PBA:n uusi kauden huippukohta, PBA Super Slam, jossa kohtaavat kaikki kauden viiden major-turnauksen voittajat, PBA Players Championshipin Kyle Troup, Tournament of Championsin Francois Lavoie, PBA World Championshipin Tom Daugherty, USBC Mastersin Thomas Larsen ja U.S. Openin Chris Via, keilattiin Virginian Annandalessa, joka on käytännössä Washington DC:n esikaupunki. Turnauksen radanhoitona käytettiin Mike Aulbyn mukaan nimettyä 39 jalkaa pitkää hoitoa. Näin kunnioitettiin miestä, joka ensimmäisenä voitti urallaan Super Slamin, eli kaikki viisi major-turnausta. Pari vuotta sitten Jason Belmontesta tuli toinen tuohon saavutukseen yltänyt keilaaja.

Super Slamissa mukana olleet viisi keilaajaa pelasivat ensin yhden sarjan, jolla miehet asetettiin järjestykseen. Semifinaalissa kohtaisivat ykkönen ja neljäs ja toinen ja kolmas. Viides kaveri putosi pois kymppitonni mukanaan. Kauden aiemmissa turnauksissa keilaajat ovat käyttäneet maskeja rata-alueella, nyt pelattiin ilman niitä. Lieneekö jonkinlainen kupla, en tiedä.

Sijoitussarjassa ratkesi putoaja jo heti ensimmäisessä ruudussa, kun Daugherty nitkautti selkänsä. Vaikka mies sarjansa loppuun veikin, parissa seuraavassa ruudussa hän teki tyhjät ja muut miehet karkasivat häneltä. Troup vei sarjaa kaiken aikaa, mutta kymppiruutuun hänen heittonsa meni paksuksi jättäen neljä keilaa, 3-6-9-10. Vaikka hän sen paikkasikin, nousi Via loppujonolla ohi ykköseksi. Sijoitussarjan tulokset olivat: Via 251, Troup 242, Larsen 232, Lavoie 224 ja Daugherty 179.

Ensimmäisessä välierässä kohtasivat Via ja Lavoie. Sarjassa tuli esille ratojen ero, vasemmanpuoleisella oli paljon vaikeampaa saada pallo liukumaan keskiosan yli ja iskemään tarpeeksi terävästi patteriin. Via oli valinnut aloittavansa oikealla radalla ja siten lopettavansa vasemmalla, eli vaikeammalla radalla. Tämä valinta puraisi häntä nilkkaan, sillä hän teki oikealla radalla viisi kaatoa, vasemmalla ei yhtään ennen viimeistä ruutua. Lavoie aloitti tuplalla, sitten olivat kaadot harvassa. Kun hän lisäksi vetäisi neljännessä ruudussa kymppikeilasta ohi, johti Via ilman tuplaa kuudella pisteellä. Kahdeksannessa ruudussa Lavoie vaihtoi palloa ja teki kaadon, samoin yhdeksänteen ja otti johdon. Via tietysti kaatoi ysiruutuun, kymppiin tuli tupla rouhivan vajaalla osumalla. Ylimääräinen meni pesään, mutta jätti kympin. Näin Lavoien piti kaataa voittaakseen ja jatkaakseen eteenpäin. Heitto oli syvällä pesässä ja antoi tarvittavan kaadon. Kanadalainen Lavoie meni loppuotteluun pistein 212-209. Vian lohdutuspalkinto oli 20 000 dollaria.

