12. Tom Hahl

(s. 6.10.1965)

Tom Hahl oli ensimmäinen suomalainen junioritähti, kun hän alkoi saavuttaa menestystä kotimaan kilpailuissa 15-vuotiaana 1980-luvun alussa. Hahlin korkea heiluri ja voimakas kierre olivat jotain, mitä ei oltu aiemmin Suomessa nähty ja ne aiheuttivat kohinaa, puhumattakaan siitä, että pienikokoinen nuorukainen otti voittoja aikuisten miesten nenän edestä.

Hahl debytoi Suomen maajoukkueessa juniorien EM-kilpailuissa Stuttgartissa vuonna 1982. Myös siellä Tompan heittotekniikka herätti ihailua. Tuomisina oli joukkuehopea ja henkilökohtainen neljäs sija. Kahden vuoden kuluttua Norrköpingistä tuli mitaleita runsaammin, kolme hopeaa, yksi jokaisesta joukkuelajista.
Aikuisten maajoukkueen ovet aukenivat Hahlille ensi kerran Tampereen PM-kotikisoissa 1984. Siellä aukesi myös aikuisten mitalitili trion pronssilla ja joukkuepelin hopealla. Ainokaisesta EM-edustuksesta ei mitaleja kertynyt.

MM-kilpailuissa Tom Hahl on ollut mukana kolme kertaa. Ensimmäinen niistä oli 1987 Talin kotikisat, missä Hahl oli yksi kilpailujen tähdistä, ehkä kirkkain yhdessä USA:n Rick Steelsmithin kanssa. Nämä kaksi toivat nykyaikaisen kierresuorituksen koko maailman tietoisuuteen. Talissa Tom voitti neljä mitalia, joista kaksi oli henkilökohtaisia, pronssia all eventsissa ja mastersissa.

Joukkueiden Eurooppa cupissa Hahl on juhlinut voittoa kolmasti, 1984, 1986 ja 1992. Joukkueiden maailmancupissa tuli yksi pronssimitali. Mitaliluetteloon voidaan lisätä myös World Gamesin pronssi vuodelta 2003 ja henkilökohtaisen Eurooppa Cupin hopea 1989.

Kirkkaimman henkilökohtaisen voittonsa Tomppa saavutti QubicaAMF World Cupissa Thaimaan Pattayalla vuonna 1990. Se oli tuon kilpailun ensimmäinen suomalaisvoitto sitten Lauri Ajannon ykkössijan vuonna 1965. Sittemmin 2000-luvulla voittoja on Suomeen tullut kolme kertaa.

Miesten SM-kilpailuissa Hahl voitti kultaa vuonna 1989. Vuosien 1986 ja 1991 välisenä aikana hän oli lisäksi hopealla kahdesti ja pronssilla kerran. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että kaikki SM-loppuottelut Hahl keilasi Tapani Peltolaa vastaan, voitti kerran ja hävisi kahdesti.

Tom Hahl keilasi runsaasti kansainvälisiä kilpailuja ja noilta reissuilta kertyneiden tuttavuuksien myötä hän muutti vuonna 1993 Singaporeen, jonne perusti menestyvän markkinointialan yrityksen. Aktiivinen kilpakeilaaminen päättyi hiljalleen 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla.

Timanttisen pelaajaneulan vaatimukset täytettyään Tom Hahl sai sen vuonna 1998.