Arvokilpailut

Tulosta

Sanna Pasanen ja Jarmo Ahokas valmiina mitalipeleihin

Sanna Pasanen lähtee taistelemaan MM-kilpailuiden mastersin kultamitalista. Kuva: David Becker

29.08.2019

Sanna Pasanen ylsi upealla tavalla naisten MM-kilpailuiden mastersin mitalipeleihin ja keilaa lauantaina aamuyöstä Suomen aikaan miljoonayleisölle.

Sanna Pasanen varmisti keskiviikkona Las Vegasissa naisten MM-kilpailuissa henkilökohtaisen masters-mitalin, joka on samalla ensimmäinen naisten MM-mitali Suomen joukkueelle vuoden 2009 jälkeen, jolloin Krista Pöllänen voitti juurikin mastersista pronssia. 

Pasanen pelaa välierässä Kolumbian Maria Rodriguezia vastaan lauantain vastaisena yönä Suomen aikaan aikataulun mukaisesti klo 2.53. TV-lähetyksen johdosta aikataulu on tarkka. Toisessa välieräparissa pelaavat USA:n Danielle McEwan ja Singaporen Cherie Tan.

- Aika sanaton olo on. En ehkä vieläkään tajua, mitä tuli tänään saavutettua, mutta tässä on vielä mitalipelit keilaamatta, mikä on aika hieno homma. Tänään koitin vain keskittyä omaan heittoon. En edes katsonut ympärilleni, enkä tiennyt, miten pisteet menevät. Yleisön reaktioista pystyi sitten aina asioita päättelemään, Pasanen kertoo.

Mastersin ensimmäisellä kierroksella Pasanen otti revanssin Japanin Mirai Ishimotosta, jolle suomalainen hävisi vuoden 2014 nuorten MM-kilpailuiden masters-finaalissa.

Nyt kaksikon välinen ottelu oli todella tasainen. Ratkaisevassa kolmannessa sarjassa Ishimoto oli vielä johtoasemassa, mutta Pasanen käänsi sarjan ja eteni 16 parhaan joukkoon voitoin 2-1. 

Seuraavassa vaiheessa vastaan asettui Yhdysvaltojen maajoukkueen kokenut kantava voima Shannon O'Keefe, joka valittiin muun muassa vuonna 2018 ammattilaiskiertue PWBA:n vuoden keilaajaksi. 

- Se oli minulle iso juttu. Maailman parhaimpia keilaajia, jota olen aina katsonut ylös päin. Aluksi oli jännitystä, kun kuulin hänen tulevan vastaan, mutta samaa kaurapuuroa hänkin syö, Pasanen myhäilee. 

O'Keefe voitti ensimmäisen sarjan kolmella pisteellä, mutta Pasanen osoitti hermonsa, voitti toisen sarjan 214-205 ja tiukassa viimeisessä sarjassa jatkopaikka varmistui tuloksella 220-215. 

Tämän jälkeen näytti siltä, että Pasanen pelaaminen vapautui huomattavasti, kun vastaan asettui mastersin kolmannessa vaiheessa Korean Hyerin Son. Ottelu oli suorastaan Pasasen näytöstä ja selvä 2-0-voitto siivitti suomalaisen mitalipeleihin. 

- O'Keefen voitosta tuli itseluottamusta ja mietin, että tänään voi voittaa kenet tahansa. Olen usein parantanut arvokilpailuissa niiden edetessä. Toivottavasti näin käy myös välierässä. Pitää vain lähteä nauttimaan. Näihin tilanteisiin pääsee harvoin, eikä ikinä tiedä, pääseekö koskaan uudestaan. Kuten sanoin, lähdetään nauttimaan.  

Kansainvälisen keilailuliiton ja CBS Sportsin yhteistyön ansiosta naisten MM-kilpailuiden mitalipelit näkyvät Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa todella suurelle yleisölle. Kisajärjestäjän mukaan potentiaali on sadoissa miljoonissa katsojissa ja minimitavoite kymmenissä miljoonissa. Pasasta ei ota suuria paineita TV-lähetyksessä keilaamisesta. 

- Pitää vain olla ajattelematta, mitä siellä on edessä. Huomenna vapaapäivänä hoidetaan valmistautuminen hyvin ja tehdä muutakin, kuin pyöritään keilahallilla, että saa ajatuksia muualle.  Paikallista aikaa perjantaina on vasta myöhään pelit, niin käydään treenaamassa, mutta silloinkin pyritään vähän saamaan ajatuksia pois. Sitten, kun mennään kisaamaan, niin keskitytään vain siihen. 

Pasanen on kiitollinen myös kotoa tulleesta tuesta. 

- Todella hienoa, kuinka paljon tullut tsemppiä ja onnitteluita. Nytkin tullut niin paljon viestejä, että kaikki on kyllä luettu, mutta millään kaikkiin en ole kerennyt vastata. 

Jarmo Ahokas: "Ei tyydytä mihinkään" 

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jarmo Ahokas oli luonnollisesti Pasasen tavoin loistavissa tunnelmissa mastersin avauskierrosten jälkeen.

- Loistava fiilis. Omalla päävalmentajaurallani ensimmäinen MM-mitali naisten tasolla. Nyt kun mitali varmistui, niin pitää tuleva vapaapäivä käyttää hyväksi ja saada Sanna parhaimpaan iskuunsa välierään. Nyt kun tuli tällainen mahdollisuus, niin ei tyydytä mihinkään, vaan painetaan täysillä loppuun asti. 

Ahokas on mielissään Pasasen nousujohteisesta turnauksesta.

- Sannan hyvä vire löytyi jo parikilpailusta alkaen, ja trio-kilpailu trio oli häneltä ihan huikea. Kun Sanna saa flown päälle, hän on maailmanluokan keilaaja. 

Masterssissa valmentajan ja pelaajan yhteistyö toimi niin kuin sen pitääkin.

- Sannan pelaaminen oli niin hyvässä kunnossa, että enemmän henkisen puolen asioihin keskityttiin. O'Keefea vastaan hienoa oli, että Sannalla ei meinannut toisessa sarjassa tulla kaatoja, ja ehdotin hänelle pientä pelillistä muutosta. Sanna uskalsi tehdä sen muutoksen välittömästi ja tuloksena oli kolmen kaadon jono tärkeässä paikassa. O'Keefen voitettuaan Sannan pelaaminen vapautui ja hän selvästi ymmärsi, että kaikki on mahdollista. 

Korealaisella Hyerin Sonilla ei Ahokkaan mukaan ollut mitään madollisuutta Pasasta vastaan mastersin kolmannella kierroksella. 

- Hänellä oli niin huono reaktio pallossa ja Sanna paukutti niin kovaa tulosta siinä vaiheessa, että se oli ihan 6-0-ottelu Sannan hyväksi. Harvoin on ollut noin tiukassa paikassa niin luottavainen fiilis. 

Kun MM-kilpailuita on seurannut koko turnauksen ajan tietää, kuinka paljon huippukeilaajia Pasanen jätti taakseen mastersissa. 

-  Vaikka masters onkin äkkikuolemapeli, niin noita pelejä on todella vaikea voittaa.  Kun katsoo näidenkin kilpailuiden nimilistaa, niin maailman parhaimpia naiskeilaajia Sanna on voittanut.  Tämä on nyt jo kova suoritus, mutta niin kuin sanoin, nyt ei tyydytä mihinkään, vaan lähdetään voittamaan ja pelataan ruutu kerrallaan, kuten tähänkin asti olemme tehneet. 

Teksti: Henri Havusela

 

 

 

 


« Palaa