Suomen joukkue saapui Dubaihin torstaina aamupäivällä, ja vain muutamaa tuntia myöhemmin oltiinkin jo radoilla virallisissa harjoituksissa. Pelaajilla oli luonnollisesti kova rasitus ja väsymys yölennon jälkeen, mutta harjoituksista jäi hyvä maku ja nyt joukkue pääsee ansaitulle levolle.

Mutkattomasti saapuminen hotellille ei sujunut, sillä kilpailujärjestäjä unohti sovitusta aikataulusta huolimatta hakea Suomen joukkueen kentältä. Tilanne saatiin ratkaistua onneksi suhteellisen nopeasti, mutta ennestään pitkä matkustus venyi noin yhdellä lisätunnilla.

Suomen joukkueella jäi aikaa ruokailuun, mutta välittömästi suunnaksi otettiin aivan hotellin läheisyydessä sijaitseva keilahalli Dubai Bowling Center. Ensimmäisenä harjoitteli naisten joukkue puolentoista tunnin ajan valmentajien Jarmo Ahokkaan ja Heli Turjan kanssa. Tämän jälkeen oli miesten vuoro päästä radoille.

Naisten joukkueessa keilaavat Eliisa Hiltunen, Peppi Konsteri, Mila Nevalainen ja Ani Juntunen, joka keilaa toista kertaa naisten MM-kilpailuissa. Juntunen oli mukana, kun kilpailut järjestettiin edellisen kerran 2019.

– Tosi hyvin meni harjoitukset ja rataolosuhde täällä on selkeä ja hyvä. Varmasti se tulee tässä muuttumaan tässä ennen kisojen alkamistakin, mutta hyvältä tuntui tänään. Edellisistä kisoista on jo jokunen vuosi aikaa, vaikka ei tunnukaan siltä, Juntunen sanoo viitaten korona-aikaan, joka on pitänyt keilailun arvokilpailut tauolla pitkään.

Mila Nevalainen, Peppi Konsteri, Ani Juntunen ja Eliisa Hiltunen.

Juntunen kertoo Suomen matkan edenneen hyvin kyydin odottamisesta huolimatta.

– Siinä otettiin ihan rennosti, vaikka vähän nälkäkiukun puolelle meinasi mennä. Muutenhan matka eteni hyvin. Nyt harjoittelun jälkeen kyllä väsyttää. Onneksi vielä huomenna harjoitellaan ja niissä treeneissä tulee varmaan vielä enemmän ideaa tekemiseen levänneenä.

Sellainenkin muutos on vielä edessä, että huomiseksi keilahallissa vaihtuvat vielä keilat täysin uusiin, mikä sekin varmasti tuo oman muutoksensa pelattavuuteen.

Ensimmäistä kertaa naisten MM-kisoissa ovat junioreiden arvokilpailuissa aiemmin mainetta niittäneet Mila Nevalainen ja Peppi Konsteri.

– Tänään ehkä keskityttiin enemmän heittoon ja huomenna katsotaan enemmän pelilinjoja. Itsekin huomaan väsymyksen painavan, mutta huomiseksi ladataan hyvin, että saadaan huomenna mahdollisimman paljon irti. Halli tuntuu hyvältä, ja mukava huomata, ettei vauhtiradoissakaan ole mitään ongelmia. Pysty keskittyä oleelliseen paremmin.

– Hassultahan se tuntuu, että ollaan arvokilpailuissa, mutta viereisillä radoilla ei olekaan enää pelkkiä junioreita. Ja aika hurjaahan se on, että ikää on 17 vuotta ja kuudennet arvokilpailut käynnistymässä. Tästä pitää pystyä myös nauttimaan. Väittäisin, että näissä kisoissa tullaan naisissa näkemään kova taso ja tänne ei voi tulla vain heittelemään. Nyt pitää pystyä olemaan alusta asti hereillä ja keilata viimeiseen asti huolellisesti.

