Näinä vaikeina aikoina, kun kilpailutoiminta kevään osalta on koronaviruksen takia jäissä, on hyvä hetki muistella aikaisempia menestystarinoita ja loistavia keilailuhetkiä. Video Suomen ja USA:n välisestä finaalista löytyy artikkelin lopusta.

SKL nostaakin nyt viikoittain merkittäviä ja sykähdyttäviä suomalaisia koskettaneita keilailusaavutuksia vuosien takaa. Ensimmäisenä tapetille nostetaan Suomen miesten historiallinen joukkuekilpailun MM-kulta vuodelta 2013.

Kyseisenä vuonna elokuun 30. päivänä Osku Palermaa, Pasi Uotila, Petteri Salonen, Joonas Jehkinen, Tony Ranta ja Perttu Jussila kirjoittivat nimensä historiankirjoihin. Heistä Ranta ja Jussila olivat vasta 22-vuotiaita nuorukaisia. Suomen joukkueen valmentajana toimi huippukeilaaja Teemu Raatikainen.

Suomen joukkue oli keilannut Yhdysvalloissa Las Vegasissa järjestetyissä MM-kilpailuissa loistavasti ja loppuottelussa vastaan asettui kivenkova kotijoukkue USA, jonka riveissä keilasi maailmanluokan tähtiä: Chris Barnes, Tommy Jones, John Janawicz, Bill O’Neill, John Szczerbinski ja Mike Fagan.

Välierässä Suomen joukkue oli kaatanut niin ikään kovan Korean joukkueen, joka myös lukeutui kultasuosikkeihin joukkueen kerättyä näissä MM-kisoissa peräti seitsemän mitalia.

Finaali USA:ta vastaan oli asetelmansa puolesta todellinen revanssi Suomelle, sillä vuonna 2010 yhdysvaltalaiset olivat napanneet kirkkaimmat mitalit Suomea vastaan joukkuekilpailun loppuottelussa.

Kultamitalit matkasivat maagisella pelillä Suomeen lukemin 1183–1126. Kovimmassa kaatovireessä loppuottelussa oli Pasi Uotila, joka teki sarjaansa upeat 279 pistettä. Kaikki Suomen pelaajat ylsivät kovassa paikassa paritulokseen: Salonen (258), Ranta (236), Jussila (206) ja Palermaa (204).

MM-joukkuekulta on aina kovan työn takana ja harvinaista herkkua, mutta erityisen makeaksi voiton Suomelle teki se, että vastassa oli USA kotikentällään sekä se fakta, että Suomen miehet olivat edellisen kerran napanneet MM-joukkuekultaa 30 vuotta aikaisemmin. USA oli myös napannut joukkuekullan miesten MM-kilpailuissa edelliset kolme kertaa putkeen.

Finaali USA:ta vastaan on katsottavissa YouTubessa tästä linkistä: 

Suomi vastaan USA, finaali 2013