Miesten EM-kilpailuiden singlen ja parikilpailun mitalipelit päättyivät Ruotsin kultajuhliin, kun Markus Jansson voitti singlen Euroopan mestaruuden, minkä lisäksi Jesper Svensson ja James Blomgren voittivat parikilpailun EM-loppuottelussa Kimmo Lehtosen ja Juho Rissasen. Tomas Käyhkö ja Niko Oksanen puolestaan saivat palkintokaappiinsa kaksi pronssimitalia.

Parikilpailun hopea oli Juho Rissaselle ensimmäinen mitali miesten arvokilpailuista. Kotikilpailuihin miesten maajoukkueuransa päättävälle Lehtoselle mitali oli myös iso asia, vaikka suomalaiset taipuivat loppuottelussa Jesper Svenssonille ja James Blomgrenille, jotka pelasivat finaaliin upealla tasolla.

Svensson keilasi loppuottelussa kymmenen kaatoa alusta ja loppulukemat selvästi ruotsalaisten hyväksi 512-382. Lehtonen ja Rissanen pelasivat loistavan parikilpailun ja etenivät loppuotteluun voitettuaan välierässä toisen suomalaisparin Tomas Käyhkön ja Niko Oksasen, joille parikilpailusta pronssia kaulaan. Suomalaisten välinen välierä päättyi lukemiin 450-434.

Käyhkölle ja Oksaselle päivä oli kahdesta saavutetusta mitalista huolimatta raskas, sillä he taipuivat molemmat singlen välierissä, joten molemmille myös singlestä pronssia kaulaan. Käyhkön välierä päättyi Markus Janssonia vastaan 232-197 ja Oksanen taipui Tshekin Jaroslav Lorencia vastaan kirvelevästi 213-209.

Neljä mitalia kahdesta EM-kilpailuiden avausosiosta on hieno saldo Suomen joukkueelle.

– Suomalaisittain ehkä inhottavin skenaario on kohdata joukkuekaverit välierässä. Siinä saimme Lehtosen kanssa hienon taistelun kymppiruutuun ja pääsimme pelaamaan kullasta ruotsalaisia vastaan loppuottelussa, mutta se jäi piippuun tällä kertaa. Mahtava parikilpailu meille joka tapauksessa ja minulle merkitsee paljon, että pääsin tällaista kokemaan lajilegenda Lehtosen kanssa. Aloitimme parikilpailun nihkeästi, mutta nousimme tänne saakka, niin hieno juttu ja hopea tuntuu varmasti huomenna jo paremmalta, Rissanen sanoo.

EM-hopeamitali oli hieno saavutus Kimmo Lehtoselle ja Juho Rissaselle.

Myös Lehtosen summasi päivää positiivisin mielin TV-finaalien päätteeksi.

– Huikea juttu, että pääsimme tähän asti. Ruotsalaiset pelasivat loppuottelun hienosti ja meillä oli alussa haasteita. Ei siinä sen kummempaa. Pirun iso juttu itselleni on tämä mitali. Rissanen sai tästä ensimmäisen miesten arvokisamitalin ja se on hieno homma. Kisat ovat vielä kesken ja lähdetään jatkamaan töitä, Lehtonen sanoo.

Ruotsalaisten kultajuhlat

James Blomgren ja Jesper Svensson olivat yhtä hymyä voittojuhlien keskellä.

Parikilpailun loppuottelussa 289 pistettä keilannut Svensson juhli Blomgrenin kanssa villisti Euroopan mestaruutta.

– Upea fiilis. Eniten iloitsen siitä, että Ruotsin joukkue saavutti kaksi kultaa tänään ja siitä, että pelasimme noin hyvin mitalipeleissä. Blomgrenin kanssa saimme loppuottelussa hyvän alun ja sen jälkeen pelasimme hyvällä itsevarmuudella heitto kerrallaan. Todella hyvä esitys meiltä molemmilta tänään.

Svensson on viihtynyt loistavasti Talissa EM-kilpailuissa.

– Kaikki ovat viihtyneet Suomessa hyvin ja Talin keilahalli on loistava paikka järjestää arvokilpailuita. Täällä on tehty järjestelyissä todella hyvää työtä.

Blomgrenin silmät kostuivat kultajuhlien päätteeksi.

– Aivan mahtava päivä meille ja vaikea kuvailla tuntemuksia. Kaksi kilpailuiden ensimmäistä kultamitalia Ruotsiin ja se on enemmän, mitä olisimme voineet tältä päivältä toivoa. Kimmo ja Juho joutuivat vaikeuksiin loppuottelussa ja meillä puolestaan kulki peli, niin yleensä silloin yhden sarjan finaalissa asiat ratkeavat nopeasti. Euroopan mestaruus merkitse minulle enemmän kuin mikään muu tällä hetkellä, Blomgren kertoi.

Markus Jansson on singlen Euroopan mestari 2022.

Hienosti keilasi myös loistavasti turnauksensa aloittanut Markus Jansson, joka voitti singlen loppuottelussa Jaroslav Lorencin 271-192. Myös Jansson sai rakettimaisen lähdön loppuottelulle ja keilasi yhdeksän kaatoa alusta.

– Olen oikeasti aika sanaton juuri nyt. Varmasti parhaimpia tuntemuksia, mitä urheilusta voi saada. Loppuottelussa keskityin vain jokaiseen heittoon ja onnistuin saamaan kaatoja. Tämä on muutenkin yksi parhaiten järjestetyistä kilpailuista, joissa olen ollut, joten senkin puolesta on hienoa olla täällä EM-kilpailuissa, Jansson sanoo.

EM-kilpailut jatkuvat maanantaina trion kahdella karsintaerällä, jotka pelataan klo 11.00 ja 14.45. Aamupäivän erässä keilaavat suomalaisista Kimmo Lehtonen, Osku Palermaa ja Joonas Jähi. Iltapäivällä radoilla ovat Tomas Käyhkö, Niko Oksanen ja Juho Rissanen.

EM-kilpailuiden aikataulut

EM-kilpailuiden tulokset