Suomen Keilailuliiton antidopingohjelma

(päivitetty 16.11.2022)

Hyväksytty hallituksen kokouksessa 24.11.2022

  1. Säännöstöt

Urheilun dopingia koskeva sääntely perustuu Suomessa urheilun omiin kansallisiin ja kansainvälisiin säännöstöihin. Säännöstöjen tarkoituksena on yhtenäistää dopingrikkomusten määrittely ja niistä määrättävät seuraamukset. Maailman antidopingtoimiston WADA:n maailman antidopingsäännöstöön ovat sitoutuneet kansainvälinen olympialiike, kansainväliset lajiliitot ja antidopingorganisaatiot. Suomen Keilailuliitto sitoutuu toiminnassaan antidopingsäännöstöön.

Suomen antidopingsäännöstö noudattaa Maailman antidopingsäännöstön määräyksiä. Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n toimivallan piiriin kuuluvat Suomessa rekisteröidyt urheilujärjestöt ja muut yhteisöt, jotka säännöissään tai SUEK:n kanssa erikseen solmitulla sopimuksella ovat sitoutuneet noudattamaan Suomen antidopingsäännöstöä.

Keilaajien ja muiden lajin piirissä toimivien henkilöiden on sitouduttava noudattamaan kulloinkin
voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä, Maailman antidopingsäännöstöä, Kansainvälisen
Olympiakomitean (KOK) ja Kansainvälisen Paralympiakomitean (IPC) säännöstöjä sekä lajikohtaisia Kansainvälisen Keilailuliiton (IBF) ja Suomen Keilailuliiton (SKL) antidopingsäännöstöjä. SKL:n kilpailusäännöissä on maininta mahdollisen dopingtapauksen seuraamuksista.

  1. Suomen Keilailuliiton arvoperusta

SKL:n toiminnan perustana ovat liikunnan ja urheilun yhteiset eettiset arvot ja reilun pelin periaatteet sekä avoimuus ja rehellisyys. SKL korostaa toiminnassaan eettisesti ja moraalisesti kestäviä elämänarvoja, joita antidopingtyö osaltaan tukee.

Lähtökohtana on, että huipulle pyrkivät nuoret keilaajat kunnioittavat toisia urheilijoita, yhteisiä sääntöjä ja omaa hyvinvointiaan. SKL haluaa ylläpitää lajikulttuuria, joka perustuu tällaiseen kunnioitukseen, yhdenvertaisuuteen ja reiluun liikuntaan ja urheiluun, jossa dopingille ei ole sijaa.

Suomen antidopingsäännöstöä noudatetaan koko suomalaisessa järjestäytyneessä urheilussa ja näin
ollen Suomen Keilailuliitto sitoutuu noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen
antidopingsäännöstöä. Antidopingohjelma on huomioitu Suomen Keilailuliiton strategiassa ja
säännöissä ja Suomen Keilailuliiton alaisissa kilpailuissa noudatetaan reilun pelin periaatteita.

Suomen Keilailuliiton antidopingohjelma perustuu:

· terveen ja puhtaan urheilun sekä reilun pelin periaatteisiin
· säännölliseen ja tehokkaaseen, ennaltaehkäisevään antidopingtoimintaan
· avoimuuteen antidopingtyössä

  1. Antidopingohjelman tavoitteet

SKL ei hyväksy dopingin käyttöä – keilailu on puhdas laji. SKL:n tavoitteena on taata kaikille keilaajille oikeus reiluun ja puhtaaseen liikuntaan ja urheiluun.

Suomen Keilailuliiton antidopingohjelman tavoitteena on:

· sitouttaa liiton ja sen seurojen toiminnassa mukana olevat henkilöt, urheilijat sekä heidän
taustajoukkonsa antidopingtyöhön
· määritellä yllä olevien henkilöiden vastuualueet, oikeudet ja velvollisuudet, sekä heidän tehtävänsä
antidopingtoimintaan liittyen
· määritellä toimenpiteet, joilla liiton ja sen seurojen toiminnassa mukana olevien urheilijoiden,
valmentajien ja lääkäreiden sekä luottamus- ja toimihenkilöiden asiantuntemus antidopingasioissa
päivittyy säännöllisesti ja kattavasti
· tehdä yhteistyötä antidopingtyötä tekevien tahojen (mm. SUEK, IBF, WADA) kanssa
· vaikuttaa lajin antidopingtyön kehitykseen sekä kansallisesti että kansainvälisesti

  • harjoittaa ennaltaehkäisevää, avointa, säännöllistä ja tehokasta koulutus-, viestintä- ja
    tiedotustoimintaa antidopingasioissa
    · ehkäistä antidopingtyöhön liittyviä epäselvyyksiä ja väärinymmärryksiä
    · pitää keilailu puhtaana dopingista säännöllisellä ja mahdollisimman kattavalla
    antidopingvalistuksella
    · vaikuttaa urheiluseuroissa ja sitä kautta urheilijoiden keskuudessa vallitsevaan arvopohjaan ja
    asenneilmapiiriin
  1. Dopingvalvonta

Suomen Keilailuliiton jäsenseurojen urheilijoita testataan kulloinkin voimassa olevien WADA:n, IBF:n ja SUEK:n säännöstöjen mukaan. Testejä voidaan tehdä ennalta ilmoittamatta kilpailuissa tai kilpailuiden ulkopuolella, esimerkiksi leireillä ja tavanomaisissa harjoitusolosuhteissa tai urheilijan kotona. SUEK vastaa Suomessa dopingvalvonnasta. Testejä voidaan tehdä SUEK:n lisäksi myös IBF:n ja WADA:n toimeksiannoista. Liitto tiedottaa kilpailunjärjestäjiä velvoitteesta mahdollistaa ennalta ilmoittamattomat dopingtestit kilpailujen aikana.

