4. Mika Koivuniemi

(s. 6.4.1967)

Mika Koivuniemi on Suomen huippukeilailun kirkkain tähti. Hän oli ensimmäinen, joka otti oikeasti keilailusta ammatin ja ryhtyi mittelemään taitojaan maailman parhaiden keilaajien kanssa, ja menestyi siinä. Aina vuonna 2015 tekemäänsä aktiiviuran lopettamisilmoitukseen saakka hänet laskettiin maailman kärkikeilaajien joukkoon. Kotimaassa ja maailmalla Koivuniemi on tunnetuin suomalaiskeilaaja.

Koivuniemen tunnettavuus perustuu paitsi henkilökohtaiseen MM-voittoon Singaporessa vuonna 1991, ennen kaikkea Yhdysvaltain ammattilaiskiertueella PBA:ssa saavutettuihin voittoihin ja meriitteihin.

Mika Koivuniemen keilailujuuret löytyvät Tampereelta, Tuula-äiti veti Mika-pojan usein mukaansa Kaupin keilahallille. Lajivalinta tuli vähitellen monipuolista urheilua harrastaneen Mikan eteen. Aktiivisen pojan harrastuslistalla olivat jalkapallo, jääkiekko ja ennen kaikkea koripallo. Ennen keilailua yksilölajeissa menestystä tuli minigolfissa, jossa hän saavutti ensimmäisen Suomen mestaruutensa.

Vähitellen keilailu vei voiton ja nuorukainen käytännössä asui Kaupin keilahallissa. Lahjakas kaveri kehittyi nopeasti ja ensimmäinen junioriedustus tuli vuonna 1984. Aikuisten maajoukkuedebyytti oli 1988, joukkueiden Eurooppa cupissa 21-vuotiaana.

Läpimurtonsa maailman eliittiin Mika Koivuniemi teki voittamalla toisena suomalaisena maailmanmestaruuden vuoden 1991 Singaporen MM-kilpailuissa. Noista kisoista hän toi kotiin kaksi muutakin mitalia. Kaikkiaan MM- ja EM-tason mitaleita palkintokaapissa on yhdeksän kumpiakin.

Jo ennen Singaporen kisoja Mika jätti sähköasentajan työnsä ja rupesi täysipäiväiseksi keilaajaksi kiertäen ympäri maailmaa hyvällä menestyksellä. 1990-luvun lopulla hän toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja muutti perheensä kanssa Yhdysvaltoihin ja ryhtyi virallisesti ammattilaiseksi liittymällä sikäläiseen ammattilaiskeilaajien järjestöön PBA:han. Yhteistyö valmentaja Ron Hoppen kanssa alkoi tuottaa hedelmää. Jo ensimmäisessä PBA-turnauksessaan hän tuli viidenneksi. Palkintorahaa alkoi kertyä hiljalleen, kunnes vuonna 2000 tuli jymypaukku: Mika voitti ensimmäiseksi tittelikseen erään arvotetuimmista suurturnauksista, USBC Mastersin. Vuotta myöhemmin Koivuniemestä tuli Major Mika, kun hän voitti U.S. Openin. Seuraavan reilun kymmenen vuoden aikana Koivuniemi voitti 14 PBA-turnausta, joista majoreita oli kolme. Palkintorahoja hän tienasi uransa aikana vajaat kolme miljoonaa dollaria. Menestyksestä ja kanssapelaajien arvostuksesta kertoo, että hänet valittiin kahdesti PBA:n Vuoden Keilaajaksi. Suomessa hän on saavuttanut saman kunnian kahdeksan kertaa.

300-sarjoja Mika on keilannut vuoteen 2017 mennessä lähes sata ja niitä on syntynyt 22 eri maassa.

Kotimaassa menestystä on tullut kolmen Suomen mestaruuden ja neljän Ballmaster-voiton verran.

Täysipäiväisen kiertämisen Koivuniemi lopetti 2015, jonka jälkeen hän ryhtyi valmentajaksi Arabiemiraateissa.

Timanttisen pelaajaneulan vaatimukset Mika Koivuniemi täytti vuonna 1995.