PBA:n iso kisa etenee hiljalleen. Ensimmäinen viidestä aluefinaalista on pelattu ja siellä ykkössijoitettu Anthony Simonsen otti vakuuttavasti paikan kuukauden päästä pelattavaan valtakunnalliseen loppukilpailuun.

Läntisen alueen, kuten kaikkien muidenkin, finaali pelattiin viiden keilaajan porraspelinä Jupiterissa, Floridassa. Loppuottelussa 24-vuotias Simonsen, joka on PBA:n nuorin major-voittaja, kohtasi yllättävän vastustajan. 29-vuotias Kris Koeltzow ei ole päätoiminen keilaaja, vaikka alalla toimiikin. Hän on keilahallin pääratamestari Coloradosta. Mies keilasi ensimmäistä kertaa televisiossa ja eteni loppuotteluun voittamalla kolme edellistä sarjaa. Molemmat miehet aloittivat kaadoilla, sitten Koeltzowille jäi seiska hyvästä lyönnistä, jo kolmannen kerran näissä porraspeleissä. Kun Simonsen teki tuplan, jäi Koeltzow ensimmäistä kertaa takaa-ajajaksi näissä peleissä. Simonsenille jäi kuitenkin kymppi kolmosruutuun ja Koeltzow nousi tuplallaan pisteen johtoon. Simonsen otti taas komennon tuplallaan ja eroa syntyi viidennessä ruudussa. Koeltzow heitti päivän ensimmäisen huonon heiton, aivan nokkaan. Tuurilla pystyyn jäi vain kuutoskeila, josta tuli helppo paikko. Simonsen jatkoi kaatojaan, kaksi lisää ja ero lisääntyi. Oikea rata tuntui kuivuvan liikaa Koeltzowille, hän heitti taas aikvan nenään, nyt ei armoa tullut, vaan pystyyn jäi viiden keilan reikä ”kreikkalainen kirkko”, 4-6-7-9-10. Homma ratkesi siihen ja Simonsen rallatteli kaatoja toisensa perään, loppuun saakka ja kirjasi voittosarjaksi 279. Vastustaja jäi lukemaan 205.

Ensimmäisessä ottelussa Koeltzow kaatoi Darren Tangin pistein 269-245. Ratkaiseva ero syntyi jo toisessa ruudussa, kun Tang sipaisi kymppipaikon vasemmalta ohi. Molemmat vetelivät loppuun pitkät jonot, mutta Tang ei saanut kaveriaan koskaan kiinni.

Toisessa ottelussa Koeltsow kohtasi Jacob Butturffin ja lähti tekemään kolmesatasta. Kahdeksan kaatoa tuli, yhdeksänteen ruutuun hyvännäköisestä pesälyönnistä jäi pystyyn seiskakeila. Butturff teki tyhjät isoista rei’istä viidenteen ja seitsemänteen ruutuun ja putosi jatkosta lukemin 213-268.

Kolmannessa matsissa Koeltzow löi luun kurkkuun Wesley Low Jr.:lle alun viiden kaadon jonollaan. Jälleen meno tyssäsi hyvästä lyönnistä jääneeseen seiskaan. Ei kovin tavallista oikeakätiselle. No, ei mies tuota liikaa harmitellut, teki pari kaatoa lisää ja otti loppuottelupaikan pistein 254-226. Low Jr. tuskaili alussa vajaiden osumien kanssa, sai sitten homman sujumaan neljän kaadon verran, muta se oli liian vähän liian myöhään.

Muiden neljän alueen loppupelit televisioidaan viikon välein, ensin lounainen alue, sitten keski-länsi, itäinen ja eteläinen. Valtakunnallinen finaali viiden alueellisen voittajan kesken keilataan helmikuun 21. päivänä. Kaikki nämä pelit ovat nähtävissä Flowbowlingin maksullisella kanavalla.

 

Pekka Korpi

PBA:n sivuille