Suomen Keilailuliitto vastaa Suomessa järjestettävien arvokilpailuiden dopingvalvonnan
järjestämisestä kansainvälisen lajiliiton sääntöjen mukaan.
Urheilijoilta toivotaan myönteistä suhtautumista dopingtesteihin: eettisten arvoja ja reilun pelin hengen kunnioittamista. Lisäksi Suomen Keilailuliitto ja SUEK suosittelevat, että dopingtestiin osallistuva urheilija ottaa mukaansa täysi-ikäisen avustajan. Avustaja voi olla esimerkiksi valmentaja, apuvalmentaja, manageri, joukkueen huoltaja, toimitsija, terveydenhuolto- tai ensiapuhenkilökuntaan kuuluva henkilö, vanhempi tai henkilö, joka tekee yhteistyötä urheilukilpailuun osallistuvan tai valmistautuvan urheilijan kanssa tai hoitaa tai auttaa häntä. Avustaja on urheilijan seurana ja tukena dopingtestissä käytännön
asioiden hoitamisessa. Urheilijalla on oikeus avustajan lisäksi myös tulkkiin. (Antidopingsanakirja).

Testitilannetta nopeuttaakseen urheilijan olisi hyvä tietää jo testiin tullessaan oikeuksistaan ja
velvollisuuksistaan sekä itse dopingtestimenettelystä. Ohjeet urheilijalle on luettavissa
SUEK:n Internet-sivuilta www.suek.fi tai Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -julkaisusta.

Suositeltava tapa on myös, että urheilijalla on aina ajan tasalla oleva lista kaikista käyttämistään
lääkkeistä, ravintolisistä, vitamiineista ja palautumisvalmisteista. Tällöin esimerkiksi mahdollinen
dopingtestitilanne nopeutuu ja helpottuu ja käytettyjen valmisteiden nimet tulevat oikein, eikä mitään käytettyä valmistetta unohdeta listasta. SUEKin materiaalit löytyvät osoitteesta: https://suek.fi/materiaalipankki/,

  1. Urheilijasopimuksissa sitoudutaan puhtaaseen urheiluun

Suomen Keilailuliitolla on käytössä eritasoisia sopimuksia keilaajille ja muille lajitoimijoille. Sopimuksilla henkilöt sitoutuvat antidopingasioihin seuraavin kohdin:

– Urheilija sitoutuu noudattamaan kulloinkin voimassa olevia lajin kansainvälisen ja kansallisen liiton antidopingsääntöjä sekä SUEK ry:n vahvistamaa antidopingsäännöstöä. KAMU -mobiilisovelluksesta urheilija voi tarkistaa käyttämiensä valmisteiden sallittavuuden sekä merkitä sinne käytetyt valmisteet.

– Sopimusurheilijat suorittavat Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen, jolla varmistettaan, että urheilijoilla on varmasti ajantasainen ja riittävä tieto.

– Valittaessa SUEK:n tai kansainvälisen lajiliiton testauspooliin, urheilija noudattaa poolin vaatimuksia.

URHEILIJA, TOIMI NÄIN

Tunne sinua koskevat antidopingsäännöstöt sekä tekemäsi sopimukset. Huolehdi, että olet tutustunut vuosittain uudistuvaan Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa – listaukseen. Löydät sen SUEK:n nettisivuilta. Tiedä oikeutesi ja velvollisuutesi.

  1. KUN KÄYT LÄÄKÄRISSÄ

Urheilijan tulee aina lääkärillä asioidessaan muistaa mainita kuuluvansa dopingvalvonnan piiriin. Tällöin lääkäri pystyy jo heti lääkitystä suunnitellessaan tarkistamaan yhdessä urheilijan kanssa Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa eli KAMU-lääkehausta (Suomesta saatavien resepti- ja itsehoitolääkevalmisteiden osalta) tai WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelosta, ettei hoidoksi ajateltu lääke ole urheilussa kielletty. Jos kyseisen sairauden hoitoon ei ole olemassa urheilussa sallittua vaihtoehtoa tai muusta syystä kielletyn lääkkeen tai menetelmän käyttö on välttämätöntä urheilijan sairauden hoidossa, erivapausmenettely voi tehdä mahdolliseksi kielletyn hoitomuodon käytön.

Erivapaus voidaan myöntää mille tahansa WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa mainitulle hoitomuodolle, mikäli jokainen seuraavista ehdoista täyttyy:

  • Urheilijalla on diagnosoitu sairaus, jota on hoidettava kielletyllä aineella tai menetelmällä.
  • Aineen käyttö lääkkeenä ei paranna urheilijan suoritusta merkittävästi urheilijan tavanomaiseen terveydentilaan verrattuna.
  • Kielletyn aineen tai kielletyn menetelmän käytölle ei ole muuta perusteltua lääkinnällistä hoitovaihtoehtoa.
  • Kyseisen aineen tai menetelmän käytön syy ei ole seurausta aiemmasta jonkin aineen tai menetelmän käytöstä (ilman erivapautta), jonka käyttö on tuolloin ollut kielletty.
  1. ERIVAPAUSLÄÄKKEEN KÄYTTÖÖN

Mikäli terveyden ylläpitoon tai sairauden hoitoon ei ole saatavilla sallittua lääkettä, lääkitykseen voidaan hakea erivapautta. Tällöin urheilija saa luvan käyttää kyseistä muuten kiellettyä lääkitystä.

– SUEK:n lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin kuuluvien urheilijoiden tulee iästä riippumatta hakea erivapaudet Kansainvälisen erivapausstandardin ja SUEK:n ohjeiden mukaisesti.

