Suomen Keilailuliiton puheenjohtaja Olli Hossi julkaisee tällä sivulla omaa blogiaan, jossa hän kirjoittaa ajankohtaisista keilailuun liittyvistä asioista.

Keilaaja-lehden puheenjohtajan palsta säilyy entisellään, mutta tämän lisäksi Hossi haluaa  pitää SKL:n jäsenistön ajantasalla ja tuoda omat mietteensä läpinäkyvästi esille. Lisäksi puheenjohtajan blogikirjoitukset julkaistaan SKL:n Facebook-ryhmässä, jotta jäsenistö pääsee osallistumaan ottamalla blogikirjoitusten aiheisiin kantaa. Tarkoituksena on lisätä keskustelua keilaajia koskevissa asioissa.

Tuoreimman kirjoituksen voit lukea kokonaisuudessaan tältä sivulta, minkä lisäksi blogikirjoitukset arkistoidaan tälle sivulle sitä mukaan, kun niitä tulee lisää.

Puheenjohtajan blogi – “Keilailu aidosti rakas harrastus” (30.1.2020)

Hei kaikki,

Tässä on ensimmäinen viestini teille keilailun ystäville Keilailuliittomme uutena puheenjohtajana. Aluksi haluan kiittää Perttu Jussilaa hänen tekemästään työstä ja samoin kuin hänen edeltäjänsä Harri Järvisen työstä. Harrihan valittiinkin valtuuston kokouksessa kunniapuheenjohtajaksi, joita virkoja voi olla vain yksi kerrallaan olemassa, joten se on suuri kunnianosoitus. Oli myös hienoa, että vastaehdokkaani Raimo Palokoski oli halukas jatkamaan varapuheenjohtajana ja meillä onkin mainiot välit.

Kun Perttu yllättäen marraskuussa ilmoitti jäävänsä pois PJ:n tehtävästä, minua lähestyttiin useammaltakin eri taholta ja pyydettiin hakemaan tätä vastuullista luottamustehtävää ja jouduin aidosti miettimään tilannettani.  Ehkä tärkein syy hakea tehtävään oli se, että keilailu on minulle aidosti rakas harrastus. Olen sitä 13-vuotiaasta lähtien harrastanut – siis yli 40 vuotta.

Ensimmäiset viisi vuotta Hämeenlinnan vanhassa hallissa ja opiskelujen kautta Helsinkiin siirtyneenä jatkanut harrastustani siellä tähän päivään asti. Olen käytännössä keilannut yli 500 kisasarjaa joka vuosi aina vuodesta 1987 lähtien ja parhaimmillani jopa 1400 kisasarjaa vuodessa 1990-luvulla, kun olin maajoukkueessakin. Olen toiminut myös hallintotehtävissä sekä seura- että paikallisliittotasolla ja viimeksi SKL:n  kilpasarjailuvaliokunnassa, joten myös lajin järjestötyö aidosti kiinnostaa.

Keilailu onkin tuonut minulle paljon ystäviä, luonut minulle haasteita, onnistumisia ja paljon hyvää mieltä.  Uskon myös, että työtaustani erilaisissa kansainvälisissä esimiestehtävissä Nokia-yhtymässä mm. ostossa, logistiikassa ja laadussa auttaa minua myös näissä uusissa haasteissa. Erityisesti prosessien ja toiminnan kehittämisen osaamista voi hyvin käyttää myös liittommekin päähaasteissa.  On hienoa, että minulla on mahdollista auttaa lajia, joka on minulle niin paljon antanut.

Meillä oli ensimmäinen SKL:n hallituksen kokous Talissa komean 50 vuotiaan Ballmaster-turnauksen yhteydessä 10.1.2020. Haluan myös omalta osaltani onnitella mahtavista BM-kisajärjestelyistä Kai Virtasta ja koko Bowling Oy:n tiimiä, joka kisan toteutti. Kuten yksi finalisti kiteytti televisiossa: ”Kisa oli parhaiten järjestytty keilakilpailu, johon hän on koskaan osallistunut”.

Myös kisojen tarkkailijan toiminut Euroopan liiton varapuheenjohtaja Islannin Valgeir Gudbjartsson kiitteli minulle vuolaasti hienoa kisaa.

Itse hallituksen kokouksesta löytyy Sami Järvilän tekemä muistio löytyy muun muassa tästä.  Menossa on monia tärkeitä asioita menossa mutta tässä ensimmäisessä viestissäni nostan esiin vain yhden ja samalla sen tärkeimmän eli liiton jäsenmäärän, joka aiemman pitkään 20 vuotta jatkuneen noin 2% vuotuisen laskun jälkeen, on viimeiset kolme vuotta pudonnut jo noin 6% vuodessa.

