Turussa Kupittaalla keilattiin TuWen erikoiskisa 100 % Open 2024 maalis-huhtikuussa. Kilpailu on suunnattu erikoisesti aloittelijoille ja nuorille keilaajille ja siksi kisamuoto on 3+3 sarjaa. Tasoituksena käytetään 200–100/100 %. Loppukilpailuun pääsi yhteensä 24: 16 parasta 3+3 sarjan tulosta, neljä parasta 4*3 sarjan tulosta ja näiden lisäksi neljä naista, koska tällä kaudella haluttiin erikoisesti panostaa naiskeilailuun, myös juniorityttöjen osalta.

Kilpailusuorituksia 115 keilaajalta tuli yhteensä 448, mikä on huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Kilpailu-uransa tässä kisassa aloittaneita oli neljä, joista kaksi oli junioria. Ikähaarukka oli 11–85 vuotta! Viikkokilpailijoista peräti 90 % otti osaa erikoiskisaan. Kisa oli myös Varsinais-Suomen Rankingin osakilpailu.

Suuri yllätys ei liene, että enemmistö osallistuneista oli veteraaneja, kilpailusuorituksista 70 % tuli veteraaneilta. Kiitosta vanhemmilta veteraaneilta sai osakseen 3+3 sarjamuoto, koska kolmen sarjan kisan jaksaa heittää lähes jokainen rekisteröitynyt veteraani. Veteraaneilla kisamaksu oli lisäksi vähän edullisempi kuin muilla aikuisilla. Samoin 3+3 on sopiva sarjamäärä aloitteleville keilaajille, joille ei vielä ole muodostunut kilpailurutiinia.

Yllätys oli sen sijaan, että naiset olivat aktiivisempia keilaajia kuin miehet: naiset heittivät keskimäärin kisaa 4,4 kertaa ja miehet 3,8 kertaa. Tulostaso muodostui maltilliseksi. Finaalirajaksi muodostui 1330 (16 kisaajan osalta). Olosuhteena oli 42 jalkaa ja 18,36 ml öljyä, mutta haastetta teki profiilin kapea muoto. Tämän vuoden kisaajista vain kaksi olisi päässyt tuloksellaan viime vuoden loppukilpailuun!

Alkukilpailun 3+3 sarjan paras oli M-luokkalainen Bayn Henry Laine (1442). 4*3 sarjan paras loppukilpailuun päässyt oli D-luokkalainen Anja Rainisalo (2631). Viime vuonna ei loppukilpailussa ollut yhtään naista ja nyt heitä oli 10 (toki finalistien määrää nostettiin 16:sta 24:ään).

Loppukilpailussa keilattiin ensin viisi sarjaa, jonka jälkeen viisi parasta pääsi jatkoon. Tämän osion paras tuloksella 1179 oli alkukilpailun voittanut Henry Laine, joka meni suoraan loppuotteluun. Muut jatkon menijät olivat TuSkan Lauri Hautala (1129), Starttiklubin  Saila Karesniemi (1102), TuWen Mika Lehtonen (1077) ja Anja Rainisalo (1069). Ensimmäinen putoaja oli TPS:n ”Turun Pug” Juuso Jokinen (1057).

Playoutissa Mika, Saila, Anja ja Lauri keilasivat ensin yhden sarjan tuloksin 256, 243, 202 ja 200. Näin Lauri putosi jatkosta pois. Seuraavan sarjan järjestys oli Mika, Anja ja Saila (248, 243 ja 180) ja Saila putosi jatkosta. Näin seuratoverit Mika ja Anja kisasivat pääsystä Henryä vastaan loppuotteluun. Sarja oli erittäin tasainen ja ratkesi vasta kymppiruudussa: Mika oli parempi numeroin 221 ja 215 ja eteni loppuotteluun.

Loppuottelussa keilattiin kaksi sarjaa. Mika voitti molemmat sarjat loppupistein 514–384.  Näin kisan paras oli viimevuotiseen tapaan juuri kisauransa aloittanut seniori-ikäinen keilaaja.

TuWe Keilailu kiittää kaikkia kisaan osallistuneita ja erityisesti loppukilpailun runsaslukuista yleisöä, joka kannusti tasapuolisesti jokaista kisaajaa. Hyvää ja kaatorikasta kesää keilaajille!

Teksti: Marja Hongisto