– Tasomäärittelyn ulkopuolella olevat urheilijat hakevat erivapautta takautuvasti mahdollisen dopingtestin jälkeen

– Erkka-erivapauskonetta voi käyttää apuna sen selvittämisessä, tuleeko urheilijan hakea eriva-paudet etukäteen vai takautuvasti. Erivapaus-kone auttaa myös selvittämään tuleeko erivapautta hakea SUEK:lta vai kansainväliseltä lajiliitolta.

Miten erivapaus haetaan?

Tarkista KAMU-lääkehausta onko hoidoksi ajateltu lääke kielletty vai sallittu.

Selvitä, kuulutko SUEK:n lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin vai tulisiko sinun hakea erivapautta kansainvälisen lajiliittosi kautta.

Jos kuulut SUEK:n lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin, älä aloita kiellettyä lääkitystä tai hoitoa ennen kuin sille on myönnetty erivapaus. Huom! Tämä ei koske kiireellistä hoitoa vaativia hätäti-lanteita.

Keskustele ensin lääkärisi kanssa, olisiko kielletylle lääkitykselle tai hoitomuodolle olemassa urheilussa sallittua vaihtoehtoa.

Tämän jälkeen täytä SUEK:n erivapaushakulomake ohjeiden mukaisesti ja toimita se postitse:

Valimotie 10, 00380 Helsinki tai faksilla: (09) 148 5195 tai sähköpostilla, mikäli koet turvalliseksi tavaksi toimittaa terveystietoja: erivapaus@suek.fi

Kansallisen tason urheilijat hakevat erivapautta SUEKilta. Asiantuntijalääkäreistä koostuva SUEKin erivapauslautakunta voi urheilijan kirjallisesta hakemuksesta myöntää määräaikaisen erivapauden kielletyn aineen tai menetelmän käyttämiseen WADAn Kansainvälisen erivapausstandardin mukaisesti. SUEKin erivapauslautakunnan tekemä erivapauspäätös koskee kansallisen tason urheilijaa ja kansallisen tason kilpailuja.

SUEKin erivapauslautakunnan myöntämä erivapaus on voimassa kansallisella tasolla kaikkialla maailmassa ilman, että muiden kansallisten antidopingorganisaatioiden tarvitsee virallisesti tunnustaa sitä.

Kansainvälisen tason urheilijoiden ja kansainvälisiin urheilutapahtumiin osallistuvien urheilijoiden on haettava erivapautta IBF:ltä (International Bowling Federation) iästään tai kansallisesta tasostaan riippumatta. Jos urheilijalla on SUEK:n myöntämä erivapaus, urheilijan tulee selvittää, hyväksyykö IBF SUEK:n tekemän erivapauspäätöksen.

Kansainvälisen tason urheilijoita ja kansainvälisiin kilpailuihin osallistuvia urheilijoita koskeva ohjeistus on kuvattu kohdassa Kansainväliset erivapauskäytännöt. 

Tarkat ja päivitetyt ohjeet erivapauden anomiseen löytyvät SUEK:n internetsivuilta www.suek.fi ja IBF:n internetsivuilta https://bowling.sport/.

Huom! Resepti tai lääkärintodistus ei käy erivapaudesta.

  1. Testaaminen

Dopingtestejä tehdään kilpailuissa sekä niiden ulkopuolella. Kilpailun ulkopuolisia testejä tehdään esim. harjoituksissa ja leireillä, tai urheilija voidaan kutsua testiin kotoaan. Urheilija voi tällöin valita, antaako hän näytteen kotona vai esim. harjoituspaikalla. Kilpailutestiin urheilija kutsutaan heti suorituksen päätyttyä. Urheilijat arvotaan tai määrätään testiin esim. sijoituksen perusteella. Dopingtestissä otetaan joko virta- tai verinäyte tai molemmat. Kilpailujen järjestäjä on velvollinen tekemään mahdolliseksi dopingtestien sääntöjen mukaisen suorittamisen kilpailujen yhteydessä. Käytännössä järjestäjien on hyvä jo ennalta varautua (mahdollisesti) suoritettaviin dopingtesteihin.

MITEN TESTITILANTEESSA TOIMITAAN?

Huom! Testitilanteen ohjeistus ja toiminta saattaa päivittyä aika ajoin. Viimeisimmät ohjeet testauksesta löytyvät SUEK:n nettisivuilta. Myös testaaja ohjeistaa testitilanteessa ja kertoo urheilijan oikeudet ja velvollisuudet.

  1. Testikutsu ja testiin ilmoittautuminen

– Allekirjoitettuasi testikutsun on velvollisuutesi pysyä dopingtestihenkilöstön valvonnassa, kunnes testi on suoritettu loppuun

– Sinulla on oikeus ottaa testitilanteeseen avustaja mukaan

– Sinulla on oikeus osallistua palkintojenjakoon ja/tai jäljellä oleviin kilpailusuorituksiin

– Sinulla on oikeus suorittaa harjoitus/verryttelyt loppuun

  1. Näytteenantoastian valitseminen

Valitse itse näytteenottoastia, avaa ja tarkista, että se on ehjä ja puhdas.

  1. Valvottu näytteenanto

Näytteenanto tapahtuu samaa sukupuolta olevan valvojan läsnä ollessa.

  1. Näytepullojen valinta ja tarkistaminen

Valitse itse sinetöity näytepullopakkaus ja tarkista, että sinetti on koskematon, pullot ehjiä ja puhtaita ja että pullojen ja korkkien koodinumerot ovat identtiset.

