Miesten SM-liiga on saatu runkosarjan osalta päätökseen Talin keilahallissa. Kausi huipentuu sunnuntaina pelattaviin mitalipeleihin. Lauantaina päätöskierroksen ja samalla runkosarjan selvä ykkösjoukkue oli Tampereen TKK, joka etenee suoraan sunnuntain loppuotteluun. Välierässä kohtaavat sitä ennen sunnuntaina klo 10.00 runkosarjan kakkonen Varkauden Mainarit sekä lauantaina sarjakolmoskesi itsensä nostanut Helsingin GB.

Miesten SM-liigan tulokset:

Miesten SM-liigan kokonaistilanne

Päätöskierroksen tulokset

Tampereen TKK ei jättänyt jossiteltavaa runkosarjan kuuden kierroksen aikana. Joukkue voitti lopulta kauden 42 ottelustaan 27, ja eroa toiseksi sijoittuneeseen Mainareihin kertyi lopulta 1001 pistettä.

TKK:n joukkueessa keilasivat runkosarjan aikana Jarno Lahti, Petteri Salonen, Markus Lahti, Timo Alho, Ville Häggman, Lauri Kivioja, Markus Heinonen ja Atte Broms.

Lauantaina päätöskierroksella TKK oli myös kierroksen joukkue. Tänäänkin joukkue nappasi viisi voittoa seitsemästä ottelustaan. Markus Lahti oli joukkueensa eniten tulosta tehnyt keilaaja, 7 sarjaan 1529 pistettä.

Hienosti keilasi tänään myös Jarno Lahti, joka pelasi runkosarjassa kaikki 42 ottelua ja oli kaikki ottelut pelanneista keilaajista runkosarjan toiseksi vahvin keilaaja ennen WRB:n Simon Tissarista. Lahti keilasi 42 sarjaa  211,76 pisteen keskiarvolla.

– Tämä on hieno tulos meille, kun pari edellistä kautta on ollut aika hankalaa ja nyt pelattiin jokaisella kierroksella hyvin ilman isompia vaikeuksia. Hyvä joukkue meillä on kasassa ja mukava on onnistua. Myös tämä päätöskierros meni hyvin, vaikka kenttä oli melko haasteellinen tällä päätöskierroksella. Jos pelaajat eivät olleet täällä Talissa hereillä, niin isoja rokotuksia tuli. Meidän joukkueella peli pysyi hyvin kasassa ja saatiin pelattua hyvin, Lahti summasi sekä TKK:n kautta että päätöskierroksen tapahtumia.

Lahti on oikeassa siinä, että haasteita joukkueilla tänään oli ja tulostaso heitteli pitkän päivän aikana. Rajuinta kyyti oli ehdottomasti Seinäjoen WRB:lle. Joukkue oli pelannut ennakko-odotuksiin nähden hienon runkosarjan ja lähti tänään taistelemaan paikasta mitalipeleissä, kun se oli ennen päätöskierrosta kolmannella sijalla. WRB kuitenkin hävisi seitsemästä ottelustaan kuusi ja valahti runkosarjassa lopulta kuudennelle sijalle.

Viime vuoden liigamestari Helsingin GB sen sijaan onnistui nostamaan itsensä kolmannelle sijalle ja pelaa huomenna välierässä toiseksi sijoittunutta Varkauden Mainareita vastaan. Neljänneksi miesten SM-liigassa sijoittui Helsingin Patteri, jolle kausi oli varsin onnistunut.

Jarno Lahti ja TKK jäävät siis odottamaan loppuotteluvastustajaa mielenkiintoisesta välieräparista.

– Hyvin meidän pelaajat kartalla tänään olivat, joten varmasti pelaamme hyvin myös loppuottelussa, mutta paljoa sitä ei ole vielä ehtinyt miettiä. Pieni jännitys on tietysti ja mestaruus merkitsisi meille paljon, kun emme ole pariin vuoteen olleet mitaleilla, Lahti summaa.

Runkosarjan toisessa päässä kaksi viimeistä joukkuetta Lahden Bay ja Turun TPS  matkaavat myöhemmin keväällä pelattaviin liigakarsintoihin, joissa pelaavat kahden liigaseuran lisäksi miesten ykkösen kolmen lohkon kaksi parasta joukkuetta, eli miesten liigakarsinnassa pelaa yhteensä kahdeksan joukkuetta.

