Kysy keilailun valmentaja- ja ohjaajakurssitoiminnasta!

Suomen Keilailuliiton koulutuskoordinaattori Simo Uosukainen
simo.uosukainen@keilailu.fi

Ohjaajia ja valmentajia tarvitaan kaikkialla

Menestyvän ja kestävän suomalaisen keilailun kivijalka on laadukas ja laaja ohjaaja- sekä valmennustoiminta. Siksi keilailun ohjaaja- sekä valmentajakurssien järjestäminen on yksi Suomen Keilailuliitonkin keskeisimmistä tehtävistä. Ilman ohjaaja- ja valmennustoimintaa Suomessa ei olisi viikoittain järjestettäviä, ohjattuja keilailukerhoja, junioritoimintaa tai maajoukkuetoimintaa. SKL kannustaakin vahvasti myös keilahalleja, paikallisliittoja ja seuroja aktiiviseen ohjaustoimintaan ja yksi tärkeä osa sitä on ammattitaitoisten ohjaajien määrä.

Tältä sivulta löydät tietoa tarjolla olevista keilailun ohjaaja- ja valmentajakursseista. Kurssien koordinoinnista vastaa Suomen Keilailuliiton koulutuskoordinaattori Simo Uosukainen, simo.uosukainen@keilailu.fi.

Ohjaajakurssit

Ohjaajakoulutus kestää noin 7 tuntia. Kursseja järjestetään alueellisesti usealla paikkakunnalla, noin 10-12 kappaletta vuodessa.

Ohjaajakurssit ovat tarkoitettuja ohjauksesta ja valmennustoiminnasta kiinnostuneille. Kurssi toimii hyvänä pohjana esimerkiksi junnutunnin tai aikuisten keilakoulun ohjaamiseen. Lisäksi kurssi antaa hyvät pohjat omankin keilailusuorituksen tutkimiseen ja analysoitiin pohjautuen lajimme perusperiaatteisiin.

Ohjaajakurssin suorittamisen jälkeen on mahdollisuus hakeutua perusvalmentajakurssille. Lisäksi kurssin käymisen jälkeen on mahdollisuus toimia myös SKL:n valmennus- ja ohjaustehtävissä aluevalmentajana omalla alueellaan.

Ilmoittaudu mukaan kursseille matalla kynnyksellä rippumatta lajitaustastasi! Keilailun ohjaajakurssi sopii mainiosti myös esimerkiksi liikunnanopettajille tai muille liikunta-alan ammattilaisille täydentämään osaamistaan.

Valmentajakoulutus

Perusvalmentajakurssi

Pääsyvaatimukset: ohjaajakurssi
Suosituksena: C-luokka

Keilailuohjaajakurssin käynyt voi jatkaa keilailuvalmentajakoulutukseen. 1. tason keilailuvalmentajakoulutus antaa valmiudet ohjata keilakouluja sekä toimia esimerkiksi juniorikerhojen vetäjänä sekä erilaisten ryhmien valmentajana. 1. tason valmentajakoulutuksia järjestetään joka vuosi. 1. tason valmentajakoulutuksessa (perusvalmentaja) opitaan yleis- ja fyysisten taitojen harjoittelun perusteita, valmentajana toimimista, psyykkistä valmentamista sekä lajitaitoja. 1. tason valmentajakoulutuksen jälkeen käytännön valmennustyötä olisi hyvä harjoitella vähintään 100 tuntia ennen 2.tason valmentajakoulutukseen hakeutumista.

1. tason valmentajakoulutuksen käynyt voi listautua valmentajaksi myös Keilailukauppaan valmennusta tarjoavalle sivustolle.

Kilpavalmentajakurssi

Pääsyvaatimukset: perusvalmentajakurssi
Suosituksena: B-luokka, 100 tuntia käytännön lajivalmennuskokemusta

2. tason valmentajakoulutus järjestetään noin joka toinen vuosi. 2. tason valmentajakoulutuksessa (kilpavalmentaja) syvennetään psyykkisen, fyysisen sekä lajiharjoittelun valmennusta, opitaan ihmissuhdetaitoja sekä itsensä kehittämisen taitoja. 2. tason valmentajakoulutuksen käynyt omaa valmiudet ohjata ja valmentaa itsenäisesti henkilökohtaisia valmennettavia, suunnitella keilakoulujen toimintaa sekä toimia paikallisliiton valmennuksen johtotehtävissä.

Pro-valmentajakurssi

Pääsyvaatimukset: kilpavalmentajan kurssi
Suosituksena: A-luokka, 200 tuntia käytännön lajivalmennuskokemusta

3. tason valmentajakoulutusta järjestetään noin kolmen vuoden välein kysynnän mukaan. Ensimmäinen tarkkuuslajien yhteinen 3.tason valmentajakoulutus järjestettiin 2018-2019. 3. tason valmentajakoulutus (pro-valmentaja) keskittyy omaan haluun kehittyä valmentajana sekä viedä lajia eteenpäin yhdessä tekemisen kautta. Koulutuksessa keskitytään huomioimaan urheilijan yksilölliset tarpeet. 3.tason valmentajakoulutus antaa valmiudet toimia huippukeilaajien valmennuksessa, maajoukkueiden valmentajana sekä henkilökohtaisena valmentajana.

Ammatillinen valmentajakoulutus

Valmentajan ammattitutkinto (VAT) sekä valmentajan erikoisammattitutkinto (VeAT) ovat urheiluopistojen järjestämiä ammatillisia tutkintoja, jotka antavat valmiudet valmentajan ammatissa toimimiseen. Korkein valmentajakoulutustutkinto on valmentajan ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK).