Yksi Yhdysvaltojen arvostetuimmista keilailukilpailuista on taas alkanut. U.S. Openin järjestää USA:n keilailuliitto USBC, mutta se lasketaan ammattilaisjärjestö PBA:n major-kilpailujen joukkoon. U.S. Openin pelitapa on aina ollut, ja on edelleen, todella pitkä. Tänä vuonna mukana olevat 108 keilaajaa pelaavat ensin kolme kahdeksan sarjan karsintablokkia, yhteensä 24 sarjaa. Niiden perusteella 36 parasta jatkaa vielä yhden kahdeksan sarjan blokin, josta 24 etenee round robiniin. Ja se keilataan täysimittaisena, siis 24 ottelua. 56 sarjan perusteella viisi parasta menee sitten porraspeliin, jonka voittajalle on jaossa kunniaa ja satatuhatta dollaria.

Radanhoito U.S. Openissa on aina ollut oma lukunsa. Takavuosina hoito oli 50 jalkaa pitkä, siis vain kolme metriä vaille ykköskeilaan, eikä siinä ollut minkäänlaista profiilia, vaan öljyä oli levitetty tasaisesti reunasta reunaan. Viime vuosina hoitotapaa on muutettu, mutta hankalaa se on edelleen. Kaikki neljä kahdeksan sarjan blokkia keilataan erilaisella hoidolla, jatkopelit hoidolla neljä, ja varsinkin pari ensimmäistä hoitoa muistuttavat entisajan tasahoitoa.

Hoitotavan takia tulostaso ensimmäisessä karsintablokissa jäi matalaksi. Miehet keilasivat heti alussa keskeltä rataa, viitosmerkkiin siirryttiin kolmannessa-neljännessä sarjassa. Jo viidennessä esimerkiksi Englannin Dom Barrett, joka on tunnettu siitä, että hän keilaa kovin ylhäältä, heitti jo vasemman rännin päältä kuutos-seiskamerkkien korvilta. Eikä edes PBA-kiertueella kaikkien keilaajien taito riitä pelaamaan noin ylhäältä. Mutta joiltakin se luonnistuu. Anthony Simonsen paukutti kahdeksaan sarjaan pisteet 1810 (keskiarvo 226,3). Mutta tuollaiseenkin huippupeliin mahtui muutama heikompi sarja, kolme kertaa Simo jäi alle parin, 196, 185 ja 197. Muut viisi olivatkin sitten isoja, 226 ja 268 välillä. Tuolla tuloksella Simonsen pitää ykköspaikkaa 17 pisteen erolla EJ Tackettiin, jonka peli oli hieman tasaisempaa, 193 alkuun ja sitten kaikki muut reilussa parissa. Kolmantena on Andrew Anderson tuloksella 1761 (220,1). Neljänneksi ylettänyt Australian Sam Cooley jahtasi parikin kertaa 300 sarjaa. Viidennessä hänelle jäi yhdeksännessä ruudussa neloskeila pystyyn, sarjaksi tuli 276. Viimeisessä hän yletti pari kaatoa pidemmälle, kymmenen alusta ja sitten kymppikeila, 289. Tulosta Samilla on 1748 (218,5).

Karsintarajalla pistemäärät ovat huomattavasti maltillisempia. 36. sijalla on amatööri David Stouffer pistein 1643 (205,4). Hänen edellään on Ruotsin Martin Larsen kaksi pistettä edellä ja perässään Englannin Richard Teece kaksi pistettä jäljessä.

U.S. Open etenee nyt peli ja päivä tahtia. Perjantaina illansuussa Suomen aikaa pelataan neljäs blokki ja yön aikana round robinin ensimmäiset kahdeksan sarjaa. Lauantaina pelataan round robin loppuun ja sunnuntaina puolilta öin alkaa viiden parhaan porraspeli.

 

Pekka Korpi

Kuva: PBA

Ensimmäisen blokin tilanne

Radanhoito 1

USBC:n kisasivuille