Ameriikan ammattihenkilöiden keilailukiertue, PBA-Tour, alkaa jälleen PBA Players Championshipilla. Viimevuotista voittoaan on puolustamassa Vuoden Keilaajaksi valittu Kyle Troup.

Uuden kauden alkaessa voidaan jälleen jossitella ja arvuutella monella eri tavalla. Ykkössuosikki kauden avauskisan voittajaksi on Troup, mutta paljon on haastajia. Eniten viime vuodesta on varmaan jäänyt hampaankoloon Bill O’Neillillä, joka voitti tämän turnauksen vuonna 2020. Viime vuonna O’Neill selviytyi itäisen alueen porraspeleihin, mutta hän joutui vetäytymään kilpailusta sairastumisen takia. Nyt Bill saa uuden yrityksen.

Players Championship keilataan viimevuotiseen tapaan alkuun viidellä eri maantieteellisellä alueella, joista kussakin 28 sarjan karsinnalla selvitetään viisi keilaajaa ensi viikonloppuna pelattaviin alueiden porraspeleihin. Eurooppalaiset keilaajat on jaettu USA:n alueisiin niin, että pohjoismaiset ja baltialaiset keilaajat pelaavat Floridassa eteläisen alueen kilpailussa. Osku Palermaa ei ehtinyt kisaan mukaan, sillä hän oli varautunut EM-kilpailuihin. Niiden peruuntuminen tuli liian myöhään, että Ode olisi kerennyt hoitaa matkajärjestelyt. Texasin lounaisen alueen kisassa keilaavat sitten muut eurooppalaiset. Kanadalaisten pelipaikkana oli itäinen alue. Etelä-Amerikan keilaajia oli mukana eteläisellä ja lounaisella alueella ja aussit läntisellä.

Alueelliset karsinnat keilattiin menneenä viikonloppuna päällekkäin Ballmaster Openin kanssa, mikä varmasti osaltaan selittää amerikkalaisten poissaoloa turnauksesta, tietenkin yhdessä covidin kanssa.

Itäinen alue keilasi oman karsintansa Virginian Richmondissa melko lähellä pääkaupunki Washingtonia. Parhaiten sen selvitti kanadalainen Graham Fach, jonka tulos 28 sarjaan oli 6576 (k.arvo 234,9). Näin hän on korkeimmalla portaalla ratkottaessa sitä yhtä keilaajaa, joka pääse valtakunnalliseen loppukilpailuun. Kakkosena on alueen viime vuoden tulokas Brandon Runk, 6496 (232,0). Kolmantena on Bill O’Neill, 6295 (224,8), joka siis hakee hyvitystä viimevuotisen sairastumisensa jälkeen. Kyle Troup selvitti myös tiensä jatkokahinoihin lukemalla 6212 (221,9) ja jatkaa siitä mihin viime vuonna jäi. Viidenneksi keilasi Patrick Dombrowski, 6203 (221,5). Nämä viisi siis pelaavat ensi sunnuntaina normaalin porraspelin Troupin ja Dombrowskin yhteenoton ollessa ensimmäinen ottelu.

Keskilännen kahinat keilattiin Milwaukeessa, Wisconsinissa. Siellä parhaiten hurjastelivat Illinoisin ja Indianan keilaajat, itse asiassa muille ei jatkopaikkoja herunut. Illinoisin Sean Rash oli paras pistein 6405 (228,8). Muut Illinoisin osavaltion jatkajat olivat AJ Johnson kakkosena, 6390 (228,2) ja Matt Russo neljäntenä, 6227 (222,4). Kolmanneksi rullasi Indianan kierrehirmu EJ Tackett tuloksella 6252 (223,3). Viimeisen jatkopaikan sai Bailey Mavrick lukemallaan 6198 (221,4). Hänen kotipaikkansa on Peru, Indiana.

Eteläinen alue ratkoi jatkopaikkoja Floridan Tampassa. Myös siellä jatkopaikat menivät kahteen osavaltioon, Floridaan ja Etelä-Carolinaan. Viimemainitun osavaltion kaiken kokenut Tommy Jones kirjasi itselleen ykkösportaan finaaliin pistein 6541 (233,6). Kakkoseksi keilanneella seniori-ikäisellä Norm Dukella on mahdollisuus kirjata nimensä harvalukuiseen joukkoon. Vain kaksi miestä on saavuttanut Super Slamin voittamalla kaikki viisi major-turnausta. Nämä miehet ovat Mike Aulby vuonna 1996 ja Jason Belmonte vuonna 2020. Normilta puuttuu enää vain tämä titteli. Duken pisteet karsinnassa olivat 6248 (223,1). Normin lisäksi Floridasta mukaan pääsivät David Stouffer, 6142, (219,4) ja Toby Sambueno, 6117, (218,5). DJ Archer, joka tulee samasta kaupungista kuin Jones, Etelä-Carolinan Simpsonvillestä, vai viimeisen jatkopaikan viiden pisteen erolla Dick Alleniin tuloksellaan 6103 (218,0).

Lounaisen alueen pelipaikkana oli Texasin Garland, joka on osa Dallas-Fort Worthin aluetta. Ykkösportaan omi Englannin kokenut Dom Barrett 6505 (232,3) pisteellä. Näin hän on siis yhden sarjan päässä ison rahan pelistä. Meksikon Arturo Quintero keilasi kakkoseksi pistein 6345 (226,6). Miksi kanadalainen Francois Lavoie keilasi Texasissa on minulle epäselvää, mutta kolmanneksi hän kuitenkin sijoittui tuloksellaan 6279 (224,3). Ensimmäisessä ottelussa kohtaa kaksi miestä Missourista, Brad Miller ja Kyle Sherman. Heidän tuloksensa olivat järjestyksessä 6265 (223,8) ja 6251 (223,3). Samasta osavaltiosta tulee myös Keven Williams, jonka kohtalona oli pudota jatkosta kahdella pisteellä.

Läntisen alueen karsinta keilattiin Kalifornian Cerritosissa, joka on osa Los Angelesin suurkaupunkia. Ykköseksi keilasi Jakob Butturff tuloksellaan 6316 (225,6). Vaikka tulos oli suhteellisen matala, voitti Butturff muita urakalla. Toiseksi parhaan tuloksen teki Jake Peters, 5981 (213,6). Sitten olikin tasaisempaa, Wesley Low Jr. yhdeksän pistettä vähemmän, kuin Peters. Neljänneksi kauhoi kahden käden tyylin toinen kantaisä, toinen on tietysti Osku Palermaa, Australian Jason Belmonte, 5913 (211,2). Hänellä on mahdollisuus tulla ensimmäiseksi keilaajaksi, joka on voittanut neljä major-kisaa kolmeen kertaan. Viimeisen jatkopaikan vei suhteellisen tuntematon Tyler Cortez Schenck 5873 (209,8) pisteellä.

Nämä 25 miestä keilaavat siis viidessä eri porraspelissä. Kunkin voittaja pääsee mukaan valtakunnalliseen finaaliin, jossa on jaossa oikein kunnolla taaloja. Ykköselle satatuhatta ja muillekin oikein mukavasti. Tulevan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa pelataan itäisen ja eteläisen alueen porraspelit. Seuraavana yönä kahistaan sitten loput kolme kilpailua.

Valtakunnallinen loppukilpailu keilataan aamuyöstä 30. päivänä tammikuuta.

 

Pekka Korpi

Kuva: PBA

PBA:n sivuille