27 seniorimiestä osallistui sunnuntain finaaliin Tuusulassa. Päivän aikana tehtailtiin hyviä sarjoja, myös kolme kertaa 300-sarja. Finaalissa Santtu Juutilainen voitti seurakaverinsa Jarmo Sinilaakson 505-465. Välierässä Sinilaakso voitti Jarmo Ahokkaan 481-449.

Viisi pelaajaa oli jäänyt pois finaalista, joten 27  kilpailijaa pelasivat aluksi kahdeksan sarjaa amerikkalaisittain aloittaen nollilta. Sen jälkeen jatkettiin jokainen jokaista vastaan bonuksin ja päälle kolmen parhaan pudotuspelit.

Miesten finaalin tulosseuranta

Lähes koko päivän ajan kolmen parhaan joukossa kulkenut Santtu Juutilainen keilasi itsensä suoraan finaaliin round robinin viimeisessä sarjassa.

– Round robinin alussa hävisin koko ajan hyvillä sarjoilla. Mietin että ihan sama, kunhan tulee hyviä sarjoja. Kyllä ne muutkin sitten saa selkäänsä jossakin vaiheessa. Pitkä peli, jos pysyy kolmen sakissa niin se riittää. Se onnistui, Santtu huokasi tyytyväisenä.

Saavutettu mestaruus taisi olla hieman yllätyskin?

– En ihan aamulla herätessä ajatellut että mestaruus tulee. Toinen jalka on ollut kipeä ja pelkäsin kestääkö se pelaamista. Onneksi kesti. Pelit meni hyvin, vaikka olen heittänyt vähän. Välillä oli tietyillä radoilla ongelmia, tuntui että saa osumaa mutta keppi ei lähde. Sitten täytyi miettiä miten sen saa ratkaistua. Kyllä ne eväät sieltä sitten löytyi, ei tää kenttä nyt niin vaikea ollut. Nyt edessä SM-kisat ja firma EM-kisat, sen jälkeen kesä kuluu rakentaessa, suunnitteli Santtu.

Tässä uutisessa seurasimme päivän etenemistä.

Ensimmäinen osuus 8 sarjaa

Miesten päivän ensimmäinen erä näytti, että jos tänään mielii päästä jatkoon kahdeksan parhaan joukkoon, aika kovaa tulosta saa tehdä. Lähes koko erän kärjessä ollut Sami Javanainen jarrutteli viimeisessä sarjassa jääden alle kahdensadan. Sillä hän tipahti erän kolmanneksi tuloksella 1844. Kari Hurri livahti ohi toiseksi neljän pisteen erolla. Kärkipaikan nappasi viimeisen sarjan jälkeen Marko Meriluoto tuloksella 1860 (ka 232,50).

Ensimmäisen erän jälkeen kahdeksannen tulos on 1756. Toisessa erässä jatkopaikkaa lähtee metsästämään 15 keilaajaa.

Erien välissä jaettiin pari- ja joukkuemitalit.

Kultaa Pinjets Jukka Mäenpää, Sami Luoto, Mika Luoto ja Petri Rapeli.
Hopeaa BC Story Santtu Juutilainen, Jarmo Sinilaakso, Niko Haldén ja Esa Rantala.
Pronssia Bay Jarmo Ahokas, Pertti Salminen, Pasi Pöllänen ja Harri Heikkilä

Seniorien parimitalistit: hopealla BC Story Santtu Juutilainen ja Jarmo Sinilaakso, kultaa Pinjets Sami Luoto ja Mika Luoto, pronssille RäMe Seppo Eskolin ja Ari Halme

Toisen erän toisessa sarjassa nähtiin harvinaisuus. Rataparilla 1-2 keilattiin ensimmäisessäkin erässä hyviä sarjoja, mutta ei ihan näin hyviä. Parina pelanneet Seppo Eskolin ja Jarmo Sinilaakso latoivat kyseisellä rataparilla kaatoja vuoron perään. Seppo pääsi lopettamaan sarjan ensiksi, kertaakaan ei jäänyt ja tuloksena viikonlopun ensimmäinen 300-sarja. Jarmo ei tuosta hämmentynyt vaan latoi myös lopun umpeen. Päivän toinen 300-sarja oli tehty.

Kolmanteen sarjaan samalla rataparilla Sami Päiväniemi aloitti kymmenen jonolla, mutta 11 heitto jätti keiloja pystyyn. Samaan aikaan Petri Mannonen nakutti 12 kaatoa rataparilla 5-6 ja teki päivän kolmannen 300-sarjan.

