Koronavirus tekee suurta hallaa yrittäjille. Myös keilahalliyrittäjät ovat kovan paikan edessä tällä hetkellä, kun keilahallit ovat joutuneet sulkemaan ovensa. On hyvä muistaa, ettei tilanteessa tarvitse olla yksin. 

Business Finland tarjoaa yrittäjille tällä hetkellä mahdollisuutta hakea liiketoiminnan kehitysrahoitusta häiriötilanteissa, ja moni keilahalliyrittäjä onkin SKL:n saaminen tietojen mukaan saanut rahoitusta Business Finlandin kautta.

Business Finland on avannut kaksi uutta rahoituspalvelua koronavirustilanteen vuoksi. Ne on tarkoitettu Suomessa toimiville pk-yrityksille, jotka työllistävät 6-250 henkeä, ja midcap-yrityksille, joissa voi olla yli 250 henkeä töissä, mutta joiden liikevaihto on alle 300 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisätietoa Business Finlandin rahoituksesta löydät tästä.

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen yrittäjille myönnettävästä 724 €/kk suuruisesta työttömyysturvasta. Yrittäjien 724 euron työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.–30.6.2020. Yrittäjän pitää ilmoittautua työnhakijaksi viimeistään 15. huhtikuuta, mikäli haluaa saada etuutta jo 16.3. lukien. Laki tulee voimaan mahdollisimman pian. Yrittäjän ei tarvitse lopettaa yritystään työttömyysturvaa hakiessaan. Lisätietoja tästä linkistä.

Lisäksi Työ- ja Elinkeinoministeriö antaa omilla sivuillaan vastauksia yrittäjille olennaisiin kysymyksiin, jotka liittyvät esimerkiksi yritysten rahoituksiin ja neuvontaan. Lue lisää tästä linkistä.

Myös Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) jakaa omilla verkkosivuillaan ajankohtaista tietoa koronaan liittyen ja ohjeistaa yrittäjiä hakemaan sivustonsa kautta valtion tarjoamaa taloudellista apua. Linkki ELY-keskuksen sivuille.

Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu puolestaan neuvoo maksuvaikeuksiin joutuneita yrityksiä. Neuvontapalvelun valtakunnallinen puhelinnumero on +358 2950 24880 (arkisin klo 9.00–16.00).

Myös oman kaupunkisi tiedotusta kannattaa seurata verkkosivuilta, sillä myös kaupungit harkitsevat paikallisesti tukitoimia yrittäjille.

Suomen Keilailuliitto haluaa olla auttamassa halliyrittäjiä yllättävän ja haastavan tilanteen läpi ja kokoaa hyviä kentältä tulleita ideoita, jotka tuodaan jäsenistön ja keilailuharrastajien tietoon. Jokainen meistä voi näin ollen osallistua tukemaan halliyrittäjien toimintaa omalla panoksellaan.

Hyvä idea keilaajille on tukea paikallista keilahallia käyttämällä tulevina kuukausina kertyneitä liikuntaseteleitä sekä  muita mahdollisia liikuntaan käytettäviä etuja, joilla voi tehdä esimerkiksi ratavarauksia myöhempään ajankohtaan, ostaa kausi- ja sarjakortteja ja muita lahjakortteja.

Keilailuyhteisön vuorovaikutus on tärkeää, joten SKL ottaa kentältä vastaan ideoita, joilla voimme parantaa keilahallien tilannetta vaikeana ajankohtana. SKL:n toimistoon voi olla suoraan yhteydessä sähköpostitse keilailuliitto(at)keilailu.fi, minkä lisäksi kaikki yhteystietomme löydät osoitteesta www.keilailu.fi/keilailuliitto.

Linkkejä tästä uutisesta: 

Business Finland 
Tietoa yrittäjien työttömyysturvasta
ELY-keskuksen sivut
Työ- ja elinkeinoministeriön sivut

Teksti: Henri Havusela