Nousun Kalevi Rissanen voitti Kuopion Keilakukossa pelatun Topin Kisan. Rissanen kaatoi finaalisarjaan tasoituslukemat 220 ja se toi hänelle erikoiskilpailun voiton.

Loppukilpailuun selviytyneet heittivät ensin 5 sarjaa am. Sen jälkeen jatkettiin viiden keilaajan shootout-peleillä niin, että sijoille 3-5 kaataneet heittivät sarjan ja paras pääsi haastamaan finaalissa ykköstä ja kakkosta.

Giantsin Ani Juntunen kaatoi alkupelissä viisi parisarjaa ja otti piikkipaikan tuloksellaan 1137. WBT Harri Partanen nousi kahden kirisarjan (241 ja 235) ansiosta kakkoseksi vain pinnan Ani Juntuselle hävinneenä. Juntunen ja Partanen siis suoraan sarjan finaaliin.

Viime vuonna Topin Kisan voittanut Kolauksen Hannu Pöyhönen (1134), Mainareiden Luukas Väänänen (1090) ja Kalevi Rissanen (1086) kaatoivat kisaamaan sitä, kuka pääsee haastamaan kärkikaksikkoa finaalissa. Seuraaviksi sijoittuivat Tiimin Hannu Tiainen (1082), WBT:n Antti Kärkkäinen (1060), Rojjaasin Pekka Hein (1051), Tiimin Niko Turunen (1049) ja Tiimin Martti Savolainen (1043).

Sarjan semifinaalissa Kalevi Rissanen petrasi hienosti peliään kirjauttamalla pöytäkirjaan komeat lukemat 263 – sillä aukeni finaalipaikka. Huonosti eivät keilanneet myöskään kisaurakkansa päättämään joutuneet Luukas Väänänen (243) ja Hannu Pöyhönen (198). Kun shootout-kisassa ei voi tippua yhtä tilaa enempää, Pöyhönen sijoittui neljänneksi, Väänänen viidenneksi.

Finaali oli tasaista pelaamista. Kalevi Rissasen sarja 220 toi hänelle voiton, Harri Partanen teki 195 ja Ani Juntunen 185 – Juntunen sijoittui toiseksi ja Partanen kolmanneksi.

”Sattui hyvä pelipäivä”

Kalevi Rissanen on keilannut yhtä lyhyttä ”kun rupesi maistumaan puulle”- jaksoa lukuun ottamatta noin 50 vuotta. Topin kisa on viime vuosina ollut hänelle menestyksekäs – hän voitti sen myös kaksi vuotta sitten.

– Noh, voitto lipsahti taas mulle. Sattui sellainen vahinko, toiset heitti sen verran huonosti, myhäili veteraanipelaaja kisan jälkeen.

Mutta hyvin Rissanen kisan keilasi – kauden keskiarvo noin sataan kisasarjaan on 169 ja nyt hän kaatoi puhtaana 187 pinnan sarjavauhtia. Hyvin kilpailtu.

– Käyn kaverin kanssa lähes päivittäin heittämässä ja taso nousee vähän aina kauden aikana. Nyt minulle sattui hyvä pelipäivä, kertoo Kalevi Rissanen.

Teksti: Markku Lahikainen

Kuva: Hannu Mäkinen