Reija Lundén keilasi näytöstyyliin seniorien Suomen mestariksi. Finaalissa hän voitti Krista Pölläsen 536-456. Kolmanneksi sijoittui Jaana Taavitsainen.

Seniorien Suomen mestaruus on Reijalle jo kuudes. Ensimmäisen mestaruuden hän keilasi heti 2017 kun ikä riitti seniorien kisoihin. Sen jälkeen vain yhtenä vuonna hän on ollut mitalien ulkopuolella. Nyt saavutettu mestaruus oli kolmas peräkkäin.

– Pelasin kahdella pallolla koko päivän. Fressin jälkeen oli aina vähän hankaluuksia kun perä nappasi kiinni. Kun saatiin vähän harjoitusheittoja alle niin tuli mukavaa simmiä. Odotinkin että tulostaso on korkea ja pitää heittää paljon. Varsinkin kun Krista vastassa finaalissa, silloin tietää että pitää heittää vielä kovempaa, sanaili Reija vieressä seisovalle Kristalle.

– Päivän alussa ei ollut ajatus mukana kun on ollut kaikkea muuta kuten junnujen EM-kisajuttuja, joku ärsytti monta sarjaa. Sitten sain fokuksen tähän pelaamiseen ja alkoi tulla tulostakin. Nyt hyvän päivän jälkeen voi kääntää ajatukset sitten kohti junnujen kisoja, juniorien EM-joukkueen joukkueenjohtajana toimiva Reija päätti.

Round robinin jälkeen kärkipaikalla ollut ja hopealle sijoittunut Krista Pöllänen oli osittain tyytyväinen hopeamitaliinsa:

– Viime vuonna hävisin finaalissa myös Reijalle, vähän samaan tyyliin. Tänä vuonna oli kyllä hyvää yritystä, pysyin suunnilleen mukana. Toisessa sarjassa tuli huonoa heittoa, tämä on aika otollinen olosuhde aika monenlaiselle suoritukselle. Tulostaso oli korkea, kuten etukäteen epäilin. Odotin että finaalin olisi voinut voittaa jopa alle 500 pisteen tuloksella, mutta ei näköjään, iloinen Krista kertoi finaalin jälkeen.

– Aloitin kauden tuossa kuukausi sitten ja menin seniorien valtakunnansarjoihin tuuraamaan. Samalla päätin sitten näihinkin kisoihin osallistua. Vielä on Lahden No urethane open ja naisten SM-kisat edessä, sitten voikin keskittyä kesään frisbeegolfin parissa, suunnitteli Krista lopuksi.

Naisten finaalin tulosseuranta

Tässä uutisessa seurasimme päivän etenemistä.

Kaksi keilaajatarta on jäänyt pois finaalista, joten 10 kilpailijaa pelaavat aluksi kuusi sarjaa amerikkalaisittain aloittaen nollilta. Kahdeksan keilaajaa jatkaa sarjan jokainen jokaista vastaan bonuksin, voitosta 30 pistettä ja tasapelistä 15 pistettä.  Pisteet seuraavat mukana aina pudotuspelien alkuun saakka.
Tämän jälkeen on selvillä kolme parasta keilaajaa, jotka jatkavat nollilta pudotuspeleihin.

Finaalin ensimmäinen osa

Kahdeksan parhaan joukko näytti olevan selvillä ennen viimeistä sarjaa kun kahdeksannen ja yhdeksännen pelaajan ero oli 55 pistettä. Vaan tiukaksi meni. Kahdeksantena olleen Sanna Ohrimovitschin peli kärsi rei’istä eikä tulosta tullut viimeiseen sarjaan kuin 136. Yhdeksäntenä ollut Minna Uosukainen kiri eroa kiinni ruutu ruudulta ja meni lopulta ohi 11 pisteellä paikattuaan kymppiruutuun 3-10 reiän. Minna viimeinen jatkoon menijä.

Kuuden sarjan jälkeen johtoasemaa pitää hienolla 280 sarjalla aloittanut Jaana Taavitsainen tuloksella 1381. Toisena 261 sarjalla aloittanut Krista Pöllänen, eroa 46 pistettä.

