11. Krista Pöllänen

(s. 10.6.1973)

Krista Pöllänen on ollut yli 20 vuoden ajan Suomen naiskeilailun menestyksekkäin pelaaja. Keilailun hän aloitti vuonna 1989 Lahdessa ja ensiesiintyminen Suomi-paidassa oli juniorien EM-kilpailuissa Brysselissä 1992. Noista kisoista voitetut henkilökohtainen ja joukkuekultamitali olivat Kristan ensimmäiset pitkällä ja menestyksekkäällä uralla. Naisten maajoukkueessa Krista aloitti vuonna 1996. Kaikkiaan maajoukkueurallaan Pöllänen edusti Suomea aikuisten tasolla 30 ja juniori- ja nuorten kisoissa kolme kertaa.

Menestystä on tullut enemmän kuin kenellekään muulle naiskeilaajalle 2000-luvulla. Ehkä makeimpana mitalina palkintokaapissa koreilee vuoden 2010 Riian EM-kilpailujen henkilökohtainen masters-kultamitali, hopeaa hän voitti 1997. Maailman tasolla arvokkain saavutus on vuoden 2009 World Gamesien kultamitali Taiwanin Kaohsiongista. Muita kultaisia mitaleita on kertynyt joukkueiden maailmacupista kahdesti, 1996 ja 1998, sekä joukkueiden Euroopan cupista kolme kertaa, 1996, 1998 ja 2000. Voitto on tullut myös kahdesti henkilökohtaisesta Eurooppa cupista, vuosina 2009 ja 2010. Himmeämpiä mitaleja Kristalla on sekä maailman että Euroopan tasolta roppakaupalla.

Kotimaan meriitteinä on mm. kahdeksan henkilökohtaista Suomen mestaruutta, mihin kukaan toinen ei ole yltänyt. Parimestaruuksia on neljä ja joukkuemestaruuksia seitsemän kappaletta. SM-liigaa Krista Pöllänen on ollut voittamassa kolmesti.

Pöllänen tunnetaan erittäin korkeasta takaheilahduksestaan, jonka avulla hän sai palloon suuren nopeuden ja sitä myötä kaatoenergiaa. Tämä ominaisuus hänellä oli 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä selvästi Suomen paras ja vertailukelpoinen myös kansainvälisesti.

Siviilielämässä Pöllänen työskentelee lasten ja nuorten liikunnan aluekehittäjänä Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:ssä. Hän on naimisissa kolminkertaisen nuorten MM-kultamitalistin Pasi Pölläsen kanssa. Heidän tyttärensä Pinja on myös ottanut ensi askeleitaan keilailun parissa Lahdessa.

Vuonna 2000 Pöllänen sai Suomen Keilailuliiton timanttisen pelaajaneulan numerolla 14.