Peppi Konsteri ja Ani Juntunen joutuivat taipumaan naisten MM-kilpailuissa Dubaissa parikilpailun välierässä Saksan Janin Rigbuthia ja Martina Schützia vastaan. Saksalaiset olivat yhden sarjan välierässä parempia lukemin 254-194. Näin ollen suomalaiskaksikko saavutti parikilpailun MM-pronssia. Lopulta saksalaiset juhlivat MM-kultaa.

Saksalaiset pääsivät sarjan alussa johtoon tekemällä neljän kaadon jonolla eivätkä enää antaneet suomalaisten tulla taistelemaan finaalipaikasta. Saksa eteni loppuotteluun Ruotsia vastaan pistein 254-194.

MM-pronssi on hieno saavutus Konsterille ja Juntuselle, jolle naisten MM-mitali on Konsterin tavoin ensimmäinen. Sekä Konsteri että Juntunen edustavat seuratasolla Porin Giantsia.

Parikilpailuiden mitalipelien tulokset:

Naisten välierät

Cecilie Dam ja Mika Guldbaek (DEN) VS Sandra Andersson ja Joline Persson Planefors (SWE) 145-211

Peppi Konsteri ja Ani Juntunen VS Janin Rigbuth ja Martina Schütz (GER) 194-254

Miesten välierät 

James Blomgren ja William Svensson (SWE) VS Aidas Daniunas ja Laurynas Narusis (LTU) 226-243

Andrew Anderson ja Kris Prather (USA) VS Pontus Andersson ja Jesper Svensson (SWE) 187-244

Naisten loppuottelu (paras kahdesta)

Sandra Andersson ja Joline Persson Planefors (SWE) VS Janin Rigbuth ja Martina Schütz (GER) 181-193, 161-234 (0-2)

Miesten loppuottelu (paras kahdesta)

Aidas Daniunas ja Laurynas Narusis (LTU) VS Pontus Andersson ja Jesper Svensson (SWE) 224-223, 237-176 (2-0)

MM-kultamitalit menivät naisissa suomalaiset välierässä voittaneille Rigbuthille ja Schützille. Miehissä kultaa juhlivat yllättäenkin Liettuan Aidas Daniunas ja Laurynas Narusis.

”Myöhemmin osaa arvostaa tämän mitalin korkealle”

Vasta 17-vuotias Konsteri saavutti aikaisemmin tänä vuonna kultamitalin ja yhteensä peräti viisi mitalia junioreiden EM-kilpailuissa. Hän ei omien sanojensa mukaan osannut odottaa, että samalle kaudelle mahtuu vielä mitali naisten MM-kilpailuista.

– Paljon harmittaa tappio tänään välierässä, mutta varmasti myöhemmin osaa arvostaa tämän mitalin korkealle. Itseasiassa kauden kynnyksellä kaikki arvokisamitalit olivat itselleni kysymysmerkkinä, sillä minulla oli haasteita heittoni kanssa, mutta siitä noustiin työllä ja arvokilpailuissa olen onnistunut tällä kaudella pelaamaan omaa peliäni, Suomen lahjakkaimpiin keilaajalupauksiin lukeutuva Konsteri sanoo.

Samoilla linjoilla on 25-vuotias Ani Juntunen, joka oli naisten MM-kisoissa myös vuonna 2019 Las Vegasissa.

– Niissä kisoissa ei itselleni menestystä tullut, joten näen tässä oman kehitykseni, kun nyt olen mitaleilla täällä. Paljon olen mennyt keilaajana eteenpäin ja tämä on palkinto siitä.

Päävalmentaja Jarmo Ahokas on ollut vaikuttunut Suomen naisten joukkueen tekemisestä Dubaissa.

– Tuntui, että tänään voisi olla meidän päivä ja hyvällä ja oikeanlaisella fiiliksellä lähdimme kisapaikalle. Saksa ei vain oikein antanut Anille ja Pepille mahdollisuutta tänään. Koko naisten joukkueen keilaaminen näissä kilpailuissa on ollut itselleni iso positiivinen yllätys. Yllätys sen takia, että teknisesti naisten joukkue on todella hyvä, mutta se, miten pelaajat ovat tehneet täällä peli-ideoita ja ratkaisseet radoilla ongelmia ja ottaneet ohjeita vastaan, ovat tehneet minun suuren vaikutuksen. Näissä kisoissa näkyy varmasti myös se, että olemme viime vuodet myös harjoitelleet porukalla enemmän yhdessä maajoukkueen kanssa.

– Kisat ovat vielä kesken, mutta pitää sanoa sekin, että naisten MM-mitali ei ole jokapäiväistä. Aivan upea juttu Anille ja Pepille, Ahokas sanoo.

