Osku Palermaa jaksoi kääntää tilanteen edukseen huonojen sarjojen jälkeen PBA Tournament of Championsissa ja pääsi, kuin pääsikin jatkopeleihin 24 parhaan joukkoon. Osku oli jo muutama sarja ennen loppua turvallisen tuntuisesti karsintaviivan yläpuolella, parhaimmillaan näin oli viimeisen blokin ensimmäisen 243-sarjan jälkeen, jolloin hänen sijoituksensa oli 16 ja karsintaraja oli 84 pistettä selän takana. Vielä kolmannen sarjan jälkeen näytti hyvältä, vaikka sarjat jo heikkenivätkin, 189 ja 212, eroa oli kuitenkin vielä 74 pistettä. Sitten Oden peli meni solmuun ja homma alkoi näyttää pahalta. Ensin tuli 2-10 reiän ja neloskeilan missin myötä 177. Heti perään viides sarja alkoi neljän keilan 4-6 reiällä, josta paikkoheitto meni kokonaan ohi, kuudenteen ruutuun jäi 1-2-10, josta tuli missi ja seitsemänteen toinen 3-6-10 kuvasta. Tuolla menolla sarja jäi vain 161:een ja Palermaa putosi ulos jatkopaikoilta sijalle 27, 25 pisteen päähän rajan alle. Viimeiseen sarjaan Osku kaivoi esiin suomalaisen sisun. Sarja alkoi paikolla, jonka perään hän rullasi neljä kaatoa peräkkäin. Paikko 1-2-8:sta tuli mukavasti, mutta seitsemänteen ruutuun jäi kauhistus, ämpäri kahvalla, 2-4-5-7-8, jonka paikkaaminen ei onnistunut. Neloskeilan paikon jälkeen Palermaa otti esiin pyhäpelin, hän veti kaksi viimeistä ruutua umpeen neljällä kaadolla ja sai sarjaksi 231. Päivän peliin kertyi muutaman huonon sarjan myötä vain 1211 (keskiarvo 201,9). Koko 18 sarjan karsintaan hän sai pisteitä 164 päälle parivauhdin (209,1) ja kun viimeisen sarjan pöly laskeutui, Palermaa löytyi sijalta 23, kahdeksan pistettä edellä ensimmäiseksi ulos jäänyttä Kanadan Francois Lavoieta edellä. Näiden miesten väliin sopi vielä Tom Smallwood kolme pistettä Oden takana. Tom oli siis viimeinen jatkoon päässyt keilaaja.

– Hieman liikaa pakottamista ja arsenaali on myös liian pieni. Tuntui että ei ollut mitään mihin vaihtaa. Toki hieman kokeiltiin. En tiedä mistä tuon 4n jonon taioin. Otetaan vastaan. Nyt pelataan ”House moneylla”. Katsotaan miten käsi/kroppa jaksaa. Kohta on kauden sarjat tuplaantuneet, Osku kertoili pelin jälkeen.

Tomas Käyhkön päivä oli kohtalaisen hyvä, mutta isojen poikien kanssa kohtalainen ei piisaa. Kolme ensimmäistä sarjaa, 205, 216 ja 231 nostivat Tomaksen sijalle 32 ja kavensivat eron karsintarajaan 26 pisteeseen. Neljäs sarja alkoi hyvin parilla tuplalla, jonka jälkeen jääneen ison 3-4-6-7 reiän Käyhkö taitavasti paikkasi. Ysiruudun 4-9 jäi paikkaamatta ja sitä myötä sarjaan kertyi vain 199. Sijoitus parani tuollakin parilla paikalla, mutta raja karkasi 41 pisteen päähän. Viidenteen sarjaan Tomas löysi kaatojyvän, mutta niiden väliin jäi pari kertaa palikoita, joista yksi oli 2-10, josta tuli tyhjä. Lopun neljä kaatoa nostivat sarjaksi 224 ja hän otti Palermaan lähes kiinni, vain viiden pisteen päähän ja 30 pisteen erolle rajasta. Viimeiseen tarvittiin siis isoa peliä. Ikävä kyllä sellaista ei tullut, kun neljänteen ruutuun jäi 2-4-8-10 tyhjä. Tuplan Tomas siihen perään värkkäsi, mutta ei sen enempää. Sarjaan syntyi tulosta 194 ja viimeiseen blokkiin 1271 (211,8). Koko karsinnan tulos Käyhköllä oli 122 päälle parin (206,8) ja sijoitukseksi jäi 32. Eroa Smallwoodin miehittämään viimeiseen jatkopaikkaan jäi 39 pistettä.

– Ei aivan riittänyt. Ekaan blokkiin kaatui peli. Siinä oli huonoa paikkaamista ja en pelannut uretaanilla oikealla tavalla ja vaihdoin liian aikaisin pois. Kaks vikaa blokkia oli ihan kelpo keilaamista, vaikka muutama huono heitto tuli vääriin paikkoihin, Tomas manaili.

– Lauantaina on liigapeli telkkarissa. Viime kierroksella varmistui jo jatkopaikka syyskuun kuuden parhaan finaaleihin, niin ei varsinaisesti ole kovin tärkeä matsi. Nyt nautitaan vähän vapaasta ja maanantaina lento kotiin, hän kertoili jatkostaan.

Karsinnan ykköseksi keilasi You Tube-kuuluisuus Brad Miller, jonka ei pitänyt kisassa keilata lainkaan. Miller jäi maanantain esikarsinnassa sijalle 12 ja siten ulos kilpailusta. Keskiviikkoaamuna hän kuitenkin kuuli, että kilpailusta oli kaksi pelaajaa jäänyt pois ja että hänelle olisi sittenkin paikka parhaiden joukossa. Brad, jota kutsutaan hiustyylinsä mukaan nimellä ”Bald Eagle”, Kalju Kotka, käytti tilanteen hyväkseen ja keilasi hurmiossa 18 sarjaa tulokseen 4024 (223,6). Sivistyksen vuoksi mainittakoon, että bald eagle viittaa Yhdysvaltain kansallislintuun valkopäämerikotkaan, joka ei ole kalju lainkaan. Mutta kuulostaahan tuo lempinimi komealta. Toiseksi kipusi EJ Tackett tuloksella 3997 ja kolmas oli Matt Ogle 3997. Hallitseva mestari Jason Belmonte löytyy sijalta 13.

Karsinta on ohi, mutta urakka ei edes puolivälissä. Jatkoon selvinneet miehet keilaavat täyden round robinin, siis vielä 24 sarjaa ja pelipisteiden lisäksi tarjolla on 720 pistettä voittobonuksia, joten kuka tahansa voi kiivetä mukaan viiden parhaan porraspeliin. Palermaan ero viidenteen tilaan on ”vain” 171 pistettä. Hyvin ehtii…

RR-kierros keilataan kolmessa kahdeksan sarjan osassa. Ensimmäinen keilataan torstaina aamuyöllä, toinen torstai-iltana ja viimeinen perjantain aamuyönä. Viiden parhaan porraspeli keilataan sunnuntaina klo 20 alkaen. Näin siis Suomen aikaa.