8. Jaana Puhakka

(s. 9.9.1971)

Jaana Puhakka on Suomen naispuolinen Kalle Asukas, ensimmäinen henkilökohtainen maailmanmestari. Puhakka on myös toistaiseksi ainoa suomalaisnainen, joka on saavuttanut henkilökohtaisen MM-kullan.

Vaikka menestyksellisillä 1960- ja 1970-luvuilla naiset saalistivat mitaleita, ei henkilökohtaista MM-voittoa tullut ennen kuin vuonna 1995 Renossa, Yhdysvaltain Nevadassa, jolloin Jaana Puhakka vastaanotti all eventsin kultamitalin. Samoissa kisoissa Jaana oli voittamassa myös joukkuekultaa ja parihopeaa.

Keilailun Puhakka aloitti ukkinsa ja äitinsä jalanjäljissä 1982. Ruusulassa hänet, ja monen muun, otti siipiensä suojaan Sointu Karjalainen, jonka huomasta on lähtöisin usea menestynyt keilaaja. 1990-luvulla Blooperiin siirtynyt Jaana oli osallisena sen ajan vahvimman naisseuran menestyksestä voittaen useita SM-liigamestaruuksia ja joukkueiden SM-mitaleja.

Puhakka nousi Suomen ja maailman huipulle nuorella iällä, mikä oli noihin aikoihin vielä melko harvinaista. Silloin huipulla keilaavat naiset olivat pääasiassa keski-ikäisiä. Juniorien SM-kultaa hän voitti vuonna 1990. Ainokaisen aikuisten Suomen mestaruutensa Jaana valloitti vuonna 1996.

Puhakan maajoukkueuralle kertyi neljät henkilökohtaiset arvokilpailut, kahdet EM- ja MM-kilpailut, niitä kun oli vielä silloin harvakseltaan. EM-mitaleita hänellä on kaksi. Joukkueiden maailmancupista palkintokaapissa on kaksi kultaa vuosilta 1996 ja 1998 ja samoilta vuosilta heltisivät kultamitalit myös joukkueiden Eurooppa cupeista. Henkilökohtaisen Eurooppa cupin Jaana voitti 1996 ja oli pronssilla seuraavana vuonna.

Nuorten puolella Puhakka kirjoitti historiaa voittamalla mastersin MM-kultamitalin kaksissa kisoissa peräkkäin vuosina 1992 ja 1994.

Jaanan ura huipulla oli niin menestyksekäs, että hän ansaitsi Suomen Keilailuliiton Timanttisen pelaajaneulan numero kahdeksan vuonna 1996.

Aktiiviuransa jälkeen Puhakka on toiminut maajoukkueiden valmennuksessa ja on edelleen myös aktiivisesti keilailun järjestötoiminnassa.

Koulutukseltaan Jaana on yo-merkonomi ja on työskennellyt huolinta- ja logistiikkatehtävissä venäjänkaupan alalla. Vuonna 2002 hän siirtyi keilailun pariin Oy Bowling Ab:n tuotepäälliköksi. Vuonna 2010 Puhakka aloitti itsenäisenä ammatinharjoittajana yrityksensä toimien hierojana ja personal trainerina. Hän opiskeli myös Liikunnanohjaajan AMK-tutkinnon. Puhakka toimii keilahalliyrittäjänä yhdessä puolisonsa Jari Ratian kanssa operoiden Tapiolan ja Sellon keilahalleja Espoossa.