Nyt aloitetaan round robin. Muut mukana olevat pelaajat ovat Sari Ohrimovitsch-Tyynelä, Reija Lundén, Tuula Tamminen, Satu Vehmas ja Niina Koutonen.

Ratahoidon aikana jaettiin pari- ja joukkuekilpailun mitalit.

Joukkuekilpailun kultamitalit jaettiin X-Company Lappeenranta joukkueella Sanna Ohrimovitsch, Tarja Taipale, Mervi Mäkitalo ja Sari Ohrimovitsch. Hopealle ylsivät Hyvinkään aCat joukkueella Tuula Tamminen, Kirsti Tuominen, Taru Jokinen ja Pirjo Harkivi (ei kuvassa).

Parikilpailussa hopealle Rauman Smash Jaana Taavitsainen ja Niina Haavisto (ei kuvassa). Kultaa pokkasivat Sanna Ohrimovitsch ja Sari Ohrimovitsch-Tyynelä. Pronssimitalit saivat Tuula Tamminen ja Kirsti Tuominen.

Round robin

Round robinissa saatiin uusi kärkinimi. Krista Pöllänen siirtyi kärkeen kolmannen sarjan jälkeen ja sitä myöden suoraan finaaliin.  Kristan seitsemän sarjan upea tulos 1642 (ka 234,57). Jaana Taavitsainen joutui luovuttamaan kärkipaikan ollen toinen, 45 pistettä kärjestä.

Kolmannesta pudotuspelipaikasta käytiin kiivas taistelu. Neljäntenä ollut Reija Lundén kampesi Sari Ohrimovitsch-Tyynelän ohi neljännen sarjan jälkeen. Ero näiden kahden välillä ennen kuudetta peliä oli vain 10 pistettä Reijan hyväksi. Kuudennessa pelissä ladyt pelasivat vastakkain, siinä Reija otti voiton 214-204 ja tarrasi pudotuspelipaikkaan kiinni. Viimeisessä pelissä heidän ero vain kasvoi, joten Reija kolmantena pudotuspeleihin.

Välierässä vastakkain asettuvat Jaana ja Reija. Kahden sarjan yhteistulos ratkaisee kumpi matkaa finaaliin Kristaa vastaan.

Pudotuspelit

Välierän ensimmäinen sarja alkoi tunnustellen, Jaana heitti kaksi kertaa kympistä ohi. Reijalle jäi toiseen ruutuun 7-10 reikä. Kahden ruudun jälkeen Reijalla keilat kaatuivat paremmin ja hän otti lopulta 31 pisteen etumatkan.

Toisen sarjan Reija aloitti vakuuttavasti viiden jonolla, sitten jäi hyvästä osumasta ysikeila pystyyn. Jaana ei pystynyt vastaamaan, hänelle jäi yhtä keilaa pystyyn, vain muutama kaato sinne tänne. Niinpä Reija lasketteli selkeään voittoon kahden sarjan yhteistuloksella 464-370.

Krista aloitti finaalin triplalla, jonka päälle jäi 2-4-10 reikä. Reija vastasi aloittaen neljän jonolla. Eroa sarjan puolessa välissä oli 23 pistettä Reijan hyväksi. Krista aloitti kaatojonon kutosruudusta ja Reijan tehdessä neljän jonon loppuun ero kaventui kahteen pisteeseen ensimmäisen sarjan jälkeen (257-255).

Toiseen sarjaan Reija teki päättäväisesti triplan alkuun. Nelosruudun paikon jälkeen alkoi uusi kaatojono. Krista sen sijaan sai ensimmäisen kaadon vasta kuutosruutuun ja jatkoi jonoa kunnes kymppiruudussa jäi yksi keila pystyyn. Reija sen sijaan jatkoi kaatojononsa loppuun asti tehden huikean sarjan 279. Yhteistuloksella 536-456 Reijalle kolmas peräkkäinen seniorinaisten Suomen mestaruus.

Pertti Tapola ja Timo Palermaa selostivat lähetystä Tuusulan keilahallista, voit katsoa jälkilähetystä:

SKL:n YouTube-kanava

Teksti ja kuvat: Tiina Viljakka