USBC Mastersin karsinta Las Vegasin Gold Coast hoteliin keilahallissa on pelattu. Ykköspaikalle keilasi kotikaupungin oma poika Anthony Simonsen 15 sarjan tuloksella 3309 (220,6). Kakkossijalle pelasi kiertueen hurjinta yhden käden palloa heittävä EJ Tackett pistein 3288 ja kolmoseksi kärkikymmenikön ainoa vasuri Mykel Holliman, 3285. Karsintarajalle, sijalle 63, keilasi seniori-ikäinen Dino Castillo tuloksella 3053 (203,5).

Osku Palermaa pelasi hienon viimeisen blokin burnilla, hoitamattomilla radoilla. Erän tulos 1054 (210,1) siivitti hänet yhteistulokseen 3109 (207,3), jolla hän sijoittui tulosluettelossa riville 30. Ja tuo sijoitushan tarkoittaa jatkopaikkaa kahden häviön cupiin, jonka avulla haetaan ne viisi keilaajaa, jotka sitten televisioitavassa porraspelissä ratkovat voittajan.

Oskun viimeinen blokki alkoi tunnustellen kahdella 180-sarjalla. Sitten rävähti kunnolla 255, jolla hän pomppasi tanakasti mukaan jatkoon. Kaksi viimeistä sarjaa olivat molemmat 212 ja niiden avulla sijoitus kohentui huomattavasti.
Kysyin Odelta kuinka hän onnistui pitämään heittonsa sujuvan näköisenä, verrattuna esimerkiksi samalla rataparilla pelanneeseen Irlannin Christopher Sloaniin, joka viskasi palloaan viimeisissä sarjoissa ilmassa yli tähtäysnuolten. ”Vauhdilla, linjoilla jne. Paljon pikku muutoksia koko ajan. Meidän sektiossa ei oikureilla hirveästi tulosta tullut. Taisin olla ainoa oikuri, joka pääsi jatkoon 8-10 rataa kumpaankin suuntaan.”
Pelin aikana Palermaa usein jumppasi, joten kysyin onko selän kanssa ongelmia. ”Enempi se oli kropan hereillä pitoa ja mentaalitreeniä saamaan vedon oikeaan suuntaan”, oli vastaus.
Jatkossa pelit ovat mies miestä vastaan kolmen sarjan otteluita. Osku pohdiskeli jatkoa: ”Nyt pelitapa vaihtuu täysin, kun pitää päihittää vain pelaaja. Toivottavasti ei tule pahoja vastuksia ihme 700 tuloksella jne.” Ensimmäisen kierroksen vastus on kovaa luokkaa, karsinnassa sijalle 35 pelannut Wes ”Big Nasty” Malott. Tämä ottelu alkaa perjantaina klo 19.00 Suomen aikaa.

Santtu Tahvanaisella oli mahdollisuus pelata itsensä jatkoon, mutta se olisi vaatinut kohtuullisen isoa peliä. Sitä ei tullut, vaan loppu meni aika marinoiksi. Pari ensimmäistä sarjaa sujui kohtalaisen mukavasti. Kolmanteen tullut 166 romutti jatkohaaveet käytännössä ja viimeisen sarjan 124 ei enää mitään ratkaissut, pudotti vain sijoitusta kovasti alas. Santtu päätyi sijalle 182 yhteistuloksella 2910 (194,0). Tahvanaisen kommentti oli lyhyt: ”Ei voi suoraan sanoo, mitä mieltä on, nii sanotaan vaan, et voi höh!”

Tomas Käyhkö ja Jarno Lahti olivat jo liian kaukana jatkoa ajatellen ennen viimeistä blokkia. Käyhkö keilasi viimeisen pelin hyvin, 1034 (206,8) ja nosti sijoitustaan satakunta pykälää. Yhteistulos 2899 antoi sijan 191. Lahden viimeinen peli oli alavireinen, 908, ja yhteensä hän sai 2851 (190,1) ja sijoituksen 234. Jarno viestitti peliensä päätteeksi: ”Ei paljoo kommentoitavaa, helvetin hankalaa oli.”

Mastersiin osallistui kymmenkunta naista, joista yksikään ei selvinnyt jatkoon. Paras nainen oli PWBA-kiertueen kiintotähti Danielle McEwan, joka päätyi tuloksellaan 2938 sijalle 151.

Jatkopelit ovat siis kahden häviön cup menetelmällä kolmen sarjan otteluin. Ensimmäisestä tappiosta keilaaja putoaa hävinneiden lohkoon, jossa toinen häviö tietää pelien päättymistä. Voittajien lohkon kaksi viimeistä miestä menevät porraspeliin korkeimmille askelmille. Kolme muuta finalistia ratkotaan hävinneiden lohkon viimeisissä otteluissa.

Kuva: Columbia 300

USBC:n Mastersin tulossivuille