Arvokilpailut

Tulosta

Senioreiden MM-kilpailut alkamassa Las Vegasissa

Kimmo Lehtonen, Mika Koivuniemi, Kai Virtanen ja Mika luoto lähtevät yhtenä kisojen ennakkosuosikeista MM-kisoihin.

03.09.2019

Suomen joukkue on nyt kokonaisuudessaan kisapaikalla. MM-kilpailut alkavat keskiviikkona pelattavalla miesten kuuden sarjan singleosiolla.

Senioreiden MM-kilpailut pelataan 3.-9.9. Las Vegasissa. Peliareena on sama, missä naisten MM-kisat juuri pelattiin päätökseen. South Point Hotel Casino on 60 ratainen keilahalli, jossa hallin vastakkaisilla puolilla on kummallakin 30 keilarataa.
Kilpailuihin osallistuu keilaajia yhteensä 41 eri maasta. Pelaajan on oltava täyttänyt 50-vuotta MM-kisavuonna. MM-kisoissa pelataan henkilökohtainen kuuden sarjan single, parikilpailu, joukkuekilpailu sekä mastersin 24 parhaan finaalit miehissä sekä naisissa. Lisäksi jaetaan myös All event-mitalit kolmen peliosion 18 pelatun sarjan yhteistuloksen perusteella.

Suomen miesten joukkue lähtee kisoihin yhtenä ennakkosuosikeista. Mika Koivuniemi, Kimmo Lehtonen, Mika Luoto ja Kai Virtanen omaavat arvokilpailumitaleita roppakaupalla. Koivuniemi muistetaan Mastersin MM-kullasta ja All event-hopeasta vuodelta 1991. Ammattilaisuraltaan hänellä on 14 PBA-titteliä plakkarissaan. Lehtosen merkittävimpinä meriitteinä lukuisten arvokilpailumitalien listalla ovat muun muassa MM-parihopea vuodelta 1999, MM-paripronssi 2014 ja neljä joukkuekultamitalia EM-kisoista. Luodon meriittilistalta löytyvät AMF:n maailman cupin kulta 2002, MM-singlekulta 2003, EM-singlekulta, parikulta ja triokulta 2001. Virtasen meriitit eivät kalpene. Maailman cupin kulta 2004, World Games kulta 2005, EM single- ja joukkuekulta 2005.
Suomea haastamaan lähtee kisojen ennakkosuosikki isäntämaa USA. Joukkue vilisee maailman luokan tähtiä, jotka ovat pelanneet myös pitkän ammattilaisuran. Parker Bohn III, Walter Ray Williams Jr., Ron Mohr ja Lennie Boresch eivät paljon esittelyjä kaipaa. Ruotsilla on myös melko vahva porukka kasassa Tomas Leanderssonin johtamana.

Suomen naiset lähtevät myös hyvällä joukkueella haastamaan ja tavoittelemaan mitaleita. Reija Lundén, Jaana Taavitsainen, Tuula Tamminen ja Nina Haavisto voivat onnistuessaan saavuttaa mitä vain. Reija Lundén omaa nelikosta eniten kokemusta. Lundén on urallaan voittanut paljon. MM-joukkuekulta vuodelta 1995, joukkueiden maailman cupin kullat vuosilta 1996 ja 1998 ja lukuisia muita arvokisamitaleita. Senioreiden viime kisoista 2017 Reija toi kotiin singlen MM-pronssin sekä all event-prossin. Tamminen on menestynyt hyvin seniorisarjoissa. 2015 Tuula voitti henkilökohtaisen MM-pronssin. Senioreiden EM-kisoista hän on saavuttanut paripronssin 2015, singlepronssin 2016, EM-triokullan ja mastershopean 2016. Taavitsaiselle ja Haavistolle nämä MM-kisat ovat ensimmäinen edustus Suomi-paidassa aikuisten sarjassa.
Naisten ylivoimaisena ennakkosuosikkina kisoihin lähtee USA joukkueella Leanne Hulsenberg, Tish Johnson, Sharon Powers ja Lucy Sandelin.
Suomi harjoittelee tänään kahdesti valmentaja Ahokkaan johdolla ja huomenna tiistaina on vuorossa virallinen harjoittelu. Aikatauluista, lähetystiedoista, olosuhteesta ym. tiedotetaan myöhemmin tiistain yön (Suomen aikaan) joukkueenjohtajien palaverin jälkeen.

Ensimmäisen treenin jälkeen haastateltavakseni istui itse legenda Mika Koivuniemi, jonka viimeisistä peleistä Suomipaita päällä on vierähtänyt jo kohta kymmenen vuotta.
- Ihan mielenkiintoiselta tuntuu palata jälleen. On aina kunnia laittaa Suomipaita päälle. Voittamaan tänne on tultu. En ole tyytyväinen, jos yhtään kultamitalia ei kisoista tule. 2010 MM-kisoissa Saksassa päätin kesken kisojen, että en enää ikinä pelaa Suomi-paidassa. Jape (valmentaja Ahokas) kysyi nyt oikeaan aikaan mahdollista mukana oloani täällä Las Vegasissa. Sen jälkeen, kun Japelle lupasin olla mukana kisoissa, olen keilannut periaatteessa vähintään viitenä päivänä viikossa, joskus enemmänkin. Määrät ovat tietty per treenii vähäisempiä nyt kuin ennen. Vuoden alussa en ollut ollenkaan varma keilaanko enää yhtään. PBA-seniorikisan voitto antoi uskoa tekemiseeni. Mielestäni Suomen joukkue on paperilla toiseksi kovin, se on tosia asia. Meillä on hyvät mahdollisuudet voittaa kultamitaleita. Voittoa tietysti joka peliosiosta haetaan, se on realistista, mutta ei helppoa. Hyvä fiilis on tulla tänne. Oma keilaamiseni on tuntunut hyvältä viime aikoina. Joukkue on mielestäni hyvä ja hyviä kavereita ollaan. Se vahvisti päätöstäni tulla tänne ja tietysti kun tällä joukkueella on hyvä mahdollisuus voittaa. Tavallaan on ovelaa olla nyt jälleen tällä puolella, kun viimeiset vuodet olen ollut valmentajana. On myös tosi hieno juttu, että tänne tulee hienoa kannustusporukkaa. Puolet siitä porukasta, kun puhuttiin kisoista HOF-valintatilaisuudessani, on joukkueessa, loput (Antti-Pekka Lax ja Tom Hahl) tulevat vaimoineen kannustamaan meitä.

MM-kisasivustolle


Sami Järvilä


« Palaa