. Mikkeli jätti muutaman reiän, mutta tyhjiin sortui myös Lahti, ja pitkästä aikaa kukaan ei paikkaillut kavereitaan kaatojonoilla. Neljään ensimmäiseen ruutuun sellaisia ei itse asiassa näkynyt vielä ainuttakaan. Kummallakaan joukkueella.

Tilanteen muutti vihdoin Mikkeli, joka sai jatkettua neljännen ruudun kaatojaan viidenteen kahden keilaajan voimin ja siirtyi samalla johtoon. Hieman onnekas ylipuolen kaato muutti Märkälän tuplan vielä triplaksikin, ja antoi kaadoille mahdollisuuden kasvaa lopulta viiden jonoksi asti. Lahtelaiset kompuroivat tyhjissä ja kaivattu loppukiri jäi puuttumaan. Ennen viimeistä ruutua ero oli Mikkelille vajaat 50 pistettä.

Asplund aloitti loppukirinsä, mutta kymppiruudun tripla ei kaventanut eroa Märkälän vastatessa vieressä samalla mitalla. Horttanaisella oli alla tupla, mutta kymppiruudun ensimmäinen jätti eteen ikävän reiän. Lahden puolella Aalto seurasi Asplundin esimerkkiä ja täytti viimeisen ruutunsa tarpeellisilla kaadoilla. Ero oli n. 20 pistettä ennen kahta viimeistä keilaajaa.

Huotari ei saanut jatkettua ysiruudun kaatoaan, mutta sitä ei tehnyt myöskään Susiluoto, ja lahtelaisten toiveet alkoivat hiipua. Haapasen pitäisi käytännössä epäonnistua ankkurina, muuten Mikkelin mestaruus oli jo sinetöity. Sarjassaan hieman haparoinut Haapanen kuitenkin lunasti odotukset ylipuolen kaadollaan ja Mikkeli voitti finaalin viimeisen sarjan lopulta lukemin 782-754.

 

Ruusa Aalto


« Palaa