Sunnuntaina mitalipelit alkavat Varkauden Mainareiden ja Helsingin GB:n välisellä välieräottelulla klo 10.00 alkaen ja loppuottelu keilataan sen jälkeen. SKL lähettää mitalipelit suorana lähetyksenä YouTube-kanavallaan:

SKL:n YouTube-kanava

Tässä uutisessa seurasimme aikaisemmin päivän etenemistä:

Tulosseuranta

Miesten liigajoukkueiden lopulliset sijoitukset ovat täysin auki, vaikka sarjakärjessä on selvällä kaulalla muihin Tampereen TKK ja toisena Varkauden Mainarit. Kolmannesta sijasta kynsin hampain pitää kiinni Seinäjoen WRB, jonka takana paikkaa mitalipelisijoilla jahtaavat viime vuoden liigamestari Helsingin GB ja loistavan kauden pelannut Helsingin Patteri. Reippaatkin muutokset sarjataulukossa ovat yhden kierroksen aikana mahdollisia, kun seitsemän ottelua pelataan ja keilapisteillä on iso merkitys. Sarjataulukon kaksi viimeistä joukkuetta pelaavat keväällä liigakarsinnoissa.

1. ottelut

Turun TPS aiheutti heti harmaita hiuksia Helsingin GB:lle joka jahtaa neljännellä sijalla paikkaa kärkikolmikossa. Turkulaiset voittivat kovatasoisen ottelun 1166-1090. Upean alun päivälleen sai TPS:n Jonne Kaisku, joka aloitti kierroksen 11 kaadon jonolla ja sarjan pisteet kolme vailla täydellistä, 297.

GB:n onneksi kolmannella sijalla oleva Seinäjoen WRB taipui avausottelussaan Kouvolan All Starsia vastaan, joten ero GB:n ja WRB:n välillä pysyy alle 200 pisteessä tässä vaiheessa. Sarjakärki Tampereen TKK jatkoi heti vahvaa liigakauttaan, kun kaikki sen pelaajat keilasivat päälle parituloksen ja joukkue voitti Lahden Bayn 1106-1032.  Varkauden Mainarit puolestaan aiheutti kolauksen Helsingin Patterin mitalipelihaaveille, ja voitolla Mainarit vankisti kakkossijaansa.

2. ottelut

Helsinkiläisten keskinäisessä kohtaamisessa Patteri otti tärkeän voiton GB:tä vastaan tiukasti lukemin 959-953.  Näin ollen GB on aloittanut päivänsä kahdella tappiolla, mutta niin on myös Baylle hävinnyt WRB, joten taistelu kolmannesta sijasta säilyy tiukkana.

Sen sijaan sarjakärki TKK on aloittanut kierroksen kahdella voitolla, tällä kertaa kaatui All Stars ja tässäkin ottelussa tilanne säilyi loppuun asti tiukkana, loppulukemat 1045-1032 TKK:n hyväksi. Myös sarjan hännillä oleva TPS pelaa viimeistä kierrosta ryhdikkäästi voittaen molemmat ottelunsa Mainareita ja GB:tä vastaan.

Kahden ottelun jälkeen henkilökohtaisissa pisteissä kärjessä ovat TPS:n Jonne Kaisku (501), TKK:n Jarno Lahti (461) ja All Starsin Sebastian Susiluoto (459).

3. ottelut

Kolme ottelua on keilattu ja seuraavaksi pidetään tauko, jonka jälkeen pelataan putkeen jäljellä olevat neljä peliä. Kaksi joukkuetta on voittanut kaikki kolme peliään tänään: TPS ja TKK. Turkulaiset ovat tekemässä hyvää ryhtiliikettä ja ovat voitoillaan nousseet jo sarjataulukossa pois viimeiseltä sijalta, jota pitää nyt Lahden Bay.

TKK:lle hyvä alku on jatkumoa loistavalle kaudelle ja kolmella voitollaan tamperelaiset vain vankistavat asemaansa sarjakärjessä. Eroa toisena olevaan Mainareihin on peräti 1205 pistettä. WRB keräsi heikosti pisteitä TPS:ää vastaan, ja oman ottelunsa voittanut GB nousi nyt sarjataulukossa kolmannelle sijalle, mutta ero joukkueiden välillä on pieni, vain reilut sata pistettä.

