Markus Lahti ja Jussi Laine saavuttivat EM-hopeaa poikien parikilpailusta. Hienosti välierässä keilannut suomalaiskaksikko voitti Ruotsin Carl Eklundin ja Emil Svenssonin 500-392. Loppuottelussa Lahti ja Laine kohtasivat näiden kisojen isoimman yllättäjämaan Romanian parin Mihai-Alin Dragnian ja Mate Balazs-Becsin. Kaksikko keilasi loppuottelun tehokkaasti ja saavuttivat maansa ensimmäisen junioreiden EM-kullan 463-433-voitolla.

Romanian Mate Balazs-Becsi saavutti jo poikien singlessä aikaisemmin tällä viikolla pronssia, joka oli ensimmäinen junioreiden arvokilpailu mitali Romanialla keilailun junioreiden EM-kilpailuista ja arvokilpailuista ylipäätään. Kuvaavaa on, että Romaniassa on noin 400 rekisteröitynyttä keilaajaa ja vain kourallinen keilahalleja. Tämän päivän kulta oli järisyttävän iso yllätys, mutta samalla täysin ansaittu. Niin hienosti romanialaispari tänään keilasi, eikä jättänyt mitään jossiteltavaa.

Kultamitalien merkitys romanialaisille oli suuri.

Päivä oli myös loistava Jussi Laineelle ja Markus Lahdelle, jotka taistelivat itsensä mitaleille ja loppuotteluun saakka. Vielä karsinnan kahden sarjan jälkeen suomalaiset eivät olleet mukana kärkitulokissa, mutta kolmannen sarjan isot pisteet 526 nostivat heidät mitalitaistoon mukaan. Kuuden sarjan jälkeen tuloksella 2632 he sijoittuivat neljänneksi pienellä erolla viidenteen sijaan.  Laine teki viimeisessä sarjassa ison työn keilaamalla tärkeät 245 pistettä. Kokonaisuutena Lahti ja Laine pelasivat äärimmäisen tasaisesti: Lahdelle kuuteen sarjaan 1314 pistettä ja Laineelle 1318.

Välierässä vastaan asettuivat karsinnan voittaneet Emil Svensson sekä singlen loppuottelussa Markus Lahdelle aikaisemmin taipunut Carl Eklund. Laine ja Lahti eivät antaneet ruotsalaisille saumaa, vaan keilasivat välierässä 500 pistettä ruotsalaisten 392 pistettä vastaan.

Loppuottelussa asetelma kääntyi niin päin, että Mihai-Alin Dragnia ja Mate Balazs-Becsi pitivät langat omissa käsissään. Seitsemän kaadon jonon tehnyt Dragnia oli Euroopan mestaruuden takuumies 279 pisteellään. Loppulukemat romanialaisille 463-433.

–  Loppuottelussa ei löytynyt tarpeeksi luottoa omaan tekemiseen. Koko päivä oli tänään aika taistelua, mutta kyllä se mitali hyvältä tuntuu, vaikka kultaa tietysti tavoiteltiin. Kunnia pitää antaa romanialaisille. Hienosti he tänään pelasivat ja oikea pari voitti kultaa. Harmittaa vain, ettei saatu omaa parasta loppuottelussa, mutta sille ei enää voi mitään, Jussi Laine sanoi hopeamitali kaulassa.

Singlen Euroopan mestaruuden näissä kisoissa voittanut Markus Lahti on nyt edennyt loppuotteluun molemmissa kilpailuosioissa.

– Pettymyshän hävityn loppuottelun jälkeen on päällimmäisenä mielessä. Tässä parikilpailussa päästiin sillä karsinnan kolmannen sarjalla mukaan mitalitaistoon ja sen jälkeen pystyimme Jussin kanssa pelaamaan tasaisemmin, mikä onneksi riitti mitaleille tänään. Loppuottelu ratkesi siihen, että romanialaiset olivat parempia ja ansaittu mitali heille, Lahti sanoo.

Poikien valmentaja Juha Immonen oli iloinen siihen taisteluun, jolla Lahti ja Laine nousivat mitalipeleihin.

– Taisteluvoitto Markukselle Jussille tänään. Saatiin taistella tänään radoilla, että päästiin mitalipeleihin mukaan. Ruotsalaisia vastaan oli hieno peli välierässä. Tuskin kukaan täällä olisi vielä aamulla uskaltanut veikata, että romanialaiset voittavat kultaa. Huikea ollut heidän pelaajien kehitys vuodessa, Immonen sanoo ja kertoo millä mielin poikien joukkue lähtee kohti joukkuekilpailua, joka alkaa perjantaina.

– Meillä on hyvä joukkue kasassa ja nyt tiedetään, millaisia pintoja palloihin täällä tarvitaan. Luotan kyllä, että pärjäämme joukkuekisassa, Immonen summaa.

Suomen toinen pari Nooa Vilokkinen ja Antonio Valtonen olivat yhteistuloksella 2523 parikilpailun yhdeksänsiä. Vilokkiselle kuuteen sarjaan tulos 1310 ja Valtoselle 1212.

Torstaina kilpailut jatkuvat tyttöjen parikilpailulla klo 10.00 alkaen. Aamupäivän erässä keilaavat Emma Palermaa ja Julia Vesanen. Iltapäivällä klo 14.15 parina keilaavat Tiiamari Laukkanen ja Stella Lökfors.