Keskiviikkona on viimein aika, jota suomalainen keilailukansa on odottanut pitkään ja hartaasti. Miesten EM-kisojen avajaisseremonia käynnistyy Talin keilahallissa ja Suomessa nähdään ensimmäiset aikuisten arvokisat sitten vuoden 1987, kun Talissa järjestettiin MM-kilpailut. Suomen joukkueen kokeneempaan kaartiin lukeutuva Osku Palermaa jakoi mietteitään hetkeä ennen kisojen alkua.

EM-kotikisat siirrettiin useaan otteeseen, mikä oli niin järjestäjille kuin keilaajillekin stressaavaa. Nyt h-hetki on kuitenkin vain muutaman askeleen päässä. 38-vuotias Osku Palermaa kuuluu Suomen EM-joukkueen kokeneempaan kaartiin ja uran aikana on tullut nähtyä monenmoista, mutta konkarillakin innostus on tapissaan.

”On aina hienoa, kun pääsee edustamaan omaa maataan. Se on suuri kunnia”

Sormet jo lähes syyhyävät, kun halu radoille on kova. Suomen joukkueen pitää malttaa enää hetki, kunnes kisatunnelma on valmis alkamaan.

– Odottavainen ja malttamatonkin fiilis, kun nyt viimein alkaa olla hetki, että EM-kisat alkavat. Tuollainen pitkä odotus ei ole totta kai koskaan mukavaa, mutta toisaalta on voinut harjoitella. Olen ollut maajoukkuekuvioissa mukana jo yli 20 vuoden ajan ja nämä ovat nyt ensimmäiset arvokisat, jotka voin Suomessa pelata, Palermaa tuumaa.

– Pitää olla niin henkisesti kuin fyysisestikin kunnossa parhaalla mahdollisella tavalla, eikä uudelleen soveltaminen kisojen siirtojen takia ole aina helppo homma.

Suomen EM-joukkue otti tiistaina tuntumaa ratoihin epävirallisten harjoitusten merkeissä.

Palermaa sanoo kuluvan kauden sujuneen positiivisissa merkeissä, vaikka kilpailusarjojen määrä onkin ollut varsin maltillinen. Palermaa voitti hiljattain seuransa Pergamonin kanssa Ruotsin liigafinaalit, mutta henkilökohtaisisa kisoja on ollut vähemmän.

– Viime vuoden huhtikuussa PBA-kausi loppui omalta osaltani US Openiin, ja sen jälkeen kisasin seuraavan kerran vasta Ballmaster Openissa elokuussa. Sen jälkeen seuraava henkilökohtainen kisa oli jälleen pitkän tauon jälkeen. Ruotsin liiga on ollut käytännössä ainoa, missä olen pelannut säännöllisemmin. Kilpailukunto tuntuu kuitenkin olevan nyt hyvällä tasolla ja on kaiken kaikkiaan hyvä tunne.

Kahmalokaupalla mitaleita

Palermaa on voittanut menestyksekkäällä urallaan peräti 15 EM-mitalia ja joukkoon mahtuu yksi henkilökohtainen Euroopan mestaruuskin, All Events -kulta vuodelta 2007. Palermaalla on myös parikultaa 2009 ja 2016, triokultaa 2015 ja joukkuekultaa 2009, 2012, 2015 ja 2016. Mitalien lisäksi maajoukkuevuodet ovat tarjonneet paljon muutakin.

– EM-kisamuistoja on vaikea arvottaa keskenään, mutta joukkuevoitot ovat jääneet ainakin hyvin mieleen. Kaikki kokemukset ovat hienoja omalla tavallaan.

– On aina hienoa, kun pääsee edustamaan omaa maataan. Se on suuri kunnia. Samalla on tutustunut moniin ihmisiin ja saanut elinikäisiä ystävyyssuhteita. Keilailussa ei ole pahemmin sellaisia vihasuhteita, mitä joistain muista lajeista saattaa löytyä. Olemme yhtä isoa perhettä, ihan kotimaan rajojen ulkopuolellakin.

Jännitys hallintaan

Vaikka arvokisastartteja on vaikka muille jakaa, on touhussa aina oma ekstrajännityksensä. Nyt varsinkin, kun kyseessä ovat kisat omassa kotimaassa.

– Ensimmäinen kilpailuerä jännittää aina, mutta se on vain merkki siitä, että kyseinen hetki merkitsee jotain. Ei sitä jännitystä halua edes saada kokonaan pois, vaan sitä yrittää hallita ja prosessoida oikein. Olemme käyneet kotikisoihin liittyviä paineita läpi paljon myös joukkueen kesken.

 

Teksti: Markus Viljanen
Kuvat: Henri Havusela