Kuvassa Petri Mannonen, Seppo Eskolin ja Jarmo Sinilaakso.

Kamppailu jatkopaikoista oli tiukkaa. Lopulta ensimmäisestä erästä pääsi jatkoon vain yksi, erän ykkönen Marko Meriluoto. Kaikki muut jatkajat tulivat toisesta erästä, jonka paras oli Seppo Eskolin 1963 (ka 245,38). Viimeisen jatkopaikan lunasti Sami Päiväniemi tuloksella 1853 (ka 231,63). Edelle seitsemänneksi kiri itsensä 278 viimeisen sarjan keilannut Jarmo Ahokas. Sijalla yhdeksän eli ensimmäinen ulkona oli viisi pistettä vähemmän keilannut Kari Hurri.

Round robin

Ensimmäisen sarjan jälkeen komennon otti Santtu Juutilainen, joka piti kärkipaikkaa hallussaan kunnes neljännen sarjan jälkeen kärkeen kapusi kaikki neljä peliä voittanut Jarmo Ahokas. Muut kaksi pudotuspelipaikkaa oli jaossa, kunnes kuudennen pelin jälkeen niihin tarrautui Santtu Juutilainen ja Jarmo Sinilaakso.

Viimeisessä pelissä vastakkain olivat Jarmo ja Jarmo, Ahokas ja Sinilaakso. Eroa ensimmäisen ja kolmannen sijan välissä oli vain 25 pistettä. Juutilainen toisena 25 pistettä Ahokasta jäljessä. Viimeisessä pelissä oli panoksena pudotuspelien piikkipaikka.

Ahokas oli tekemässä isoa sarjaa, kun kymppiruutuun jäi hyvästä lyönnistä ysikeila pystyyn. Sen myötä hän hävisi ottelun Sinilaaksolle. Juutilainen täräytti lukemat 259. Voittonsa myötä hän nousi kärkeen tuloksella 3709.  Toiseksi Ahokas 36 pistettä jäljessä ja kolmantena pudotuspeleihin Sinilaakso 70 pistettä jäljessä kärkeä.

Pudotuspelit

Välierässä Sinilaakso teki ensimmäiseen sarjaan kaksi yhden keilan missiä, Ahokas vain yhden puhkaisun. Ero Ahokkaan hyväksi 16 pistettä. Toisessa sarjassa Sinilaaksolle jäi iso reikä toiseen ruutuun ja Ahokas pääsi kasvattamaan eroa tekemällä triplan toisesta ruudusta alkaen. Sinilaakso aloitti kaatoputken heti kolmannesta ruudusta ja kavensi eroa kun Ahokas ei saanut kaatoja jonoksi asti. Ysiruudussa Sinilaakso meni jo ohi kaatojonon jatkuessa. Ahokas oli valinnut lopetuksen Sinilaaksolle. Ahokas ei saanut kymppiruutuun kaatoa, joten avaimet oli Sinilaakson käsissä. Kymppiruudun ekalla heitolla pallo pesään ja kaato. Loppu umpeen ja voitto Sinilaaksolle tuloksella 481-449.

Finaalissa vastakkain seurakaverit Santtu Juutilainen ja Jarmo Sinilaakso. Jarmo aloitti ensimmäisen ruudun paikon jälkeen kaatoiloittelun, joka päättyi kymppiruudun stereoihin. Juutilainen teki paikon toiseen ruutuun ja kaatojonoa siitä alkaen. Ysiruutuun kuitenkin tuli tyhjä. Loppujonon myötä ero ensimmäisen sarjan jälkeen oli vain 6 pistettä Sinilaakson hyväksi.

Toisessa sarjassa molemmilla oli vain yksi paikko ja muut kaatoja kun oli pelattu seiskaruutuun asti. Sitten Sinilaaksolle pamahti 7-10 reikä kasiruutuun. Sen jälkeen hän ei saanut kaatoja ja heitti vielä kymppiruutuun seiskasta ohi. Vastaavasti Juutilainen heitti ehjää loppuun ja nappasi Suomen mestaruuden 505-465.

SKL lähetti finaalit suorana lähetyksenä YouTube-kanavallaan, voit katsoa jälkilähetyksen täältä:

SKL:n YouTube-kanava

Teksti ja kuvat: Tiina Viljakka