Mainareiden Tomas Käyhkö voitti Mikkelin Keilakukon Syysturneen. Kahdeksan sarjan loppukilpailu oli erittäin jännittävä, sillä viimeisen sarjan alkaessa 8 keilaajalla oli mahdollisuudet voittoon.

Kilpailun superyllättäjä oli Mikkelin Boomin vasta –vuotias Jaakka Valjakka, joka sijoittui kisassa komeasti toiseksi. Hän hävisi Käyhkölle vain 18 pinnaa mutta voitti tämän vuoden Suomen mestarin Mainareiden Juho Rissasen 9 pisteellä.

Loppukilpailussa tulostaso nousi odotetusti korkeaksi. Kilpailun puolivälissä puolet kilpailijoista eli 8 parasta erkaantuivat muusta porukasta ja he kaatoivat varsin tasaisena rintamana 3-tuntisen kilpailun viimeisen heittoon saakka.

Käyhkö piti pintansa ja pinnansa ja voitti kisan komealla tuloksella 1873, mikä tarkoittaa hienoa 234 pisteen sarjakeskiarvoa. Hyviä sarjoja koko illan kaataneen Jaakko Valjakan viimeinen sarja ei sujunut kovin hyvin, mutta silti hän onnistui pitämään Juho Rissasen niukasti takanaan.

Kilpailu seuraavistakin sijoituksista oli tiukkaa vääntöä. Varkauden Ysisataa edustava Aleksi Märkälä nousi kahdella viimeisellä sarjallaan tasapisteisiin Boomin Heikki Määtän kanssa ja Märkälä otti nelostilan pienempien tasoitusten ansiosta. Määtän jälkeen kuudenneksi sijoittui St.Michel Bowlersin Janne Huotari vain pinnan Märkälälle ja Määtälle hävinneenä. Seuraavat sijat menivät Mainarikaksikolle Max Räsänen ja Onni Riikonen

Alkukilpailussa keilauransa toisen treban pudottanut St.Michel Bowlersin Teemu Oinonen oli kisassa yhdeksäs.

Pallonvaihdot ja keskittyminen

Tomas Käyhkön välinevalinnat ja suorittaminen tiukassa tilanteessa toimivat jälleen hyvin.

– Pelasin neljällä eri pallolla. Sain tehtyä rataolosuhteiden muuttuessa aika nopeasti oikeat pallovaihdot ja onnistuin tiukassa kisassa keskittymään jokaiseen heittooni hyvin. Se oli tärkeää, sillä yksikin huono ruutu olisi voinut heikentää sijoitusta, analysoi Käyhkö kilpailun jälkeen peliään.

Jaakko Valjakkaa kiehtoo pallon kierre

– Minulla sujui peli tosi hyvin ja tein tasaisen hyviä sarjoja. Onhan tämä yllättävää ja tosi mukavalta tuntuu, iloitsi Jaakko Valjakka loppukilpailun päätyttyä.

Valjakka oli iskussa jo alkukilpailussa. Hän kaatoi sen kärkilukemat 1272 (tas.220) viiteen sarjaan – siis 210 keskiarvolla. Sijoittuminen loppukilpailussa toiseksi kivikovassa seurassa onkin todella hieno saavutus nuorelta mieheltä. Lyseon 8.luokalla opiskeleva Valjakka on keilannut vasta vuoden päivät. Hän on harjoitellut paljon ja saanut arvokasta opetusta Boomin seurakavereiltaan, muun muassa Jari Aikioniemeltä ja Markku Veijaselta.

– Keilailu on mukava laji. Hallilla on kavereita ja minua kiehtoo pallon kierre.

Valjakan pallossa onkin kovat kierrokset. Esimerkiksi Tomas Käyhkön tavoin hän keilaa ns.lapiotyylillä eli heittää kahdella kädellä.

– Tämä tyyli on minulle luontevampi ja siinä saa palloon paremmin kierteen.

Teksti: Markku Lahikainen

Kuva: Joonas Jehkinen