Konsterin ja Juntusen MM-kilpailut jatkuvat vielä kahdessa osiossa, kun Suomen naisten joukkue keilasi loistavasti joukkuekilpailun jatkopeleissä aikaisemmin lauantaina ja etenivät jatkopeleihin kuudennelta sijalta. Lisäksi Juntunen ja Konsteri keilaavat sunnuntaina sekajoukkueiden jatkopeleissä, joihin he etenivät yhdessä Niko Oksasen ja Tomas Käyhkön kanssa muodostetun joukkueen kanssa.

Suomen naisille hieno joukkuepelin karsinta

Lyhyet yöunet eilisen Tomas Käyhkön MM-finaalin jälkeen ei näkynyt ainakaan negatiivisesti Suomen naisten otteissa lauantain joukkuekilpailun karsinnassa. Peppi Konsteri, Ani Juntunen, Eliisa Hiltunen ja Mila Nevalainen olivat pelipäällä ensiruuduista alkaen ja tekivät kovaa tulosta. Kaikki sarjat pelissä olivat yli parirajan, joten suurissa vaikeuksissa naisemme eivät olleet missään vaiheessa. Sarjarivi on mukavaa luettavaa suomalaisittain 210, 264, 236, 233, 214, 213, 214, 204, 244 ja 201. Karsinnan tulos 2233 toi kuudennen sijan ja paikan maanantain 16 parhaan jatkopeleihin.

Eliisa Hiltunen oli tyytyväinen joukkueensa ilmeeseen, vaikka yöunet jäivät vähiin eilisen Tomas Käyhkön MM-finaalin vuoksi. Joukkue pääsi hotellille takaisin Dubai Exposta vasta puolenyön jälkeen.

-Koko päivän oli hyvä fiilis. Vaikeudet selvitettiin nopeasti ja pelaajat sekä valmentajat kommunikoivat hyvin, joten siinä tuloksen salaisuus.

Samoilla elementeillä kuin tänään Ellu uskoo, että menestystä voi tulla.

-Hyvä kommunikointi ja fiiliksen pitäminen positiivisena sekä itseensä uskominen loppuun saakka on niitä asioita, joilla voidaan saavuttaa isoja asioita naisten joukkuekilpailussa.

Myös Mila Nevalainen sai hyvän pelipäivän hieman alavireisesti sujuneisiin kilpailuihinsa.

– Pääosin oli hyvää tekemistä, vaikka tietysti aina peliin mahtuu huonompiakin hetkiä. Tein pieniä pelipaikan muutoksia ja sillä sain pysyttyä hyvin taskussa. Kokonaisuutena ehjä suoritus sekä itseltäni että joukkueelta.

Jatkopeleissä joukkueet jaetaan neljään lohkoon, jossa pelataan round robin, voitetusta sarjasta saa kolme pistettä ja tasapelistä yhden. Kolmen pelin jälkeen jokaisen lohkon kolme parasta jatkavat puolivälieriin. Suomen lohkossa pelaavat Saksa, Guatemala ja Bahrain.

Nevalainen kerää energiaa huomisen päivän ja on valmiina maanantaina, kun joukkuekilpailun paremmuutta ratkotaan.

-Koetan ottaa rennosti huomisen välipäivän ja maanantaina kaikki energia peliin, että pärjättäisiin, hän päätti.

Sen sijaan miesten joukkuepelin karsinta oli suomalaisittain synkkä odotuksiin nähden.

– Itselleni varmaan kilpailuiden kovin pettymys Suomen joukkueen osalta. Suomi on aina vahva joukkuepeleissä, ja odotin miesten joukkueelle hyvää tulosta myös täällä Dubaissa. Joka päivä on täällä on vähän uudenlaiset formaatit ja aikataulut ovat tiiviitä, niin asiat pitäisi pystyä käsittelemään ja nollamaan paremmin. Joka päivä pitäisi pystyä aloittamaan alusta riippumatta siitä onko edellinen päivä päättynyt iloon vai suruun. Siinä on ehkä meidän maajoukkueella vielä harjoittelemista, Ahokas pohtii.

Sunnuntaina Dubain MM-kilpailuissa keilataan sekajoukkueiden 16 parhaan jatkopelit.

Jatkopeleihin edennyt Suomen joukkue Tomas Käyhkö, Niko Oksanen, Peppi Konsteri ja Ani Juntunen lähtevät klo 7.00 tavoittelemaan puolivälieräpaikkaa. Joukkueet on jaettu neljään neljän joukkueen lohkoon ja Suomen kanssa samassa pelaavat: Ruotsi, USA ja Korea, joten kovaa täytyy pelata, että jatkopaikka aukeaa. Klo 10 jatkavat kahdeksan parasta puolivälieriin, jossa pelataan kaavion mukaan yksi ottelu kaavion joukkuetta vastaan ja voittaja etenee mitalipeleihin.

Tämän jälkeen Suomella on loppupäivä vapaata, sillä klo 16 alkaen pelataan trion mitalipelit jo tutuksi tulleeseen tapaan Dubai Expossa, mutta Suomen triot eivät edenneet mitalipeleihin.

Teksti: Henri Havusela ja Olli Pakonen