Aloituskierroksella ei mitään dramaattisia eroja syntynyt, sillä pelejä on edessä vielä paljon.

Veteraanit keilasivat ensimmäisen kauden viidestä kierroksestaan. Kolmilohkoisen mestaruussarjan lohkot 1 ja 2 pelasivat näiden välisen kierroksen, kun taas lohko 3 keilasi sisäisen kierroksen.

Kauden mittaan pelimäärät tasoittuvat ja kaikki lohkot kohtaavat toisensa ja keilaavat myös puhtaita sisäisiä kierroksia. Lohkojen välisiä tulee kaksi varvia, eli molemmat muut lohkot kohdataan näin. Lohkojen sisäsisä kierroksia keilataan kolme.

Lohkot 1 ja 2 aloittivat urakkansa Tampereella, jossa pelattavaksi tuli kuusi ottelua, yksi sarja kutakin toisen lohkon joukkuetta vastaan.

Lohko 1 on ensimmäisen kierroksen jälkeen todella tasainen. Kuudesta joukkueesta viisi sopii keskiarvoltaan 20 pisteen sisään. Tehokkain joukkue oli JBC Jyväskylästä, joka voitti viisi kuudesta ottelustaan ja kaatoi myös keiloja parhaalla keskiarvolla, 612,0.

Tuo ainoa tappio tuli heti ensimmäisessä ottelussa kakkoslohkon ykköstä, Lohjan RäMe:ttä, vastaan niukasti tuloksin 601-608. Kaikki muut ottelut jyväskyläläisporukka pystyi voittamaan. JBC teki neljään ensimmäiseen sarjaansa kaikkiin parituloksen, mutta pari viimeistä jäi niukasti alle. JBC:n takana sarja on todella tasainen, Tampereen Keilakerho, RC Porista, Drott Pietarsaaresta ja GS Eurasta ovat 62 pisteen sisällä reilut 200 pistettä kärjestä jääneenä.

Voitot menivät sopivasti ristiin, kun TKK voitti kolme matsia, RC ja Drott kaksi sekä GS yhden. Silti piste-erot ovat pienet. Hieman hämmentävää on, että sarjataulukossa viimeisenä oleva pietarsaarelainen FoBK, joka on jäänyt edellä mainitusta nelikosta lähes 200 pistettä, voitti kolme kuudesta ottelustaan.

Lohkon parhaan sarjan keilasi Drott, joka rullasi ottelussaan Tornadosta vastaan 654. Tuo ei kuitenkaan riittänyt voittoon, ei lähimaillekaan, kun Tornados takoi mahtisarjaan tasan sata pistettä enemmän, 754.

Henkilökohtaisesti parasta keilailua esitti Drottin Leif Enfors. Hän oli ainoa ykköslohkossa, joka pystyi puhtaalla pelaamaan parivauhtia, 207,5. Kolmen pisteen ikähyvityksellä tulos nousi 210,5:een. TKK:n Pekka Tuominen kumosi keiloja hyvitysten kera 209,8 tahtia. Kolmas oli RC:n vasuri Pentti Laine keskiarvollaan 203,2.

Lohko 2:ssa syntyi selvästi suurempia piste-eroja joukkueiden välille. Myös tulostaso oli vastustajalohkoa kovempi. Lohjan RäMe voitti kaikki kuusi matsiaan ja keilasi parasta keskiarvoa, 630,2. Kun kakkoseksi pelannut Tornados voitti neljä peliään, olisi luullut RäMe:n johtavan selvästi.

Eroa näiden kahden välillä ei kuitenkaan ole kuin 124 pistettä. Tornadoksen keskiarvo oli 629,5. Keravan Jackpot oli lohkon kolmas joukkue, joka myös pelasi pariin, 618,3. Kun voittoja kertyi kolme, eroa kärkeen venyi 251 pistettä. Ha-Hy Hangosta voitti myös kolme otteluaan, mutta kun keskiarvo oli selvästi alhaisempi, 574,7, on eroa kärkiporukaan kertynyt jo 513 pistettä.

Turun Ratas keilasi lähes samaa tahtia, kuin Ha-Hy, mutta kahdella voitossa se on jäänyt RäMe:lle jo 582 pojoa. Lohkon perää pitää HVV Helsingistä 650 pistettä johtajaa jäljessä. Myös HVV voitti kaksi peliään, mutta lohkon heikoimmalla pelillä, 561,8.

Jackpotin Tuomo Konttila pelasi puhtaalla 216,0 tahtia ja 70-vuotiaan ikätasoitukset mukaan laskien siitä tulee 226,0. Tornadoksen Asko Aravirran keskiarvo oli 213,8 ja RäMe:n Risto Havulinnan 209,0. Kolme muutakin kaveria rullasi hyvityksin paritahtia.

Lohko 3 siis keilasi keskenään, tämä tapahtui Kuopiossa. Siellä kaksi joukkuetta erottui muista, Helsinkiläinen Boltsi-72 ja Savonlinnan Purilaat ovat 17 pisteen välein kärjessä. Boltsi voitti neljä sarjaa viidestä komealla keskiarvolla 665. Paras sarja, 727, tuli heti ensimmäiseen otteluun Purilaita vastaan, joka sekin teki komeasti 684. Neljä ensimmäistä sarjaa meni hienosti päälle 650 tahtia, mutta viimeiseen iski kai väsy, kun Falcons voitti sarjan 601-595. Purilaat voitti kolme sarjaansa, mutta pelasi vielä kovempaa vauhtia, keskiarvolla 673,6. Boltsi-tappion jälkeen kertyi kolme voittoa putkeen, parhaalla 700 pistettä, kunnes viimeiseen tuli tappio Tiimille 613-630.

Purilaat pelasi aika komeaa peliä, 684, 687, 684, 700 ja 613. Mutta kun voittoja tuli yksi vähemmän kuin Boltsilla, on tyytyminen kakkostilaan. Kuopiolaisjoukkue Tiimi voitti vain kaksi peliään ja keskiarvolla 635,6 tuo tarkoittaa 317 piteen kaulaa sarjakärkeen. Toinen kotijoukkue Rojjaas sai myös kaksi voittoa ja keräsi keskiarvolla 613 tulosta niin, että ero Boltsiin on 380 pistettä. Kaksi voittoa saivat myös TaKu Riihimäeltä ja Falcons Lahdesta, mutta niiden pelien keskiarvo jäi alle parin ja sitä myötä eroa kärkeen tuli enemmän, 482 ja 486 pistettä.

Purilaiden Kauko Seppänen on listaykkönen henkilökohtaisesti. Hänen ikähyvitetty keskiarvonsa oli 231,4, puhdastakin kertyi 225,4:n edestä. Nollatasoituksella keilannut Boltsi-72:n Juha Åberg veteli 227.6:n tahtia. Tiimin Kaarlo Kekkonen nakkeli keiloja nurin keskiarvolla 221,2. Kaikkiaan 11 miestä sai aikaiseksi vähintään ikähyvitetyn 200 pisteen tulostason.

Marraskuun kierroksella Hutungissa keilaavat lohkot 1 ja 3 kuuden sarjan kahdenväliset pelit. Lohko 2 keilailee keskenään Kupittaalla.

Pekka Korpi