13. Mika Luoto

(s. 8.7.1969)

Mika Luoto kuuluu menestyksekkääseen keilailusukuun. Hänen isänsä Antti ja setänsä Heikki, sekä serkkunsa Sami ovat kaikki jättäneet jälkensä suomalaiseen keilailuun.
Suomen keilailun historiaan Mika kuuluu usean henkilökohtaisen arvokilpailuvoittonsa takia.

Mika Luoto aloitti keilailun isänsä innostamana vuonna 1978 alle kymmenvuotiaana. Juniorimaajoukkueessa hän voitti vuonna 1987 kaksi PM-kultamitalia ja mastershopeaa.

Vuonna 1999 Luoto voitti ensimmäisenä suomalaisena Ruotsissa Super Six-kiertueen osakilpailun, jossa oli suomalaisittain totuttua suurempi palkinto. Tästä hän sai lempinimen Roope, joka on pysynyt siitä asti.

Aikuisten maajoukkueessa Mika Luoto teki debyytin voittoisassa joukkueiden Eurooppa cupissa vuonna 2000. Seuraavana vuonna Aalborgin EM-kilpailuissa Mika suoritti kansainvälisen läpilyöntinsä voittamalla neljä kultamitalia, joista kaksi oli henkilökohtaisia. Sivutuotteena tuli vielä joukkuepronssia.

Vuonna 2002 palkintokaappiin lisättiin World Cupin voitto Riiassa. Moiseen tekoon on Suomessa yltänyt vain viisi keilaajaa.

Uran kulminaatiopiste oli Kuala Lumpurin MM-kilpailut vuonna 2003. Voittamalla singlen MM-kultamitalin Mika Luodosta tuli historian kolmas suomalainen mieskeilaaja, joka on voittanut henkilökohtaista MM-kultaa.

Lyhyen maajoukkueuran saavutuksiin kuuluu myös joukkueiden Eurooppa cupin pronssi 2002 ja kaksi mitalia PM-kilpailuista 2001. Vuoden 2004 jälkeen Luoto vetäytyi maajoukkueesta ja keskittyi siviilielämään, joka toki sekin on keilailukeskeistä. Hän on vuodesta 1999 lähtien pyörittänyt Hyvinkään keilahallia yhtiökumppaninsa kanssa.

Mika Luoto on naimisissa Saksan maajoukkueessa lukuisia arvokisamitaleita voittaneen Patricia Luodon (os. Schwarz) kanssa ja heillä on tytär Mia-Sue.

Luoto saavutti vuonna 2003 Suomen Keilailuliiton kultaisen pelaajaneula kultaisin lehvin numerolla 55.