Kimmo Lehtonen kruunattiin lopulta voittajaksi lauantaina Suomen Rankingin kauden kolmannessa osakilpailussa.

Kun 58 huippukeilaajaa kokoontuu kilpailemaan siitä, kuka keilaa 18 sarjaan parhaan tuloksen, voidaan kärkitaistelusta odottaa tiukkaa loppuun asti.

Niin kävi myös lauantaina. Lehtonen ja Petteri Salonen kiikkuivat kärjessä läpi päivän, mutta viimeisessä kolmen sarjan osiossa kuusi parasta keilaajaa kävivät lopulta tiukan mittelön, joka ratkesi viimeisessä sarjassa Lehtosen hyväksi.

Tällä kertaa Rankingissa keilattiin siis puhtaasti tulosta. Kahden ensimmäisen osion, eli yhdeksän pelatun sarjan jälkeen 36 keilaajaa jatkoivat seuraavaan kolmen sarjan osioon. Tämän jälkeen 18 parasta keilasivat seuraavat kahdeksan sarjaa, ja lopulta kuusi parasta viimeiset kolme sarjaa. 18 sarjan yhteistulos ratkaisi voittajan.

Ennen viimeistä sarjaa Lehtosella oli ainoastaan 17 pisteen ero toisena olleeseen Saloseen, mutta Lehtosen viimeinen sarja 234 nosti hänet voittoon. Lopulta toiseksi sijoittui Sanna Pasanen ja kolmanneksi Samu Valaranta.

Sijoituksissa erot olivat niin pienet, että Salosen epäonnistuminen viimeisellä heitolla tiputti hänet neljänneksi. Eroa Valarantaan oli piste ja Pasaseen kaksi pistettä.

Lopulliset sijoitukset kuuden parhaan osalta

1. Lehtonen Kimmo 4243 235,72
2. Pasanen Sanna 4173 223,83
3. Valaranta Samu 4171 231,72
4. Salonen Petteri 4170 231,67
5. Kallio Jesse 4113 228,5
6. Oksanen Niko 4006 222,56

”Nasta päivä”

Lehtonen tuuletti voittoaan villisti ja oli helpottuneen oloinen voiton ratkettua.

– Oli pitkä, mutta tosi nasta päivä. Hyvin pysyi peli kasassa, vaikka tuossa lopussa alkoi meille vasenkätisillekin radat tuottamaan haasteita. Siinä toiseksi viimeisessä sarjassa tuli heikko tulos (172) ja muut kärkinimet pääsivät iholle. Se oli aika raskasta. Viimeisessä sarjassa sain loppuun ratkaisevan kaatojonon, niin tuntuihan se hyvältä, Lehtonen sanoi voiton ratkettua.

Tämänkertainen pelimuoto oli siinä mielessä ankara, että kaikilla sarjoilla oli iso merkitys, kun pelkästä tuloksesta pelattiin. Lehtonen oli myös yhdeksän pelatun sarjan jälkeen kärjessä.

– Päivän mittaan tuli heikompiakin sarjoja, jotka vähän horjuttivat itseluottamusta, mutta niistäkin pääsin yli ja jatkoin vain töiden tekemistä. Makea voittaa tällaisella pelimuodolla, kun koko ajan pelataan pisteistä, ei ole pudotuspelejä eikä pisteitä nollata missään vaiheessa. Se voittaa, joka tekee eniten pisteitä ja sillä selvä.

Tällä kaudella Rankingissa on vaihdettu pelimuotoa eri osakilpailuihin. Lehtonen peräänkuuluttaa sitä, että pelaajan tulee olla valmis eri tilanteisiin.

– Onhan minullakin tietysti mielipiteitä eri pelimuodoista, mutta sillon kuin tulen pelaamaan, niin sitten pelataan sillä määrätyllä pelimuodolla. Tämän päiväistä pelimuotoa kun miettii, niin kyllähän arvokilpailuissakin arvostetaan pelaajien keskuudessa all events -mitaleita, kun lasketaan puhtaasti eri osioiden pisteet yhteen.

Lauantain Rankingissa kaikki pelipaikat eivät täyttyneet, kun radoilla nähtiin 58 pelaajaa.

– Pelaajien pitää arvostaa näitä tapahtumia ja miettiä kilpailujärjestäjiä, että yhteistä hyvää tässä hekin ajattelevat. Erilaisia ja hyviä kilpailuita tässä yritetään järjestää kaikille, Lehtonen summaa.

Syyskuun senioreiden MM-kilpailuiden jälkeen Lehtonen on pitänyt myös taukoa, kun hän kuitenkin harjoitteli koko kesän tiukasti.

– Muutamia kilpailuita tässä on ollut. Sen lisäksi olen harjoitellut, mutta myös pitänyt taukoa. Pari viikkoa sitten aloin harjoittelemaan taas tiukemmin. Pitkiä taukoja ei voi pitää, ettei vanhan miehen lihasmuisti mene, hän virnistää.

Mielenkiintoisia onnistumisia

Rankingin kolmannessa osakilpailussa nähtiin runsaasti hyviä onnistumisia myös kärkinimien takana.

Vasta 15-vuotias Oskari Salmivesi keilasi 12. sijalle 15 sarjan tuloksella 3329 ja keskiarvolla 221,93. Myös 16-vuotias Simon Tissarinen sijoittui hienosti 19. sijalle 12 sarjan tuloksella 2683, 223,58.

Lisäksi päivän aikana nähtiin kaksi 300 pisteen sarjaa, kun Toni Toivonen sekä vasta 17-vuotias Simo Uosukainen onnistuivat täydellisissä sarjoissa.

Sanna Pasanen oli naisista selvä ykkönen, mutta hyvin keilasivat myös 17. sijoittunut Petra Erikkson-Sola (15 sarjan puhdas tulos 3172, 211,47) sekä 21. sijoittunut Eliisa Hiltunen (2573,214,42).

SKL seurasi päivän tapahtumia aikaisemmin tässä uutisessa. Lisäksi kaikki tulokset löydät kisajärjestäjän sivuilta:

Kisajärjestäjän sivut

Henri Havusela