Mainittavan arvoinen asia on myös All Starsin hyvä alku päivälle. Joukkue on kerännyt kolmanneksi eniten sarjapisteitä tänään, minkä ansiosta se pitää kuudennella sijalla hyvää turvaväliä kahteen viimeiseen sijaan. Sarjataulukon kaksi viimeistä matkaavat liigakarsintoihin.

TPS:n Samu Valaranta (3s 721) ja Jonne Kaisku (680) ovat kolmen ottelun jälkeen henkilökohtaisten tulosten kärjessä.

4. ottelut

TKK:n voittokulku jatkuu. Tamperelaiset pysyvät voittamattomina Talin lauantaissa, kun joukkue voitti TPS:n, jonka voittoputki puolestaan katkesi nyt. Lisäksi TKK keilasi muhkean pistepotin 1112 TPS:n tasan tuhatta pistettä vastaan. Tasaiseen kovaa suorittamista TKK:n pelaajilla tuntuu olevan, kun tässäkin ottelussa Ville Häggmanin, Lauri Kiviojan ja Markus Lahden yhteispisteet olivat 718.

Sen sijaan Seinäjoen WRB:lle päivä on ollut murheellinen. Kolmannesta sijasta taisteleva joukkue on hävinnyt kaikki neljä otteluaan ja Seinäjokiset ovat nyt tippuneet sijalle viisi. Helsingin GB on tarttunut kolmanteen sijaan tiukasti, kun se voitti edellisessäkin ottelussa All Starsin. Patteri on neljäntenä ja eroa GB:hen on tässä vaiheessa 350 pistettä.  Sarjataulukon toisessa päässä toiseksi viimeisellä sijalla Baylla on matkaa karsintaviivan yläpuolella olevaan All Starsiin 221 pistettä.

5. ottelut

Kaksi ottelua jäljellä ja ratkaisun tuntua alkaa olla ilmassa kolmen kärkijoukkueen osalta. GB voitti ottelunsa TKK:ta vastaan, ja kun Patteri sekä WRB hävisivät omat ottelunsa, on GB:llä kolmannella sijalla jo 550 pisteen kaula neljäntenä olevaan Patteriin. Pahaan saumaan osui heikompi päivä Patterille ja WRB:lle, jotka ovat keränneet toistaiseksi tällä kierroksella vähiten pisteitä.

Itseasiassa WRB:n viisi tappiota tänään ovat tiputtaneet joukkueen jo kuudennelle sijalle, jota jahtaa Lahden Bay, jonka tavoitteena olisi kammeta itsensä pois karsintasijoista. Bayn ja WRB:n välinen ero on ennen kahta viimeistä ottelua 199 pistettä. All Stars on viidennellä sijalla 21 pistettä WRB:tä edellä. Seinäjokilaisilla on lisäksi seuraava ottelu sarjakärki TKK:ta vastaan.

6. ottelut

Runkosarja on sinettiä vaille valmis, kun viimeiset ottelut ovat jäljellä. Tampereen TKK tulee voittamaan runkosarjan selvästi, minkä lisäksi se on ottamassa tänään myös kierroksen joukkueen tittelin, kun se on voittanut kuudesta ottelustaan tänään viisi. Mainarit voitti edellisessä ottelussaan GB:n, joten myös välieräparin sävelet alkavat olla selvät: Mainarit tulee pitämään runkosarjassa kakkossijansa ja GB kolmannen. Hauska yksityiskohta on myös se, että neljännellä ja viidennellä sijalla Patteri ja All Stars ovat tasapisteissä, kun 41 ottelua kautta on pelattu, mutta molemmilla matka kolmanteen sijaan on kasvanut liian suureksi.

WRB on hävinnyt kaikki kuusi otteluaan tänään, mutta seitsemännellä sijalla oleva Bayn joukkue on yhä 235 pisteen päässä seinäjokisista karsintaviivan alapuolella. Henkilökohtaisissa tuloksista näkee, että radat ovat olleet tänään haasteellisia pelaajille ja tulostaso on heitellyt. Kaikista kuusi sarjaa pelanneista pelaajista ykkönen on TPS:n Samu Valaranta kuuden sarjan tuloksella 1340.

Päivitämme viimeisen ottelun jälkeen päivän päätöstunnelmat tähän uutiseen!

Teksti ja kuvat: Henri Havusela