Tiistaina alkava U.S. Open on oikea vanhan ajan kisa, jolla on pitkä historia. Ensi kerran kilpailu keilattiin vuonna 1941. Alkuvuosikymmeninä kilpailun järjesti Yhdysvaltain keilahalliyhdistys BPAA, mutta jo useamman vuoden järjestelyt on hoitanut USA:n keilailuliitto USBC.

U.S. Openin pelimuoto edustaa myös mennyttä aikaa: Kolme kahdeksan sarjan karsintablokkia, jonka jälkeen 32 parasta keilaa vielä neljännen blokin. Noiden 32 sarjan perusteella 24 keilaajaa kärjestä pelaa täyden round robinin ja kaikkiaan 56 sarjan jälkeen viisi parasta menee TV-finaaliin. Tuuri ei siis varmasti vaikuta tuloksiin, vain parhaat ja kestävimmät pärjäävät. Kehitystä pelitavassa on tapahtunut niin, että nykyisin kukin karsintablokki keilataan eri olosuhteessa entisen kuuluisan 50 jalkaa pitkän täysin tasaisen hoidon sijaan. Neljännestä blokista lähtien loppuun asti keilataan neljännellä hoidolla. Tätä kirjoitettaessa hoitoja ei ole vielä netissä julkaistu.

Voittajien listalta löytyvät tietysti kaikki lajin suuruudet. Eniten voittoja on saavuttanut vastikään eläköitymisestään ilmoittanut Pete Weber, viisi kertaa. Hänen isänsä Dick Weber voitti U.S. Openin neljästi 60-luvulla. Neljä voittoa löytyy myös Don Carterin vyöltä. Hallitseva mestari on Australian Jason Belmonte.

Suomikin on saanut osansa menestyksestä tässä turnauksessa, tietenkin Mika Koivuniemen ansiosta. Mika voitti U.S. Openin uransa toiseksi titteliksi vuonna 2001. Kun hänen ensimmäisensä oli 2000 Masters, tuli lempinimeksi ”Major Mika”. Koivuniemi oli U.S. Openin porraspelissä mukana kaikkiaan viisi kertaa. Kerran hän voitti, hävisi kahdesti loppuottelun, molemmat Norm Dukelle, ja oli kerran neljäs. Osku Palermaa pääsi porraspeleihin amatööristatuksen omaavana nuorukaisena vuonna 2004. Tuolloin kisa päättyi heti tappioon Walter Ray Williams Jr:a vastaan. Ehkä tänä vuonna Ode pääsee pidemmälle, kun WRW on pois tieltä eläköitymisen vuoksi.

Karsinta alkaa klo 18.00 Suomen aikaa tiistaina ja jatkuu kolme päivää. Jatkopelit keilataan perjantaina ja lauantaina ja TV-porraspeli sunnuntaina.

 

Pekka Korpi

USBC:n U.S. Open sivustolle