Talin keilahallissa oli virallisten harjoitusten jälkeen hyvä tunnelma, kun miesten EM-kilpailut käynnistettiin avajaisseremonialla. Huomenna alkavat tosipelit ja Suomelta ensimmäisenä radoilla nähdään Kimmo Lehtonen ja Juho Rissanen singlen karsinnassa.

Avajaisseremonia oli onnistunut, kuten ovat järjestelyt muutenkin olleet ja osallistujilta Suomen Keilailuliitto onkin jo avauspäivinä saanut kiitosta. SKL:n puheenjohtajalla Olli Hossilla oli kunnia julistaa kilpailut avatuiksi, ja Hossia ennen puheen piti muun muassa Suomen Olympiakomitean ensimmäinen varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo.

Susanna Rahkamo kehui keilailua kaikille sopivana lajina

SKL lähetti suorana YouTubessa avajaisseremonian ja voit katsoa sen jälkilähetyksenä tästä linkistä:

Avajaisseremonia YouTubessa

Huomenna kotisohvilta pääsee seuraamaan singlen ensimmäistä karsintaerää, kun SKL lähettää kaikki peliosiot suorana.

Ennen avajaisseremoniaa kaikki 25 joukkuetta olivat radoilla virallisissa harjoituksissa. Joukkueet pääsivät ensimmäistä kertaa harjoittelemaan virallisella 41-jalkaisella EM-kilpailuiden rataolosuhteella, joka julkaistiin aiemmin keskiviikkona:

Linkki – EM-kilpailuiden rataolosuhde

Suomen joukkueen valmentaja Jarmo Ahokas oli tyytyväinen harjoitusten antiin. Suomen joukkueen pelaajat miettivät tarkasti vielä harjoitusten päätteeksi, mitkä kuusi palloa lopulta valitaan kilpailuihin.

– Palloarsenaali on paljon isompi kotikisoissa, niin se aiheuttaa enemmän hienosäätöä ja valinnanvaikeutta pallojen suhteen, mutta ei tässä mitään ihmeitä. Kun pelit alkavat ja tulee muutoksia radoille, niin vasta sitten konkretisoituu, millainen rataolosuhde tuo on. Nyt meillä on kuitenkin hyvin selvillä, millaisia radat ovat freshillä ja meillä on käsitys siitä, miten ne mahdollisesti muuttuvat pelien edetessä. Pasi Uotilalla oli hyviä näkemyksiä ja lisäksi Sami Heinilä on auttanut myös pelaajia pallojen kanssa edellisinä päivinä. Nyt ollaan niin valmiita kuin voi olla, Ahokas linjaa.

Talin radat erityisen hyvin tunteva apuvalmentaja Pasi Uotila kuvaili itse rataolosuhdetta seuraavanlaisesti.

– Keli on kaikin puolin medium. Ei niin vaikea kuin voisi arvokilpailussa olla, mutta ei ole myöskään millään mittarilla helpoimmasta päästä. Sanoisin, että tämä on sellainen, että monella heittotyylillä voi pärjätä ja siinä mielessä urheilullisesti onnistunut olosuhde, Uotila sanoo.

Myös Suomen pelaajien pelijärjestys singleen on selvillä. Torstaina pelataan ainoastaan yksi singlen karsintaerä klo 15.00 ja siinä keilaavat Kimmo Lehtonen ja Juho Rissanen. Perjantaiaamuna radoilla ovat Tomas Käyhkö ja Niko Oksanen. Perjantain iltapäivänä puolestaan Osku Palermaa ja Joonas Jähi.

– Eli huonekavereiden kesken pelataan singlen erät ja sen jälkeen katsotaan, miten jatketaan muissa osioissa, Ahokas kertoo.

Suomen joukkue on valmiina singleen.

Huomenna pelinsä aloittava Juho Rissanen oli Ahokkaan tavoin tyytyväinen valmistautumiseen.

– Hyvin oltiin harjoituksissa kartalla, mutta viimeisten pallovalintojen kanssa oli meillä usealla pelaajalla miettimistä. Treenit menivät omalta osalta hyvin ja kyllä tässä olosuhteessa on mahdollisuus saada kaatoja. Hyvillä mielin huomiseen ja odottavainen tunnelma. Vihdoin kotiradoilla EM-kisoissa, Rissanen sanoo.

James Blomgren: ”Hienosti hoidetut järjestelyt”

SKL kävi tutustumassa myös keskiviikkona Ruotsin kuulumisiin ja haastatteluun päätyi viime marraskuun MM-kisojen kultamitalisti James Blomgren.

– Meillä on hyvä fiilis joukkueessa ja omat harjoitukseni menivät hyvin. Muu joukkue ympärillä vaikuttaa myös siltä, että olemme valmiita aloittamaan kilpailut. Oma kauteni on sujunut erittäin hyvin. Oma pelini Dubain jälkeenkin on pysynyt mielestäni samalla tasolla, Blomgren sanoo.

Ruotsi kuuluu kisojen ykkössuosikkeihin. Blomgren on viihtynyt erinomaisesti Talissa ja kisahotelli Flamingossa ensimmäiset päivät.

– Olemme olleet todella tyytyväisiä oloomme täällä ja on myös miellyttävä nähdä Suomea kesäkuussa, kun on tottunut tulemaan tänne tammikuussa Ballmaster Openiin. Järjestelyt Suomessa ovat erinomaiset jälleen kerran, Blomgren kiittää.

EM-kilpailuiden aikataulut

Teksti: Henri Havusela

Kuvat: Kristian Törnqvist