Viime vuonna 2019 jäsenistö putosi 556:lla ollen viime vuoden lopussa 9201 keilaajaa. Mikään järjestö ei pitkään selviä tällaisella trendillä. Pääsyy tähän on jäsenistön ikääntyminen, kun jo yli 56% on jo veteraaneja, mutta meidän on löydettävä keinot saada uutta innokasta lajin pariin kaikkiin ikäluokkiin. Me keilaajathan tiedämme, että kun lajiin hurahtaa, sitä voi jatkaa vaikka yli 90-vuotiaaksi kilpailullisestikin, jos terveyttä vain riittää.

Olemmekin sopineet, että jatkossa jokaisessa hallituksen kokouksessa seuraamme sekä uusien jäsenien liittymistä että, sitä miten saamme heidät pysymään lajimme parissa. Seuraamme näitä sekä Suomi että paikallisliittotasolla.

Ensilisenssi, joka maksaa vai 15-16 euroa on mainio työkalu, saada ihmiset lajin pariin ensimmäisen kerran, mutta ainakin yhtä tärkeää on aktivoida nämä uudet lajiin tulokkaat ja pitää heitä motivoituina. Meillä on nyt 726 ensilisenssin haltijaa ja lisää tarvitaan. Kun tunnette jonkun joka kaipaa sopivaa harrastusta itselleen, ainakin tämä rekisteröinti on keilailussa nyt tosi helppo ja halpa. Ensilisenssi kuitenkin vanhenee kahden vuoden jälkeen ja syksyllä 2019 338 keilaajasta, joilla ensilisenssi sulkeutui, jatkoi 232 eli 69%. Luku oli kohtuullinen mutta parannettavissa ja erityisesti vaihteluväli oli suuri.

Isoissa paikallisliitoissaliitoissa luku vaihteli jopa 13% ja komean 100% välillä.  Esimerkiksi Jyväskylässä jatkoivat hienosti kaikki 20 ensilisenssiläistä normaalilisenssillä. Ehdotankin, että halliyrittäjät, liitot ja myös kaikki keilaajat eri puolilla Suomessa aktivoivat näitä ensilisenssien haltijoita ja erimerkiksi järjestävät heille omia kisoja tai muita tapahtumia. Näissä yhteyksissä voidaan myös järjestää sopivia koulutuksia tai infoja, joita myös SKL on myös halukas tukemaan. Keilaseurat, joilla monilla on aidosti pulaa keilaajista, voisivat tulla samaan tilaisuuteen juttelemaan ensilisenssin haltijoiden kanssa ja kysymään kiinnostusta vaikkapa sarjapelejä pelaamaan omassa seurassaan. On tärkeää, että uudet keilaajat tuntevat olevansa osa yhteisöä. Kun tässä onnistutaan voi esim. 30 v. jääkiekonpelaajasta tulla seuraavaksi 50 vuodeksi kilpakeilaaja.

Hyvä jatkuva kommunikaatio ja jäsenistön kanssa on mielestäni puheenjohtajan roolille ensiarvoisen tärkeää. Olen suunnitellutkin, että kirjoitan noin kerran kuussa SKL:n nettisivulle tämän PUHIKSEN BLOGINl, joka julkaistaan saman tien myös liiton facebook-sivuilla. Moni on kaivannut vanhaa keskustelupalstaa takaisin ja nyt tämä uudelleen toteutetaan juuri tuon FB-sivun kautta. Useilla on jo facebook-tunnus ja halutessaan sen voi jokainen helposti perustaa, jolloin voi alkaa kommentoida esim. tätä tekstiä tai mitä tahansa keilailuliiton uutisointia omalla nimellään. Kommentoidakseen liiton palstalla ei siis tarvitse ollaan kenenkään FB-kaveri ja lukeakseen viestejä ei tarvitse edes olla Facebookissa.

Jos tarvitsette neuvoa tämän uuden keskusteluforumin käytöstä voitte myös kysyä kavereiltanne tai vaikkapa suoraan liitosta keilailuliitto@keilailu.fi.  Mitään mainostuskanavaa emme siitä halua, mutta muuten toivon, että käytätte jatkossa liiton FB-sivustoa nostamaan esiin ja keskusteluun erilaisia tärkeitä keilailuasioita. Jos et jostain syystä halua kuitenkaan käyttää tätä uutta keskustelukanavaa, voit myös  toki laittaa muuten palautemailia liittoon yo. osoitteeseen tai suoraan minulle olli.hossi@keilailu.fi.

Lopuksi haluan jo nyt onnitella meneillään olevista seniorien EM-kilpailuista joukkuetta. Suomi on tätä kirjoittaessani juuri saanut joukkuemitalit kaikille ja Reija Lundén ja Jaana Taavitsainen ovat saaneet parikultaa. Tämäkin arvokisa osoittaa taas kuinka korkealla tasolla keilailukulttuuri on Suomessa kaikilla tasoilla ja siitä roolista on syytä pitää mielestäni jatkossakin kiinni.

Jatkoa seuraa siis taas ensi kuussa. Sitä ennen nähdään halleilla.

Terveisin,

Olli Hossi