14. Kai Virtanen


(s. 2.4.1969)

Kai Virtanen on voittanut enemmän henkilökohtaisia eri arvokilpailuja, kuin kukaan muu suomalainen, puuttumaan on jäänyt vain henkilökohtainen maailmanmestaruus.

Virtasen keilailu alkoi alle 10-vuotiaana isän työpaikan vuorolla Talin keilahallissa. Alkuun keilailu taisteli ajasta mikroautoharrastuksen kanssa, jota Kaitsu ajoi samassa kerhossa Mika Häkkisen ja Mika Salon kanssa. Pian Keimolan moottoriradan sulkeuduttua mikroautoharrastus jäi ja keilailusta tuli pääharrastus. Varsinainen keilailuharrastus alkoi heti 80-luvun alussa Ruusulan keilahallissa Sointu Karjalaisen vetämässä junioriseurassa Vihreät. Iän karttuessa Virtanen siirtyi In-Bowlingin kautta Jyrään ja 90-luvun alussa seuraksi tuli GB, jonka puheenjohtajana hän on toiminut useita vuosia.

Virtasen maajoukkueura alkoi juniorien PM-kilpailuissa 1987 Lahdessa, josta heltisi triopronssi. Ensimmäiset aikuisten kisat olivat MM-kilpailut Singaporessa 1991, mistä hän oli mukana voittamassa jälleen trion pronssimitalia. Kaitsu on osallistunut MM-kilpailuihin kaikkiaan neljästi, 1991, 1995, 1999 ja 2006. Viimeksi mainituista kilpailuista Korean Pusanista kotiin tuomisina oli joukkuepronssi.

Suurkilpailujen kultamitalin makuun Virtanen pääsi joukkueiden maailmancupissa Kanadan Calgaryssa 1996. Samalta vuodelta on myös joukkueiden Eurooppa cupin hopea. PM-joukkuekultaa Virtanen on ollut saalistamassa vuosina 1995 ja 1997.

Henkilökohtaisten voittojen keräämisen hän aloitti henkilökohtaisessa Euroopan cupissa 1997. Seuraavana vuonna samasta kilpailusta heltisi hopeamitali. Keväällä 2004 Virtanen teki päätöksen panostaa keilailuun ammattimaisesti ja tulosta syntyi nopeasti. Virtanen saavutti suurimman voittonsa World Cupissa Singaporessa joulukuussa 2004, neljäntenä suomalaisena kautta aikain. Seuraavana vuonna henkilökohtaisia voittoja tuli kaksi. Kaitsu kuului Moskovan EM-kilpailujen ihmejoukkueeseen vuonna 2005, silloin Suomi voitti kaikki kuusi kultamitalia. Ensimmäisen otti Kai Virtanen singlessä, joukkuekulta tuli muutama päivä myöhemmin. Vuoden toinen suurvoitto napsahti Saksan Mülheimissa pidetyistä World Gameseista.

Myös urheilutoimittajat ja Olympiakomitea huomioivat menestyksen. Kai Virtanen on ainoana keilaajana valittu pääkaupunkiseudun parhaaksi urheilijaksi (2005) ja Virtanen oli ensimmäinen keilaaja, joka sai Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän täyden urheilija-apurahan (2006).

Neljän henkilökohtaisen arvokilpailuvoiton lisäksi Virtanen on voittanut henkilökohtaisen Suomen mestaruuden kolmasti 1996, 1997 ja 1999. SM-kultamitaleita hänellä on myös pari- ja joukkuekilpailusta sekä SM-liigasta. Vaikuttavan luettelon täydentää Ballmaster Openin voitto 1995.

Koulutukseltaan Virtanen on automaatiotekniikan insinööri. Viimeiset toistakymmentä vuotta hän on toiminut Oy Bowling Ab:n toimitusjohtajana, jossa hän aloitti lyhyen ammattilaisuransa jälkeen vuonna 2007.

Vuonna 2005 Virtasen saavutukset riittivät Suomen Keilailuliiton timanttiseen pelaajaneulaan numerolla 16.