  1. Näytteen jakaminen A- ja B-pulloihin

Jaa itse näyte testaajan antamien ohjeiden mukaan kahteen pulloon.

  1. Näytepullojen sinetöinti

Sulje näytepullot sinetöintikorkeilla testaajan antamien ohjeiden mukaan.

  1. Näytteen analyysikelpoisuuden tarkistus

Testaaja määrittää näytteen kelpoisuuden laboratorioanalyysiin. Näytteen ollessa vahvuudeltaan laimea tai määrältään vajaa, voidaan tarvita lisänäytteitä.

  1. Sinetöityjen näytepullojen pakkaaminen kuljetusta varten

Testaaja tai urheilija pakkaa pullot suojapusseihin ja suojakoteloon.

  1. Testipöytäkirjan täyttäminen, tarkistaminen ja allekirjoittaminen 

– Ilmoita kaikki käyttämäsi lääkeaineet sekä vitamiinit, ravintolisät ja luontaistuotteet seitsemän edeltävän vuorokauden ajalta

– Hyväksyt testimenettelyn testipöytäkirjan allekirjoituksella

Testistä kieltäytyminen käsitellään aina antidopingsäännöstön mukaisesti dopingrikkomuksena.

Testaajat ohjeistavat, auttavat ja vastaavat kysymyksiisi.

Pidä aina mukanasi esim. puhelimessa ajan tasalla oleva lista kaikista käyttämistäsi lääkkeistä, ravintolisistä, vitamiineista ja palautumisvalmisteista! Ja pidä kopio erivapausoikeudestasi mukana esimerkiksi kuvana puhelimessasi.

Mitä tapahtuu, jos A-näyte osoittautuu positiiviseksi?

SUEK vastaa dopingtestien tulosten käsittelystä, kun testi on suoritettu sen toimeksiannosta tai valtuutuksella tai kun SUEK on havainnut mahdollisen muun dopingrikkomuksen. Dopingnäytteet analysoinut laboratorio ilmoittaa SUEK:lle kaikkien dopingestinäytteiden tulokset luotettavalla ja luottamuksellisella tavalla. Urheilijaa ei yleensä informoida, jos dopingtestitulos on negatiivinen.

Jos urheilijan dopingtestitulos (A-näyte) on raportoitu positiiviseksi, SUEK selvittää ensin, onko urheilijalla voimassa oleva erivapaus lääkinnällistä käyttöä varten positiivisen testituloksen aiheuttaneelle aineelle tai voidaanko tällainen erivapaus myöntää hänelle jälkikäteen Suomen antidopingsäännöstön ja kansainvälisen erivapausstandardin perusteella. Jos erivapaus on tai se voidaan myöntää jälkikäteen, SUEK ei jatka asian käsittelyä positiivisena testituloksena.

Jos erivapautta ei ole eikä sitä ole mahdollista myöntää jälkikäteen, vaan tuloksen käsittelyä positiivisena testituloksena jatketaan seuraavasti:

Toimenpiteet dopingrikkomusasioissa on määritelty Suomen antidopingsäännöstössä ja Kansainvälisessä tulostenkäsittelystandardissa. Näiden mukaan rikkomusepäilyt käsittelee Antidopingasioiden kurinpitovaliokunta. Tutustu Suomen antidopingsäännöstöön huolella.

Antidopingasioiden kurinpitolautakunta on riippumaton elin, joka käsittelee ja ratkaisee, onko antidopingsäännöstön soveltamispiiriin kuuluvan urheilijan tai muun henkilön menettelyä tai toimintaa pidettävä säännöstössä tarkoitettuna dopingrikkomuksena ja määrää tarvittaessa seuraamukset.

Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan nimittää SUEKin vuosikokous. Kurinpitolautakunnassa on yhdeksän huippu-urheiluun perehtynyttä jäsentä ja kaksi varajäsentä. Puheenjohtajan, kahden muun jäsenen ja yhden varajäsenen on oltava tuomarin virkaan vaadittavan tutkinnon suorittaneita. Kolmen jäsenen ja yhden varajäsenen on oltava laillistettuja lääkäreitä sekä kolmen jäsenen on oltava huippu-urheiluun hyvin perehtyneitä asiantuntijoita.

Jos positiiviseksi osoittautuva testi on suoritettu IBF:n tai muun kansainvälisen tahon toimeksiannosta, käsittelyssä noudatetaan IBF:n tai kyseisen muun tahon määrittelemää menettelytapaa.

Testauspooli

Testauspooli on nimetty huippu-urheilijoiden ryhmiä, johon kilpailujen ulkopuolinen testaus erityi-sesti kohdistuu. Keilaaja voidaan nimetä testauspooliin SUEK:n ja/tai kansainvälisen lajiliittonsa toimesta. Keilailuliitto toimii yhteistyössä SUEK:n kanssa testauspoolikriteerit täyttävien urheilijoiden määrittämisessä.

Keilaaja kuuluu testauspooliin, kunnes SUEK tai kansainvälinen lajiliitto poistaa hänet poolista ja ilmoittaa siitä asianomaisille.

Jos keilaaja lopettaa urheilu-uransa pooliin kuuluessaan, hänen tulee tehdä kirjallinen lo-pettamisilmoitus SUEK:lle ja Keilailuliitolle. Mikäli urheilija kuuluu kansainvälisen lajiliittonsa rekisteröityyn testauspooliin, tulee hänen lähettää lopettamisilmoitus ensisijaisesti kansainväliselle lajiliitolleen. Ilmoituksen jälkeen hänet poistetaan poolista.

SUEK informoi urheilijaa pooliin valin- nasta aina kirjeellä ja ohjeistuksella.

Urheilija ei voi kuulua tietämättään pooliin.