Miesten joukkueessa keilaavat puolestaan Tomas Käyhkö, Juho Rissanen, Niko Oksanen sekä joukkueen kokenein konkari Kimmo Lehtonen, jolla varmasti on tunnetta pelissä, kun kyseessä on Kimmon omien sanojen mukaan viimeiset miesten MM-kisat.

– Treeneissä pelipaikka oli aika selkeästi siellä, mitä odotettiin ja pari palloakin tuossa on, jotka aika varmasti valitaan mukaan peleihin. Pintaa minulla on palloissa vähemmän mitä odotin. Pallot lukevat hyvin rataa.

Lehtonen on luonut aivan mielettömän maajoukkueuran, sillä hän edustaa miesten maajoukkuetta arvokilpailuissa jo viidennellä vuosikymmenellä. 53-vuotias Lehtonen on hyvin tietoinen siitä, miten kilpailuihin valmistaudutaan. Harjoitusten aikana hän kävi yksityiskohtia läpi päävalmentaja Jarmo Ahokkaan kanssa.

– Lähinnä siinä kerron ”Japelle”, miten koen asioita ja mitkä ovat pallon pinnat. Jape sitten katsoo, miten pallo menee keiloissa ja missä kohti rataa pallon vauhti hidastuu. Omat peli-ideat on aika selkeitä, mutta se auttaa, kun asioista puhutaan ääneen. Meillä on se hyvä asia, että valmentaja ymmärtää asioista, Lehtonen nauraa.

Lehtonen nauttii päästessään jälleen MM-kilpailuihin.

– Nyt kun taas täällä ja tapaa tuttuja ihmisiä, niin kyllähän se mieleen tulee, että aika poikkeuksilta uraa on saanut toteuttaa ja täällä kokee olevansa kuin kotonaan. Olen puhunut, että nämä ovat viimeiset miesten MM-kilpailut, niin sekin on oma fiiliksensä tietysti.

Ruotsin joukkuetta ja koko keilailuyhteisöä kohtasi MM-kisojen alla suuri suru Tomas Leanderssonin pitkäaikaisen sairauden väsyttämän poismenon johdosta. Ennen virallisia harjoituksia hallissa kunnioitettiin Leanderssonin muistoa hiljaisella hetkellä.

– Se uutinen vaikutti kyllä itseenkin isosti, kun pikkupojasta asti tunnettu ja pitkä ura yhdessä, Lehtonen huokaa.

Kokenut maajoukkuekeilaaja lähtee MM-kisoihin täysin samoilla odotuksilla kuin aina ennenkin.

– Aina lähdetään voittamaan ja totta kai mitaleja lähdetään hakemaan. Se on aina ollut niin ja näin se tulee olemaan. Tehdään se työ täällä, mikä voidaan tehdä, Lehtonen sanoo.

Nuorin miesten joukkueen pelaaja on puolestaan 23-vuotias Niko Oksanen, joka on kuitenkin jo paljon urallaan kokenut huippukeilaaja hänkin. Oksanen oli samoilla linjoilla harjoituksista muiden pelaajien kanssa.

– Pallot pysyivät radassa enemmän kiinni, mitä odotin, ja se kyllä yllätti. Tietysti se keilojen vaihtaminen vasta paljastaa, miten sitten keilat eri palloilla lähtevät, mutta onneksi ne nyt toivottavasti vaihdetaan huomisiin harjoituksiin vielä.

Suomen koko joukkue harjoitteli pitkän matkustamisen päälle ja otti ensituntuman Dubain MM-ratoihin. Kuvassa Niko Oksanen.

Hymy tulee Oksasen huulille kysyttäessä fiiliksestä olla MM-kisoissa.

– Näitä kisoja on odotettu ja pitkä tauko arvokisoista takana, niin meidän koko joukkueella löytyy latausta. Nyt keilataan mahdollisimman hyvin. Minimaalisilla unilla meni matkustaminen, mutta siihenkin nähden fiilis on hyvä. Nyt lepäämään ja virkeänä huomiseen, jotta ei huomenna enää väsymys paina, Oksanen sanoo.

Kilpailujärjestäjän sivut

MM-kilpailuiden aikataulut

MM-kilpailuiden rataolosuhde