Ballmaster Openin karsinta sai uuden kärkinimen, kun ruotsalaiskeilaaja Rasmus Edvall keilasi huippupisteet 1483, minkä lisäksi hän keilasi myös turnauksen ensimmäisen 300 pisteen sarjan kuitaten sillä itselleen 2000 euroa. Edvallin maamies, PBA-tähti Jesper Svensson oli iltaerän toinen tuloksella 1426. Illan ilonaiheita oli myös nuoren Luukas Väänäsen nappisuoritus.

Torstaina molemmissa karsinaerissä nähtiin iso määrä ulkomaalaisia huippukeilaajia. Klo 18.00 alkanut iltaerä alkoi ryminällä, kun Rasmus Edvall aloitti turnauksensa 300 pisteen sarjalla. Koska kyseessä oli tämän vuoden Ballmaster Openin ensimmäinen täydellinen sarja, kuittasi Edvall samalla itselleen kahden tuhannen euron ekstrapalkinnon.

– Tuon enempää ei voi toivoa. Olin siinä hieman hermostunut ja siihen sarjaan tulikin vähän hätiköityjä heittoja, mutta onneksi kaatoja tuli, Edvall sanoi leveä hymy kasvoilla erän päätteeksi.

Erässä nähtiin myöhemmin myös toinen 300 pisteen sarja, kun niin ikään ruotsalainen Markus Jansson onnistui neljännessä sarjassaan täydellisessä pelissä. Jansson oli lopulta erän viides tuloksella 1386.

247 keskiarvolla kuusi sarjaa keilannut Edvall näytti läpi erän vakuuttavalta ja hän sanoikin tunteneensa tekemisenä itsevarmaksi.

– En itseasiassa tehnyt juurikaan muutoksia, vaihdoin vain hieman pelipaikkaa sarjojen aikana. Tein vain sitä mitä osaan ja koitin asennoitua sen mukaisesti. Ballmaster Openiin tuleminen on meille ruotsalaisille tavallaan perinne ja on hienoa olla täällä taas kisaamassa.

Radoilla katseet käänsi myös Jesper Svensson. Kymmenen titteliä ammattilaiskiertue PBA:ssa voittanut 26-vuotias tähtikeilaaja oli jo ennakkoon yksi voittajasuosikeista tämän vuoden turnauksessa. Eivätkä odotukset ainakaan laske, sillä Svensson oli Edvallin jälkeen iltaerän toiseksi vahvin keilaaja lukemin 1426. Viiden sarjan jälkeen isompaankin tulokseen oli hänellä mahdollisuus, mutta päätössarjaan Svensson keilasi illan heikoimman tuloksensa 206.

Suomalaisittain iltaerän isoin ilonaihe oli vasta 16-vuotias Luukas Väänänen. Jo aiemmin karsinnassa Väänänen on osoittanut hyvää tekemistä, mutta nyt nuorukainen teki todellisen nappisuorituksen olemalla erän kolmas tuloksella 1425. Väänäsen hermot kestivät kovassa paikassa ja viimeiseen sarjaan hän onnistui tekemään ison sarjan 251.

– Kyllähän ennen sitä viimeistä sarjaa mietti, ettei tässä riitä pieni sarja. Siihen kun sai alkuun neljän kaadon jonon ajattelin, että nyt vaan rauhassa loppuun ja siihen tulikin hyvää tulosta loppuun, nuori joensuulaiskeilaaja kertoi.

Kova työ palkittiin. 16-vuotias Luukas Väänänen keilasi itsensä loppukilpailuun.

Väänänen teki oikeita muutoksia pelinsä aikana. Ensimmäiseen kahden heikomman sarjan jälkeen hän vaihtoi palloa ja se oli oikea päätös. Kolmanteen sarjaan tulikin iso tulos 279.

– Eilen tuli Helmisen Jounilta kolme uutta palloa. Tänään päivän ensimmäisessä erässä kokeilin niitä ja vaihdoin uudestaan juuri tuossa iltaerän toisen sarjan lopussa ja sen avulla sain pelastettua pelin, Väänänen iloitsi.

Torstain iltaerän kaikki tulokset 

Päivän karsintaerässä myös tukku kovia tuloksia

Ennen iltaerää pelattiin Ballmaster Openin 10. karsintaerä, jossa mukana oli iltaerän tavoin runsaasti ulkomaalaisia huippukeilaajia. Erän pisimmän korren veti kuitenkin Teemu Putkisto, joka kasasi muhkean pistesaaliin 1450. Putkisto päätti erän kolmeen loistavaan sarjaansa 238, 259 ja 267. Hän on nyt karsinnan neljännellä sijalla.

– Lopussa alkoi rullaamaan, niin sitten antoi mennä vaan. Paljon oli tänään myös huonoja heittoja, kun ei paljoa ole tullut keilattua. Tali on tuttu halli ja täällä usein palaset loksahtavat kohdilleen. Tänään annettiin pallon tehdä töitä, enkä lähtenyt liikaa repimään ja se toimi.

Kesällä hän pelannut vain pikkukisoja ja tämä oli ensimmäinen iso turnaus myös Putkistolle.

– Osasin ennustaa päälle 1300 pisteen suoritusta, mutta ihan näin isoa tulosta en odottanut. Nyt sattui hyvä päivä ja toivottavasti loppukilpailussa jatkuu sama, hän sanoo.

Katso Putkiston haastattelu kilpailujärjestäjän YouTube-kanavalta

Isoon tulokseen ylsi myös Santtu Tahvanainen, joka ilmoitti itsensä mukaan karsinnan kärkituloksiin lukemilla 1428. Erän kolmas oli Tanskan Mik Stampe, joka heitti viidenteen sarjaansa 290 ja kuuden sarjan tuloksen 1412.

– Hyvä pallonvaihto oli tänään kaiken avain. Minulla oli mukana useita palloja ja hain toimivaa ratkaisua. Vaihdot onnistuivat nappiin ja löysin oikeat välineet, minkä lisäksi löysin myös radoilta itselleni hyvän tilan se sellaisen alueen, josta tykkään muutenkin pelata, Stampe kuvaili.

Myös Tanskassa koronavirus on rokottanut rankasti myös keilailua, eikä Stampekaan ole päässyt osallistumaan juurikaan kilpailuihin.

– Luoja, että tämä tuntuukin hyvältä, kun meillä ei ole pitkään aikaan päässyt pelaamaan isoja turnauksia. Olen harjoitellut paljon, mutta Tanskassa meillä ei ole hetkeen ollut turnauksia ja olen osallistunut tänä vuonna vain yhteen kilpailuun ja sekin oli pieni yhden päivän turnaus.

Kimmo Lehtonen on myös kovassa iskussa. Jo aikaisemmin karsinnassa avauspäivänä 1407 keilannut maajoukkueratsu paransi torstaina tulostaan, vaikka aluksi tahti ei näyttänyt kovalta. Viimeisiin sarjoihin isot lukemat 239,  248 sekä 279 ja Lehtoselle pisteet 1411. Päiväerässä nähtiin myös viides yli 1400 pisteen tulos, kun Linus Boström keilasi loppukilpailuun riittävät lukemat 1401.

Torstain päiväerän kaikki tulokset 

Jännitys tiivistyy Ballmaster Openin karsinnassa heti huomenna perjantaina. Ohjelmassa on kolme karsintaerää klo 10.00, klo 14.00 ja klo 18.00.

Tulokset  

Kilpailujärjestäjän sivut 

Peliajat