  1. Yhteys- ja olinpaikkatietojen ilmoitusvelvollisuus

Testauspoolin urheilijoilla on velvollisuus pitää ajan tasalla yhteys- ja olinpaikkatietonsa. Tiedot ilmoitetaan WADA:n luoman ja ylläpitämän ADAMS-järjestelmän sähköiseen kalenteriin.

Tiedot mahdollistavat tehokkaan ja tarkkaan ajoitetun testauksen ilman ennakkoilmoitusta. Yhteys- ja olinpaikkatietojen ilmoituksen laiminlyönnistä voidaan antaa antidopingsäännösten mukainen rangaistus.

Lajiliiton tulee toimittaa SUEKille välittömästi ja ilman erillistä pyyntöä kaikista maajouk-kueryhmistä ja -valinnoista seuraavat tiedot:

  • Urheilijoista: nimet, syntymäajat, yhteystiedot
  • Koti- ja ulkomaanleireistä: osallistujalistat, majoitus- ja harjoituspaikat, leiriaikataulut
  • Kilpailutiedot
  • Tiedot maajoukkueiden muista mahdollisista kokoontumisista ja tapaamisista
  • Tiedot kansainvälisen lajiliiton rekisteröityyn testauspooliin kuuluvista urheilijoista

Lajiliiton tulee ilmoittaa tietojen muutoksista SUEKille osoitteeseen antidoping@suek.fi.

  1. Urheilijat, julkisuus ja sosiaalinen media

Keilailuliitto toivoo urheilijoiltaan myönteistä suhtautumista antidoping-asioihin ja dopingtesteihin. Testien tekeminen on jokaisen puhtaan urheilijan etu.

Asia pyritään käsittelemään luottamuksellisesti siihen asti, kunnes jäsenelle on määrätty mahdollinen seuraamus dopingrikkomuksesta.

Urheilijoiden on hyvä muistaa, että esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kirjoitukset ja kuvat voivat levitä ja jäädä elämään, vaikka päivityksen poistaisikin. Dopingasioista ja -testeistä vitsailu tai asiaton kielenkäyttö voi kääntyä itseään vastaan.

Urheilija voi halutessaan kertoa avoimesti testaamisestaan tai koulutuksen läpäisemisestä ja vaikka julkistaa testitulokset statuksessaan hashtägillä #puhtaastiparas. SUEK ei kerro negatiivisista testituloksista julkisuuteen. Urheilija voi edustaa sosiaalisessa mediassa itseään, seuraansa, liittoaan ja lajiaan. Kannattaa miettiä tarkkaan millaisia valokuvia, videopätkiä ja postauksia kirjoittaa ja millaisen kuvan suhteestaan esim. alkoholin ja muhin päihteisiin antaa. Kannattaa myös miettiä, kuinka rajaa yksityisyyden suojaa sosiaalisessa mediassa.

  1. Dopingrikkomukset

Suomen antidopingsäännöstön mukaan dopingrikkomuksia ovat:

– Kielletty aine tai näyttö kielletyn menetelmän käytöstä urheilijan elimistöstä otetussa näyt- teessä

– Kielletyn aineen tai menetelmän käyttö

– Kieltäytyminen dopingtestistä tai dopingtestin välttely

– Olinpaikkatietomääräysten laiminlyönti

– Dopingvalvonnan tai -testin manipulointi

– Dopingaineiden hallussapito

– Dopingaineiden ja -menetelmien levittäminen

– Kielletyn aineen tai menetelmän luovuttaminen.

– Osasyyllisyys

– Kielletty yhteistoiminta.

– Ilmoituksen tekijän pelottelu tai häneen kohdistetut kostotoimet

Myös valmentaja tai muu urheilijan tukihenkilö voi joutua tutkittavaksi dopingrikkomuksesta, mikäli hän syyllistyy tekoon, joka on määriteltävissä säännöstön mukaan:

– Dopingvalvonnan tai -testin manipulointi

– Dopingaineen hallussapito

– Dopingaineiden ja -menetelmien levittäminen

– Dopingin edistäminen

– Ilmoituksen tekijän pelottelu tai häneen kohdistetut kostotoimet

Jos valmentaja tai urheilijan muu tukihenkilö käyttää kiellettyjä dopingaineita, hän ei saa toimia yhteistyössä urheilijan kanssa Dopingrikkomuksen yritys rinnastetaan pääsääntöisesti dopingrikkomukseen.

Suomen antidopingsäännöstön mukaan dopingrikkomuksia koskeva käsittely ja päätösvalta kuuluu antidopingasioiden kurinpitolautakunnalle tai joissain tapauksissa SUEKille.

Seuraamuksena dopingrikkomuksesta voidaan määrätä

  • kilpailutuloksen mitätöinti
  • urheilutapahtuman tulosten hylkääminen
  • urheilun toimintakielto
  • kirjallinen varoitus

Kansainvälisen Keilailuliiton (World Bowling) toimivaltaan kuuluvien dopingrikkomusten käsittelyssä noudatetaan World Bowlingin määrittelemää menettelytapaa.

  1. Koulutus

Antidopingkoulutuksen tavoitteena on varmistaa, että kaikilla urheilutoimijoilla on tarvittava ja ajantasainen tieto antidopingasioista. Urheilijat tekevät tietoisia päätöksiä puhtaan ja reilun urheilun puolesta ja dopingrikkomuksia ei tehdä vahingossa. Tavoitteena on, että urheilija ja valmentaja tutustuu anditopingtoimintaan ensisijaisesti koulutuksen kautta.

