9. Eero Routamo

(1934-2010)

Eero Routamo teki pitkän yliopistouran juristina Helsingin yliopistossa ja Vaasan kauppakorkeakoulussa. Lisäksi hän toimi Kymmene Oy:n lakiasiain johtajana.

Vaativan työelämän lisäksi Routamolla oli aikaa keilailulle. Lajista hän innostui University of Illinoisissa Yhdysvalloissa stipendiaattina vuonna 1961, jolloin hänen asuintoverinsa tutustutti hänet lajiin. Kotiin palattuaan hän jatkoi harrastustaan ja alkoi ottaa sen vakavammin ryhtyen kilpakeilaajaksi. Kilpailu-urallaan Eero saavutti mm. Vaasan Keilailuliiton suurmestarin arvon. Keilailusta tuli koko perheen harrastus, sillä hänen myös vaimonsa ja poikansa ovat menestyneet kilpakeilaajina.

Suurimman työn Routamo teki kuitenkin järjestöpuolella ja siinäkin hän osoitti suurta antaumusta. Vaasan Keilailuliitossa hän toimi mm. puheenjohtajana. Muutaman vuoden kuluttua Routamo valittiin Suomen Keilailuliiton liittohallituksen puheenjohtajaksi vuonna 1974 ja hän hoiti tuota tehtävää kuuden vuoden ajan. Toimikaudellaan hän uudisti SKL:n hallintoa ja toimintasääntöjä, mm. liittovaltuusto lisättiin SKL:n hallintoon hänen kaudellaan. Routamo myös toimi valtuustoon puheenjohtajana kolmen kauden ajan 1980-89. SKL:n toimintasäännöt Routamo kirjoitti uusiksi 1970-luvulla.

Routamon asiantuntemus ja jämäkkyys huomioitiin myös kansainvälisesti ja hänet valittiin FIQ:n Tenpin Divisionin puheenjohtajaksi vuonna 1979. Näin hän jatkoi omalta osaltaan Kauko Ahlströmin viitoittamalla tiellä viemällä suomalaista järjestöosaamista maailmalle. Puheenjohtajuus jatkui kuuden vuoden ajan, kunnes siviilikiireet pakottivat hänet luopumaan siitä. Kansainvälisestä toiminnasta on mainittava myös puheenjohtajuus Pohjoismaisessa Keilailuliitossa.

Eero Routamolle on luovutettu SKL:n viiri hänen 50-vuotispäivänään ja myöhemmin hän sai SKL:n hopeisen kunnialevykkeen kultamitalilla n:o 9. Hän on saanut myös FIQ:n hopeisen arvomerkin vuonna 1983 ja Suomen Olympiakomitean ansiomitalin vuonna 2007.