Toisessa välierässä molemmat miehet, Troup ja Larsen, aloittivat neljällä kaadolla. Troup, joka heittää kahdella kädellä ja voimakkaalla kierteellä, jätti pari kertaa lyönnistä keiloja pystyyn, mutta sinkoilevat keilat, useimmiten ykkönen, hoitivat talonmiehen tehtäviä ja siivosivat keilapöydän. Tanskalainen Larsen, perinteisen tekniikan edustaja, pelasi muutaman riman Troupia alempaa ja suoremmalla linjalla. Hänellä keilat eivät sinkoilleet niin paljoa, mutta osumat olivat hyviä. Pallon tehon puute näytti kuitenkin ikävän naamansa, kun Larsenilla jäi kymppikeila viidenteen ruutuun. Paikkoheitossa häneltä putosi pallo liian aikaisin ja hujahti vasemmalta ohi. Troup kiitti ja teki viidennen ja kuudennen kaadon, ja käytännössä ratkaisi pelin. Troup voitti välierän 268-214 ja jätti Larsenin 20 000 dollarin palkinnolle.

Loppuottelussa oli majorien tapaan tarjolla miljoona dollaria 300 pisteen sarjasta. Ottelu sai dramaattisen alun. Troup vaihtoi palloa välierästä ja nakkasi avausheittonsa paksuksi, pystyyn jäi 3-6-7-10 reikä, josta paikolla lähti vain kaksi keilaa. Lavoien kaato-paikko tiesi miljoonan menoa tässä matsissa. Troup kaatoi oikealla, mutta vasemmalla radalla pallo nousi jälleen keskelle, 4-6 ja tyhjä siitä. Lavoie tasoitti peliä vasemmalla radalla, kun hänen heittonsa karkasi liikaa ulos ja jätti pystyyn keilat 2-4-10, eikä siitä paikkoa tullut. Kyle ei pystynyt tuota lipsahdusta hyödyntämään, vaan veti vajaaksi omankin heittonsa, tuloksena 2-8-10 reikä ja jo kolmas tyhjä. Tuossa vaiheessa Fox-kanavan selostajat Rob Stone ja Randy Petersen kyseenalaistivat Troupin pallon vaihdon ja aivan kuin olisi tuon kuullut, mies vaihtoi seuraavaan ruutuun takaisin siihen palloon, jota oli käyttänyt välierässä – kaato vasemmalla radalla. Lavoie paukutti pesään, kaato taskusta ja toinen rouhivasta vajaasta, mainostauolla kanadalainen johti 33 pisteellä. Troup käytti hyväkseen pallon vaihdon ja teki kaksi kaatoa lisää. Myös Frankie oli löytänyt juonen ja kaatoi kahdesti lisää, ero pysyi ennallaan. Troupin kahdeksas heitto ajautui vajaaksi jättäen kakkoskeilan, Lavoie karkasi. Kun kanadalainen paukutti vielä kaksi lisää, oltiin tilanteessa, jossa Lavoie haki voittopystin käsiinsä ja kiitteli taustajoukkojaan TV-kameralle, vaikka Troup vielä kymppiruutua pelasikin. Lavoien voittopisteet olivat 247-202. Rahaa hän tienasi sata tonnia, Troup joutui tyytymään puoleen tästä.

Pelin jälkeisessä haastattelussa Troup kertoi, että hänen mielestään välieräpallo alkoi lukea rataa liian aikaisin eikä tullut lopussa tarpeeksi. ”Siksi vaihdoin, vaikka olisi vain pitänyt hieman muuttaa pallon vauhtia. Sen tein lopussa, mutta…”

Lavoie kertoi muuttaneensa irrotusta vasemmalla radalla, jotta sai pallon tulemaan enemmän lopussa. Hän jatkoi: ”Tämä on ollut paras kauteni toistaiseksi, olen keilannut hyvin ja minulla on hyvä tiimi takana. Toivottavasti pääsen jälleen voittajahaastatteluun muutaman viikon jälkeen PBA Playoffeissa.”

PBA Playoffeissa kauden aikana 16 eniten sijoituspisteitä kerännyttä keilaajaa pelaa mies miestä vastaan matseja aina voittoon saakka ensi viikonlopusta alkaen. Sadantuhannen dollarin voittaja on selvillä toukokuun 16. päivänä.

 

Pekka Korpi

PBA:n sivuille

Kuva PBA