Puhtaasti paras on verkkokoulutus, jonka avulla urheilutoimijat voivat varmistaa tietonsa antidopingasioista. Suomen Keilailuliitto edellyttää kaikkien edustusurheilijoiden, valmentajien sekä muiden joukkueiden toimihenkilöiden tekevän verkkokoulutuksen ennen, kuin urheilija/joukkue voi edustaa Suomen Keilailuliittoa esim. kansainvälisissä kilpailuissa.

Koulutuksen tavoitteena on lisätä eri kohderyhmien antidopingtietoisuutta ja kasvattaa valmiutta tehdä eettisesti kestäviä valintoja urheilussa. Aktiivisella ja toistuvalla kouluttamisella urheilijoilla ja heidän tukijoukoillaan on aina ajantasainen tieto säännöstöjen ja käytäntöjen kehittyessä. Suomen Keilailuliiton antidopingkoulutusta koordinoi toiminnanjohtaja. Toiminnanjohtaja ja koulutuskoordinaattori osallistuu SUEK:n järjestämiin koulutus- ja liittotilaisuuksiin.

Huippu-urheilu

SKL järjestää maajoukkueurheilijoille vuosittain antidopingkoulutusta maajoukkueleireillä. Koulutuksen toteuttaa SUEK tai SUEK:n kouluttama kouluttaja.

Maajoukkueurheilijoille jaetaan lisäksi vuosittain SUEK:n julkaisema Antidopingpikaopas.

Junioritoiminta

SKL järjestää junioreille suunnattua antidopingkoulutusta vuosittain joko maajoukkueen testileirillä tai ryhmien omilla leireillä, jonne juniorien maajoukkueryhmä osallistuu. Koulutuksen toteuttaa SUEK tai SUEK:n kouluttama kouluttaja.

Koulutus- ja valmennuspäällikkö ylläpitää leireillä ja muissa junioreille suunnatuissa tapahtumissa arvokeskustelua urheilun eettisistä ja moraalisista kysymyksistä ja niihin liittyen puhtaasta urheilusta.

Juniorien maajoukkueryhmän urheilijoille jaetaan vuosittain SUEK:n julkaisema Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa (KAMU) -julkaisu.

Seuratoiminta

SKL:n seuratoiminnan vastuualueella antidopingkoulutus kuuluu osana Keilailun perusvalmentajan koulutukseen (taso 1). Koulutuksen järjestää SUEK tai SUEK:n kouluttama kouluttaja.

Aikuisten ja nuorten maajoukkueryhmien urheilijoiden henkilökohtaiset valmentajat osallistuvat lisäksi maajoukkueryhmille järjestettyihin koulutuksiin aina sen ollessa mahdollista.

Muutoin seuratoiminnan alueella SKL käsittelee antidopingasioita muun arvokeskustelun yhteydessä esimerkiksi kouluttajien päivillä.

SKL voi tilata SUEK:n esittelypisteen omiin, isompiin tapahtumiinsa. Tällöin tapahtuman osallistujilla on mahdollisuus käydä infopisteellä tutustumassa antidopingtoimintaan ja kysyä antidopingasioista SUEK:n henkilökunnalta.

  1. Viestintä

Tiedottamisella ja viestinnällä tavoitellaan dopingrikkomusten ennaltaehkäisyä, tiedon lisäämistä
antidopingsäännöistä ja kaikkien uintiurheilijoiden oikeutta reiluun ja puhtaaseen kilpailuun.

Kaikkien urheilutoimijoiden yhteinen asia on viedä eteenpäin puhtaan urheilun ja reilun pelin viestiä. Viestintä on hyvä keino ehkäistä mahdollisia dopingrikkomuksia ja ylläpitää lajikulttuuria, johon doping ei kuulu. Viestinnän avulla SKL tuo esiin oman ehdottoman kielteisen kantansa kaikenlaiseen epärehelliseen toimintaan. SKL:n antidopingviestinnän vastuuhenkilö on toiminnanjohtaja.

SKL käyttää antidopingiin liittyvässä viestinnässään hyväkseen erityisesti Keilaaja-lehteä ja liiton internetsivuja sekä sosiaalisen median kanavia.

Lisäksi ajankohtaisista antidopingasioista viestitään seuroille sähköpostitse lähetettävissä seuratiedotteissa. Seuroille suunnatussa viestinnässä muistutetaan aika-ajoin seurojen vastuusta antidopingkasvatustyössä ja siitä, että myös kaikki SKL:n jäsenseurat sitoutuvat toiminnassaan noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä. Seuroja kannustetaan käymään sisäistä arvokeskustelua ja miettimään, miten kussakin seurassa voitaisiin viestiä siitä, ettei doping kuulu urheiluun vaan seura kannattaa puhdasta urheilua.

Koulutustilaisuuksien kautta viestintä tavoittaa myös tarkemmin rajattuja kohderyhmiä edellisessä luvussa kuvatulla tavalla.

SKL hyödyntää SUEK:n tuottamaa viestintämateriaalia, kuten valmiita tekstejä, tiedotteita ja blogikirjoituksia. Lisäksi SUEK:lta saatava Antidopingpikaopas -julkaisu jaetaan vuosittain kaikille aikuisten ja nuorten maajoukkueryhmien urheilijoille. Urheilijat voivat myös ilmoittautua SUEK:n postituslistalle saadakseen Antidopingpikaoppaan päivitykset suoraan sähköpostiinsa.

