Mainareiden kaksikko Joonas Jehkinen ja Tomas Käyhkö kävivät kovatasoisen, hurjan ja takuuvarmasti yleisöön menneen kamppailun perinteisen, nyt jo 48.kerran järjestetyn Kuopion Tinat-kisan voitosta. Ratkaisu jäi viimeiseen sarjaan, missä Jehkinen nousi voittoon ohi Käyhkön.

Jo alkukilpailussa nähtiin, että Veljmiehet-seuran järjestämän kilpailun tulostaso nousee huikeaksi. AS:n Niko Oksanen kirjautti kärkipinnat 1488 kuuteen sarjaan, Joonas Jehkinen vasuroi tuntumassa 1475 ja Ysisadan Kari Hurri kaatoi 1456. Loppukilpailuun tiensä raivasivat myös mm. Mainareiden Tomas Käyhkö (1404) ja Juho Rissanen (1406) ja koko liuta muita maan kärkikeilaajia.

Finalistit keilasivat ensin 6 sarjaa am ja sen jälkeen 8 parasta jatkoi edellisen osion pisteisiin round robin-peleihin.

Bayn Santtu Tahvanainen ja GB:n Teemu Putkisto olivat loppukilpailun 1.osion tarkimmat pistein 1412. Mutta ihan lähituntumassa vaanivat Juho Rissanen (1404), Niko Oksanen (1401), Tomas Käyhkö (1401), Veljmiesten Harri Korkka (1393), Joonas Jehkinen (1379) ja Ice-Bowlingin Tero Miettinen (1345). Paras suihkuun lähtijä oli Mainareiden Luukas Väänänen (1337).

Round robin kahden kauppaa

Round robinin alkusarjat näyttivät pelin luonteen – voitosta kamppailevat Tomas Käyhkö ja Joonas Jehkinen. Ja eräänlaisena jännitystä ylläpitävänä pelaajana oli 1,5 vuotta lähes kokonaan keilaamatta ollut ja Tinoissa hurjaan iskuun innostunut Harri Korkka.

Kahden sarjan jälkeen johdossa oli molemmista voitot sarjoin 258 ja 300 ottanut Tomas Käyhkö. Joonas Jehkinen (258 ja 299) nappasi myös kaksi voittoa eikä osoittanut aikomustakaan antaa periksi. Hienosti pudotti voittosarjat myös Harri Korkka (239 ja 259).

Kolmannessa sarjassa Jehkinen kolmikosta ainoana voitti 234 sarjallaan ja hän nousi nyt johtoon. Neljänteen sarjaan Käyhkö petrasi ja voitti (266) ja hän kavensi Jehkisen (244) johdon 13 pisteeseen. Pari sarjaa henkeä vetänyt Korkka oli nyt pudonnut kärjen tuntumasta.

Viidenessä sarjassa keilat saivat taas huimaa kyytiä. Jehkinen ja Käyhkö tasasivat bonukset keskinäisessä matsissa tehtyään kumpikin komeat pisteet 279. Kuudennessa sarjassa kärki vaihtui. Korkka aiheutti Jehkiselle ensimmäisen tappion 251-204 ja kun Käyhkö otti niukan voiton 198 pinnan sarjallaan, hän siirtyi ennen viimeistä sarjaa 11 pisteen johtoon Jehkisestä.

Jäämies-Jehkinen ei hätkähtänyt. Hän vasuroi voittopinnat 266 ja kun Käyhkö hävisi kovan loppukirin ottaneelle Korkalle selvästi 266-223, Jehkinen voitti kisan selvällä erolla. Mikkelissä keilaoppinsa saanut Korkka ei siis ottanut roolia voittajaratkaisussa vaan kukisti molemmat kärkipelaajat.

Joonas Jehkinen keilasi loppukilpailun 13 sarjaa kauniilla 243 pisteen keskiarvolla. Round robinin seitsemän sarjan vastaava luku oli vieläkin hurjempi – 255. Tulostasoa kisassa piisasi, sillä Tomas Käyhkön vastaavat lukemat olivat 241 ja 247.

”Tykkään kisata, maukas voitto”

Joonas Jehkinen voitti vuodesta 1975 pelatut Tinat nyt viidennen kerran, siis hän on heilutellut kisan voittosekkiä useammin kuin kukaan toinen. Kisan jälkeen mies hyrisi tyytyväisyyttä.

– En odottanut voittavani. Finaalin 1.vaihe oli minulle taas kinkkinen ja olin vähällä pudota jatkosta. Mutta finaali on oma pelinsä. Tiesin olosuhteen ja löysin peliin hyvät pallot. Olosuhde antoi minulle mahdollisuuksia maajoukkuemiehiä vastaan ja pää on minulla usein pitänyt ihan hyvin. Ja tykkään kisata ja tämä oli tosi maukas voitto, sanaili Joonas Jehkinen.

– Tomas on todella vaikea voitettava. Hänen keilaamisensa on käsittämättömän varmaa tekemistä – toisto, tarkkuus ja herkkyys ovat hienolla tasolla.