7. Matti Nieminen

(1918-1988)

Matti Nieminen voitti pitkän uransa varrella keilailussa lähes kaiken. Hänen arvokilpailu-uransa ylettyi vuodesta 1955 vuoteen 1975 ja molemmissa päissä helmenä oli joukkuemaailmanmestaruus ja henkilökohtainen MM-mitali. Miesten puolella Matti oli ensimmäinen suomalainen, joka on seissyt kahdesti henkilökohtaisella MM-palkintopallilla. 20 vuoden aikana Niemiselle kertyi kolme MM-kultamitalia, kaksi hopeaa ja yksi pronssi. EM-mitalisade alkoi Besanconissa 1962 kahdella kullalla ja yhdellä hopealla ja täydentyi joukkuekultaan vuonna 1974.

Kotimaassa Matti oli maan kärkeä vuositolkulla, mutta henkilökohtainen menestys häntä karttoi. Vuoden 1954 SM-kilpailuissa käteen lyötiin kultamitalit pari- ja joukkuekilpailuissa, mutta ei sitä tärkeintä.

Henkilökohtaiset menestykset tulivat sitten ”vanhoilla päivillä”. Sen kaivatun Suomen mestaruuden hän voitti viimein vuonna 1973. Sen jatkoksi seuraavana vuonna Niemisestä tuli toinen suomalainen Ballmaster-voittaja ja vielä komeasti. 1974 oli ensimmäinen vuosi, kun tämä kunniakas kilpailu pelattiin uudessa Talin keilailupalatsissa.

Historian kirjoihin Nieminen jää myös Suomen ensimmäisenä valtakunnan suurmestarina. Tämän kunniatittelin Suomen Keilailuliitto perusti vuonna 1959, paikallisesti tuollaisia oli jaettu jo vuosia. Ensimmäisenä tiukat kriteerit ehti täyttämään Niemisen Masa kaudella 1959-1960, sopivasti vuoden 1959 Vuoden Keilaaja-valinnan jatkoksi.

Ensimmäisen kerran Nieminen kokeili keilapallon vierittämistä vuonna 1947, hänen varsinainen harrastuksensa tuohon aikaan oli pesäpallo, jossa hänet muistetaan taitavana ”puulaakisarjojen” pelaajana. Puulaakit hän pelasi työpaikkaansa Tampellaa edustaen, työtehtävät hänellä olivat varaston puolella, varastonhoitajana.

Oman muistelunsa mukaan Niemisen ensimmäinen kilpailutulos oli 742 neljään sarjaan ja jo samana vuonna hän edusti Tamperetta liitto-ottelussa. Tuosta ensimmäiseen maaottelupeliin meni vain kaksi vuotta. Nieminen oli maan ensimmäisiä keilaajia, joka alkoi keilata kolmen sormen otteella vuonna 1956, jonka jälkeen hänen heittonsa muuttui luotisuorasta kierteiseksi ja teho parani saman tien.

Uransa ehtoopuolella Nieminen osallistui myös järjestötoimintaan ollen parikin kertaa Tampereen Keilailuliiton hallituksessa.

Masa Nieminen oli Tampereella, ja koko maassa, erittäin pidetty henkilö ja armoitettu tarinaniskijä. Maajoukkueen matkoilla ja muilla pelireissulla ei koskaan tullut ikävä, kun Matti oli matkassa mukana.

Matti Niemiselle annettiin kultainen pelaajaneula kultaisin lehvin vuonna 1982.