Toiminta ja viestintä poikkeustilanteissa

SKL on laatinut viestintäsuunnitelman kriisitiedottamiseen.
Tarve poikkeustilanteen viestintään voi syntyä SKL:ssa mahdollisen dopingrikkomuksen myötä, kun tapahtuma herättää poikkeuksellisen suuren median kiinnostuksen. Ohessa on esitetty viestintäsuunnitelma mahdollisen positiivisen dopingrikkeen tilanteessa.
Rikkomusviestinnässä tehdään yhteistyötä liiton ja SUEKin välillä. Suomen antidopingsäännöstö muuttui kurinpitomenettelyiden osalta huomattavasti vuoden 2021 alusta. Säännöstön mukaan dopingrikkomuksia koskeva käsittely ja päätösvalta kuuluu Antidopingasioiden kurinpitolautakunnalle tai joissain tapauksissa SUEKille. Itsenäistä päätösvaltaa käyttävä, SUEKin yleiskokouksen nimeämä kurinpitolautakunta tutkii ja tekee päätöksen siitä, onko säännöstönmukainen dopingrikkomus tapahtunut vai ei, ja määrää seuraamukset. Käsittelyn aikana tiedot ovat salassa pidettäviä siihen asti, kunnes kurinpitopäätös on lopullinen tai rikkomuksesta epäilty itse julkisesti vahvistaa mahdollisen rikkomusepäilyn.

  1. Epäillyt rikkomukset käsittelee Antidopingasioiden kurinpitovaliokunta tai joissain tapauksissa SUEKin toimisto. Antidopingsäännöstön mukaan SUEK julkistaa kurinpitopäätöksen. SUEK julkistaa tapauksen, kun kurinpitopäätös on lopullinen eli, kun siitä ei voi enää valittaa minnekään. Ennen julkistamista SUEK on yhteydessä lajiliittoon. Julkistamisen jälkeen myös sen edustajat voivat viestiä rikkomuksesta.
    Dopingrikkomusepäilyyn liittyvän tulostenkäsittelymenettelyn yhteydessä SUEK toimittaa asiaankuuluvat ilmoitukset aina dopingrikkomusepäillylle, jolla on oikeus kertoa tästä oman harkintansa mukaan kenelle tahansa. Lisäksi SUEK välittää tiedon rikkomusepäilystä epäillyn lajiliiton toiminnanjohtajalle. Hänellä on oikeus jakaa tieto niille henkilöille, joilla on perusteltu tarve tietää asiasta. Tällaisia henkilöitä voivat olla esimerkiksi liiton puheenjohtaja ja valmennuksesta vastaava sekä mahdollisesti seuran edustaja. Lajiliiton on painotettava tiedon luottamuksellisuutta.
    SUEK voi toimittaa tiedon myös Suomen Olympiakomitealle, Suomen Paralympiakomitealle tai OKM:lle, mikäli katsoo, että niillä on tarve saada tieto rikkomusepäilystä. Edellä mainittujen lisäksi SUEK välittää tiedon myös kansainväliselle lajiliitolle (IBF) ja WADAlle.
    2. Asiasta tiedon saanut SKL:n toiminnanjohtaja informoi välittömästi SKL:n hallituksen puheenjohtajaa, päävalmentajaa ja kilpailuvaliokunnan puheenjohtajaa. Edellä mainitut
    henkilöt muodostavat johtoryhmän, joka päättää asian tiedottamisen ajankohdasta sekä muista
    yksityiskohdista. Liitto tekee tiivistä yhteistyötä SUEKin kanssa.
    3. Johtoryhmä informoi asiasta asianosaisia: urheilija, valmentajat, lääkärit jne. Asianosaiset velvoitetaan saapumaan tiedotustilaisuuteen, mikäli sellainen järjestetään. Johtoryhmä sopii myös tiedottamisen tavoista ja aikataulusta. Johtoryhmä päättää kuka/ketkä kommentoivat asiaa liiton nimissä.
  2. Tapauksesta informoidaan välittömästi, kuitenkin viimeistään ennen mahdollista lehdistötilaisuutta, SKL:n koko hallitusta sekä muuta henkilöstöä. Samalla kerrotaan tiedottamisen aikataulu ja pelisäännöt.
    5. Medialle kerrotaan tapauksesta mahdollisimman nopeasti Antidopingasioiden kurinpitovaliokunnan seuraamuksesta tekemän päätöksen jälkeen. Ensimmäinen lyhyt tiedote välitetään Suomen Tietotoimiston kautta ja samalla tiedotteeseen lisätään kutsu (STT:n kautta) mahdollisesta yksityiskohtaisemmasta tiedotustilaisuudesta (tarkka aika ja paikka) jos sellainen järjestetään. Tiedote välitetään STT:n jälkeen myös liiton oman toimittaja-/medialistan mukaan.
    6. Jos tiedotustilaisuus pidetään, se pyritään järjestämään mahdollisimman nopeasti, viimeistään
    vuorokauden kuluttua ensimmäisestä tiedonsaannista sekä vähintään muutaman tunnin varoitusajalla ensimmäisen tiedotteen lähettämisestä. Tiedotteen ja tiedotustilaisuuden välisenä aikana asian kommentointi rajataan SKL:n puheenjohtajalle tai toiminnanjohtajalle
  3. Tiedotustilaisuuteen pyritään saamaan asianosaisten ja liiton johdon lisäksi myös SUEKin asiantuntija.
    8. Tiedotustilaisuuden yhteydessä julkistetaan virallinen tiedote. Lisäksi valmistellaan tausta-aineistoksi tietoa SKL:n testausmääristä jne. Asianosaiset, SUEKin asiantuntija sekä SKL:n johto vastaavat toimittajien kysymyksiin. Tiedotustilaisuuden päätyttyä asiaa kommentoi tarvittaessa vain liiton johto.
    9. Tapauksesta puhutaan oikein nimin kiertoilmaisuja välttäen, täsmällisesti sekä totuudenmukaisesti. Asian tiedottamisen yhteydessä pyritään joustavuuteen median suuntaan. Tarvittaessa lehdistötilaisuudessa järjestetään tulkkaus. Virallinen tiedote käännetään mahdollisimman nopeasti myös englanniksi, jotta se voidaan jakaa tarvittaessa kansainväliselle medialle. Tiedotuksen muotoilussa ja tilaisuuden järjestelyissä hyödynnetään tarvittaessa SUEKin ammattitaitoa
  4. Antidopingpykälät sopimuksissa

SKL tekee kaikkien valmennusryhmiensä urheilijoiden ja valmentajien kanssa sopimukset, joiden yhtenä pykälänä on sitoutuminen noudattamaan WADAn ja Suomen antidopingäännöstöjä, lajikohtaista Kansainvälisen Keilailuliiton (IBF) säännöstöä sekä olympialaisiin liittyen Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) ja paralympialaisiin liittyen Kansainvälisen Paralympiakomitean (IPC) säännöstöjä. Vastaavanlainen sopimus tehdään myös kaikkien liiton valmennusryhmien valmentajien kanssa.

Kaikkiin liiton solmimiin yhteistyösopimuksiin sisällytetään antidopingpykälä yhteistyökumppanin kanssa erikseen sovittavalla tavalla.

  1. Ohjelman seuranta ja arviointi

SKL:n antidopingohjelman toteutumisesta ja sen päivittämisestä vastaa toiminnanjohtaja. Liittohallitus hyväksyy antidopingohjelman ja arvioi vuosittain sen toteutumista ja sitoutuu myös tekemään verkkokoulutuksen.Toimintasuunnitelmaan kirjoitetaan antidopingohjelman toteuttaminen kullakin tasolla.

Ohjelman puitteissa tehdyt toimenpiteet kirjataan liiton toimintakertomukseen.

Antidopingohjelma julkaistaan SKL:n ja SUEK:n internetsivuilla.

Yhteenveto toimenpiteistä

Toimenpide Toteutus
Maajoukkueryhmien urheilijoista, leiriohjelmista ja muista aikatauluista tiedottaminen SUEK:lle Toiminnanjohtaja vastaa tiedottamisesta.
Erivapaudet Urheilijoilla itsellään on vastuu erivapauden hakemisesta. Toiminnanjohtaja opastaa tarvittaessa.
Dopingtestit Suomessa järjestettävissä kansainvälisissä kisoissa Kilpailun järjestäjä on hyvissä ajoin ennen kisoja yhteydessä SUEK:iin testien tilaamiseksi. Kilpailun järjestäjä huolehtii sääntöjen mukaiset tilat, saattajat ja juomat kilpailupaikalle.
Tilojen järjestäminen dopingtestausta varten kansallisissa kilpailuissa Kansallisten kilpailujen järjestäjä varautuu järjestämään testaukseen sopivat tilat ja mahdollisesti myös saattajat.
Huippu-urheilijoiden antidopingkoulutus Maajoukkueiden leireillä järjestetään vuosittain antidopingkoulutusta. Toiminnanjohtaja vastaa siitä, että koulutus sisällytetään leirin ohjelmaan ja se tilataan SUEK:lta.
Nuorten keilaajien antidopingkoulutus Maajoukkueiden testileirillä tai juniorien ryhmien omalla leirillä järjestetään vuosittain antidopingkoulutusta. Toiminnanjohtaja vastaa siitä, että koulutus sisällytetään leirin ohjelmaan ja se tilataan SUEK:lta.
Seuratoiminnan antidopingkoulutus Antidopingkoulutus kuuluu valmentajakoulutuksen Keilailun Perusvalmentajan tutkintoon (taso 1).
SUEK:n järjestämät tilaisuudet Toiminnanjohtaja ja koulutuskoordinaattori osallistuu lajiliittotilaisuuksiin ja muihin SUEK:n järjestämiin info- ja koulutustilaisuuksiin ja jakaa tietoa eteenpäin.
Viestintä Toiminnanjohtaja vastaa viestinnän suunnittelusta ja toteutuksesta.
Viestintä kriisitilanteissa Toiminnanjohtajan ja puheenjohtajan muodostama kriisiryhmä suunnittelee ja toteuttaa viestinnän.
Antidopingpikaopas -julkaisun jakelu Toiminnanjohtaja vastaa julkaisun jakamisesta kaikille maajoukkueryhmien urheilijoille vuosittain mahdollisimman pian sen julkaisemisen jälkeen.
Urheilijasopimukset Toiminnanjohtaja laatii antidopingpykälän sisältävän sopimuksen, jonka kaikki liiton valmennusryhmien urheilijat allekirjoittavat.
Valmentajasopimukset Toiminnanjohtaja laatii antidopingpykälän sisältävän sopimuksen, jonka kaikki liiton valmennusryhmien valmentajat allekirjoittavat.
Yhteistyösopimukset Toiminnanjohtaja huolehtii, että liiton tekemissä yhteistyösopimuksissa on antidopingpykälä.
Kilpailumanipulointi keilailussa Kilpailumanipuloinnin ennaltaehkäisemiseksi on laadittu oma suunnitelma ja urheilijoitamme tiedotetaan säännöllisesti.
Antidopingohjelman päivittäminen Antidopingohjelmaa päivitetään SUEK:lta saadun tiedon mukaan säännöllisesti. Toiminnanjohtaja vastaa ohjelman päivittämisestä. Ohjelman hyväksyy hallitus.
SKL:n vastuuhenkilö antidopingasioissa Toiminnanjohtaja

Suek
(mm. kielletyt lääkeaineet)

World Bowling
(kansainvälisen lajiliiton ohjeet)